Format – Nazipolis

Format skrev sina första texter 1994, redan då med ett samhällskritiskt budskap. 1997 släppte han sin första demo med svenska hiphop-pionjärerna Mat åt far (som nyligen återförenats) och 2001 släpptes deras första album Jämna plågor som följdes upp av en vinyltolva Bam!, 2004.

Han har även kunnat höras med akter som kollektivet Moder Jords Massiva och reggaesångaren Storsien. Efter 2006 års EP Lugn oro testade han 2007 att köra på reggaerytmer med producenten Scorpio som resulterade i EPn Barn av en förlorad tid (2009) samt videon Kicken av tjuven. Vid samma period träffade han producenten Mansson i en läkemedelsfabrik i Uppsala.

På den nya singeln, tillika Whoa-netplayen, Nazipolis, producerar Mansson två spår och soundet går mer åt dans/klubb-hållet. Remixen är gjord av Swingtech, medlem i rapgruppen Industrin, duon Futuretro och kollektivet Gatlyktsmusik. På gitarr hörs Formats bror Manuel och på kör sångerskan Keri Lee.

Format har genom åren uppträtt i första maj-tåg för Syndikalisterna och Vänsterpartiet, i Irak- och Palestina-demonstrationer, antirasistiska evenemang på olika håll i landet och stod förra året och körde för blockaden utanför Berns när ett hiphop-jam ställdes in. Han har även varit krönikör i tidningen Arbetaren Zenit och på senare år har många av hans texter kretsat kring det monotona arbetet i industrin.

Nazipolis släpps tio år efter att skotten i Göteborg under EU-toppmötet och tillägnas alla som fallit offer för polisens våld och maktmissbruk. Texten började skrivas 2009 då bilar brändes runt om i landet och framfördes fösta gången på Uppsala Reggae Festival samma år, då ackompanjerad med endast gitarr. Inom kort kommer videon till Nazipolis som är gjord av Adam Gisselman som gjort videor till Jacco, Kartellen, Ken Ring, AFC, Planet Asia, Ruste Juxx m.fl.

Låtlista:
01. Nazipolis
02. Botten upp
03. Nazipolis (Swingtech-remix)

LADDA HEM NETPLAYEN GENOM ATT KLICKA HÄR

Relaterade länkar och information:
http://www.myspace.com/formataktabra
http://www.matatfar.nu/format/

Länka till detta inlägg?
Vill du länka till detta inlägg använd http://blog.whoa.nu/2011/02/15/format-nazipolis/. Vi har tyvärr blivit tvungna att hindra direktlänkar till mp3/zip-filer pga. för höga kostnader för bandbredd.

Forumtråd: [Whoa Netplay] Format – Nazipolis

Läs mer: