Slaughterhouse live på Göta Källare 23/1

Årets första större hiphopkonsert inför den helt strålande livevåren i Stockholm blev kvartetten Slaughterhouse bestående av Royce Da 5’9, Joell Ortiz, Crooked I och Joe Budden. Efter att ha varit och hypat spelningen hos Ametist under fredagens kärleksattack på svensk hiphop och efter att smått ha hyllat deras debutskiva som var den mest säljande independentskivan i USA under 2009 var det med stora förväntningar man skulle se den så kallade supergruppen på Göta Källare. Den perfekta MC-starten på året för en nyemigrerad Göteborgare i huvudstaden.

Efter några kalla på en närliggande pub var det dags att göra entré på Göta Källare som börjar med att jag och en av mina vänner blir kallade för efterblivna av vakten. Av den anledningen att vakten glömmer ge oss ackrediteringsbrickorna vi behöver för att komma in och för att vi nästan tvingas betala garderobsavgiften två gånger. Ibland är det underbart med klubbvakter och deras förmåga att vara service minded. Men hur som helst är stället ganska tomt när vi glider till baren strax innan 22. Men folk strömmar till och lokalen blir ganska snabbt välbesökt.

Gruppen presenterar sig med albumets första spår Sound Off där de alla fyra rapparna får möjlighet att stretcha ut sina tungor. Det är klassisk hiphop at it’s best, till skillnad från ljudet. Publiken får allt de man kan förvänta sig direkt i form av varma ytterkläder inomhus, handdukar/scarfs på huvuden, solbrillor, mjukisbyxor, stora tatueringar och skinande sneakers. Men kanske bäst av allt är Joe Budden i bar överkropp och med de gråa mjukisbyxorna så djupt hängande att man får ta del av halva hans ass och vita Ralph Lauren-boxers.

Joell Ortiz har varit en av mina favoritrappare under 2009 med sin härliga produktivitet och han visar under kvällen att han är hungrigast i gänget, både när det gäller rap och i kroppshydda. Han springer fram och tillbaka på scenen med stora shades som en latinobjörn och ler mot publiken. Helt klart den rapparen med härligast framtoning i jämförelse med Joe Budden som rappar med ena handen i byxfickan och Crooked I som gömmer sig i sin hoodie. Men jobbigast under kvällen är det nog mest för Royce Da 5’9 som tappat rösten och bara pallar att leverera sin första vers från sin största hit Boom. Tråkigt då att han inte vågar bjuda på mer solomaterial från sin långa karriär.

Ytterligare ett problem under kvällen tycks vara ljudet, där teknikern bakom mixerbordet verkar sova. För det tar ett bra tag innan Joe Budden får den volymen som han behöver på mikrofonen, dessutom blir det rundgång under flera partier av spelningen men Joe Budden löser det på ett snyggt sätt och riktar kritik till ljudbåset. Utöver många låtar från nya skivan så hyllar de även sina hemstäder med de största hitsen därifrån då publiken tänder till på Nuthing But a G Thang och Hypnotize.

Fyra grymma MCs avslutar kvällens kanske 60 minuter långa spelning med ett bonusnummer med att önska sig tre tjejer på scen (Vad gjorde dom där?) och deras ”number 1 fan” som skall få komma upp på scenen och vinna en t-shirts om de kan 4 första barsen från några av gruppens låtar. Vilket tyvärr ingen klarar av.

Efteråt känns förväntningarna inte uppfyllda då Göta Källare sadlar om till dansgolv med bröderna Hanson och Black Eyed Peas. Dock var det inte enbart Slaughterhouse fel utan även beroende på tekniskt strul. Men har ni missat dem på skiva så se till att inte göra det längre. För Joell Ortiz är nog för tillfället bland topp 5 MCs i mina öron. Och som Shazaam i publiken sa under spelningen: ”Crooked I är en av världens tre bästa rappare”. Så varför sova på det? Nu är det dags att ladda om batterierna till Talib Kweli med förhoppningar om ett krispigare ljud.

Slaughterhouse – Move On

Slaughterhouse – The One

Slaughterhouse – Microphone

Forumtråd: Whoa recenserar: Slaughterhouse live på Göta Källare

Läs mer: