Folkoperan och ”Remixed” torsdagen 29 april

Torsdagen den 29 april kl 19 sker ett annorlunda musikaliskt möte på Folkoperan. Boken ”Afrosvensk i det nya Sverige” har tonsatts och på konserten Folkoperan Remixed möts olika musikgenrer för att skapa en ny form av musikdramatik.

- Målet är att skapa gränsöverskridande möten och utveckla operakonsten. Vi vill låta den samtida västerländska konstmusiken inspireras av det mångkulturella Sverige och låta afromusiken inspirera och inspireras av konstmusiken och operan, säger Pia Kronqvist VD på Folkoperan.

Texterna är skrivna av unga afrosvenskar, den klassiska musiken är komponerad av elever från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och musiken från afrogenren är komponerad av Khumalo (Cecilia Gärding och Mikael Haines) och Galanzy.

Konserten är en fusion av afrogenren (hiphop, soul och reggae) samt klassisk musik. Medverkar gör hiphopartisten Blues och afro-hiphopgruppen Panetoz med DJ, operasångarna Ulrika Skarby och Luthando Quave samt jazzsångerskan Clarisse Muvemba. Kompbandet består av musiklegender från Sveriges jazz- och soulscener och på scenen medverkar även Ousmane Camaras på afrikanska trummor. Folkoperans orkester dirigeras av Jonas Dominique som även har arrangerat musiken.

- Boken ”Afrosvensk i det nya Sverige” är ett försoningsbrev och en kärleksförklaring till Sverige av en grupp ungdomar som känner sig utanför på grund av sitt ursprung. I boken finner de att de har rätt att känna sig hemma både i Afrika och Sverige och söker orsaken till varför de behandlas som en stereotyp grupp. Tonsättningen av boken är ett testamente för en framtida kulturpolitik som värnar om allas rätt att känna sig sedd i det svenska samhället. I valet att samarbeta med oss står Folkoperan i spetsen för ett avantgardistiskt perspektiv på hur klassisk musik kan möta en ny publik samtidigt som man vågar utmana dess form och gränser, säger Cecilia Gärding, initiativtagare till boken ”Afrosvensk i det nya Sverige” och låtskrivare i bandet Khumalo.

I maj 2009 hölls en workshop på Folkoperan där ungdomarna bakom texterna träffade kompositörer och arrangörer från olika musikgenrer. Därefter har ungdomarna mött professionella musikutövare för att delta i komponerandet av ett stycke musik till sina egna texter.

Projektet genomförs i samarbete med föreningen Afrosvenskarnas Riksförbund och Kungliga Musikhögskolan, med stöd av Allmänna arvsfonden.

Länk: Folkoperan Remixed

Läs mer: