Whoa preview: Allyawan – Blu Duk Tales Vol.3

Allyawan - Blu Duk Tales Vol.3Det har blivit dags för Allyawan att släppa fortsättningen i sin hyllade Blu Duk Tales-serie: Blu Duk Tales Vol.3. Whoa har fått chansen att ge våra läsare en liten inblick i vad som komma skall.

Champion (Prod. Kids On DMT)

Detta är en perfekt inledning på ett mixtape, en slagkraftig banger fylld utav stråkar och attityd. Här berättar Allyawan för oss att han är en kraft att räkna med i hiphop-sverige, en mästare med orden och att konkurrens är överflödigt.

Lullaby (Na na na) (Prod. Kids On DMT)

Här vill man bara luta sig tillbaka och följa takten med huvudet. Samtidigt så berättar Allyawan om sitt liv, vänner som gått bort och andra som inte går att lita på. Allt detta i en vaggvisa med stråkarrangemang och en beroendeframkallande refräng.

Necktwister (Prod. Kids On DMT)

Nu beger vi oss istället till klubben med synthar, tung bas och krogslagsmål. I refrängen har man choppat och screwat raderna ”Make your necktwist,like the bitch from the exorcist”, som åtminstone får mig att dra på smilbanden, och verserna är sprängfyllda av attityd. Låten släpptes som veckans mp3 här på Whoa tidigare idag!

61 Uns (Prod. Liah Productions)

Här hör man hur duktig Allyawan är med det engelska språket. Med endast ordlekar och punchlines som vävs ihop över ett soft beat är det en riktigt underhållande paus som kändes nödvändig efter den föregående låten.

Come Around and Go (Prod. Hurricane Productions)

Pengar är ett ämne som känns rätt nött inom hiphopen, men Allyawan lyckas leverera när han fokuserar på både för- och nackdelar. Med sång förklarar han i refrängen att pengar inte är allt och han känns övertygande.

What You Know (Prod. Kids On DMT)

Låten är uppbyggd av synthar, tyngd och attityd när Allyawan börjar ifrågasätta allt mellan himmel och jord. Då och då lugnar dock låten ner sig och stråkarna får bryta fram igen och här får vi slappna av lite innan refrängen bryter fram och sätter igång pulsen på oss igen.

Beam Me Up (Prod. Prov P)

Här kommer ordlekarna tillbaka efter att ha tagit en svängom ute i rymden. Med sig har de laserpistoler, teleportrar och en komplett dvd-box med Star Trek. Det är en enligt mig ett av de svagare spåren på skivan men ack så underhållande.

Three Course Dinner (Prod. Kids On DMT)

Låten börjar med orden ”Im gonna serve this motherfuckers like a dish” vilket sammanfattar låten ganska bra. Med ett grymt flow så spottar Allyawan sedan ut skrytrad efter skrytrad över ett elektroniskt beat.

Because of You ft. Troy Jamz (Prod. Troy Jamz)

Om jag inte misstar mig totalt så handlar låten om droger, och det känns skönt att höra en icke romantiserande bild av detta inom hiphop. Skivans första gäst Troy Jamz för fram budskapet med känslosam röst över det pompösa beatet.

No Doubt In My Mind (Prod. LIAH Productions)

I börjans hörs en sampling ”There is no doubt in my mind..” sedan trampar trummorna igång. Det är svårt att inte ryckas med i beatet, samtidigt börjar Allyawan spotta socialrealism. Det känns ärligt och detta är definitivt ett av dom bättre spåren.

The Allyawan Show (Prod. Darjan)

Här berättas det inte helt oväntat om honom själv, det sjungs även om hur han inte har tid för hatare längre. Detta görs på ett beat med ett otroligt gung och man känner i hela kroppen att denna låten kommer tilltala många där ute.

Majestic (Outro) (Prod. Kids On DMT)

Vi sveps ännu än gång in i stråkar och Allyawan avslutar sitt mixtape på ett riktigt majestätiskt vis. Detta är precis som första spåret, perfekt placerat och en riktig tungviktare.

/Viktor

..den kortare kommentaren

Allyawan har ända sedan det första första Blu Duk Tape’et räknats som en av Sveriges absolut främsta talanger. Frågan är om han inte redan nu kliver ur det skalet. Jag tycker att han har hittat sin väg och håller till i samma falang som Ken Ring, som en av de två gangstarapparna i Sverige med trovärdighet. Även om man måste vara objektiv och faktiskt inse att i princip hela skivan handlar om samma saker så är i princip hela skivan riktigt, riktigt bra! Det som imponerar mest är att han motsvarar förväntningarna på utveckling. Blu Duk Tales Vol.2 var mycket bättre än sin föregångare, och Blu Duk Tales Vol.3 är även den mycket bättre än sin föregångare. Sammanfattningsvis så säger jag: Sjukt tung skiva.

/Emil

Blu Duk Tales Vol.3 släpps i övermorgon, den 8 augusti, exklusivt här på Whoa.

Forumtråd: Whoa-preview: Allyawan – Blu Duk Tales Vol.3

Läs mer: