Intervju: Jocke – En annan sida av Sverige

Foto: Jon Mauno Pettersson

Om jag säger “Jocke” så tänker de flesta förmodligen: “Vem är Jocke?”. Och det är inte speciellt konstigt. Joakim “Jocke” Horwath är ett relativt okänt namn på den svenska hiphop-scenen. Den 19-årige rapparen från Hisingen i Göteborg har varken släppt någon singel eller EP och har trots många års skrivande av texter aldrig gjort något riktigt släpp. Förrän nu. Whoa stämde träff med Jocke och Aje, initiativtagare till projektet En annan sida av Sverige och en av förgrundsfigurerna i Kartellen, för att få ett svar på frågan “Vem är Jocke?”.

I ett grått Göteborg, i en minst lika grå förort vid namn Tuve, träffar jag Jocke, Aje och producenten Karo “Kaynine” Nasiri. På puben Raffes i Tuve centrum är det relativt glest med folk, men de flesta som är där verkar känna Aje som likt Jocke också är född och uppvuxen i Tuve.

- En annan sida av Sverige är ett projekt som startades av mig tillsammans med Geir Stakset, som är bror till Sebbe Staxx. Vi anordnar föreläsningar mot droger och missbruk och startar nu även upp en musiksektion. Vi vill fånga upp personer på glid. Och jag fångade upp Jocke från gatan och satte in honom i ett sammanhang, förklarar Aje.

Aje, som stått som grund till boken Gängmedlem och skrivit Kartellen-låten Skånegatan 365, berättar att projektet samarbetar med Kartellen men att de inte är en del av Kartellen. En annan sida av Sverige är ett eget projekt. Och Jocke kommer vara en av killarna de kommer satsa på.

Jocke berättar att det är mycket på gång just nu. Att allt gått snabbt. När Aje ringde och berättade att de ville att han skulle vara en del av En annan sida av Sverige så trodde han först att någon drev med honom.

- Jag blev chockad. Jag satt liksom med grabbarna och lyssnade på Kartellen när han ringde. Det kändes overkligt, säger Jocke samtidigt som han kliar sig på sin tatuerade underarm.

Det var i samband med att Jocke hamnade på ett ungdomshem som han började skriva musik. Då var han 12 år gammal. Han berättar att han behövde någon att prata med. Och den någon fick bli ett papper och en penna.

- Jag skrev och skrev, men det fanns ingen studio eller någonting på det stället. Men sen hamnade jag på ett annat ungdomshem med inspelningsmöjligheter. Och på den vägen är det.

När han började spela in låtar så var det ingen annan än han själv som fick höra hans låtar. Han spelade in och lyssnade på sin mp3-spelare. Men i samband med att Kartellen klev in på den svenska hiphopscenen så släppte han, tillsammans med vänner, en låt och video vid namn Underground becknare.

- Jag tror folk tyckte vi var “töntar” som spelade in videon. Men det var ballt. Jag var bara 16 år men människor i alla åldrar kunde träffas i samband med musiken. Alla mina vänner älskar hiphop, så musiken visade sig vara ett bra sätt att umgås, förklarar Jocke.

Jag undrar om Underground becknare ligger kvar på Youtube. Men Jocke berättar att han tagit bort den.

- Har du tagit bort den? bryter Aje in.

Jocke nickar och förklarar att han knappast vill ha gammalt material ute på Youtube. Men Aje avbryter honom.

- Du ska inte skämmas för sånt. Det spelar ingen roll om du var sämre då, det visar bara hur du var då och att du utvecklas. Lägg ut den igen! säger Aje bestämt.

Jocke förklarar att han tidigare inte haft speciellt bra förebilder, utan att det mest varit grabbar som gör dumma grejer som han sett upp till. Men Aje och Sebbe Staxx har blivit som mentorer och storebröder för honom. Han berättar att Sebbe Staxx brukar kalla honom för Mini-me.

- Först tänkte jag: “vad fan menar du?”. Sen såg jag en bild på Mini-me. Och han är ju tvärful! skrattar Jocke.

Foto: Jon Mauno Pettersson

Men trots att Jocke förklarar att han har ett bra liv idag med jobb och bostad så har vägen inte alltid varit lätt. Fem år på ungdomshem har satt sina spår och han förklarar att alla hans vänner är mer eller mindre kriminella.

-  När de sitter och planerar brott så sitter jag och skriver musik. Jag har varit där och jag ser problemen varje dag. Men ingen vill vara kriminell. Nu har jag fått möjlighet att satsa på musiken. Tack vare Aje. Så nu kör jag all-in på detta.

När det kommer till musiken så förklarar Jocke att det kommer bli mycket texter om livet som han upplever det. Hårda texter. Det kommer präglas av mycket frustration och reflektioner kring de problem som finns i Sverige.

- Man känner frustration över varför vi inte fick samma chans som vissa andra. Jag menar, folk lever fattigt samtidigt som det det finns andra som har egen pool bara 500 meter bort. Och det är inte bara i Tuve, utan hela Göteborg, säger Jocke.

Idag spelar Jocke främst in med producenten och vännen KayNine, men han har även spelat in hos Matte Caliste i Stockholm. Det blir även samarbeten med andra personer involverade i En annan sida av Sverige, såsom Lani Mo, AliAmmo och Crome. Jocke berättar att han träffade en av sina förebilder, Blues, när han var i Stockholm för en tid sidan som gav god respons på hans musik.

- Det kändes stort att han lyssnade och diggade. Blues och Latin Kings är stora förebilder.

Men allt är inte oproblematiskt i Jockes liv. Så sent som för ett par månader sen stormade insatsstyrkan in i hans lägenhet. Förstörde hela dörren. Jocke berättar att det senare visade sig att de begått ett misstag och gått in i fel lägenhet. Men att de vägrar ersätta Jocke för den trasiga dörren.

Jocke tar en klunk kaffe och suckar.

- Jag vill ju bara försöka göra musik numera.

Aje, Jocke & KayNine
Foto: Jon Mauno PEttersson

Forum: Intervju: Jocke - En annan sida av Sverige

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-12-09 0:04
Fet. Kul att han finner frid i musiken. Hoppas det fortsätter så!


Love

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Intervju: Jocke - En annan sida av Sverige för att kommentera!