Whoa – Since day one

För några dagar sedan såg jag ett inlägg i ”allmänt om whoa”-forumet där en användare frågade efter gamla screenshots på Whoa.

I slutet av 90-talet, när både svensk hiphop och webben var i sin vagga eller i alla fall tidiga tonår fanns det ganska många hiphopsidor på nätet. De jag minns mest är Mokka-Mekka, Svendetta, Svensk Underjord och Streetzone. Tyvärr är alla nedlagda idag men tack vare Internet Archive kan man fortfarande titta på sidorna. Alla bilder och dylikt finns inte kvar men man får ändå ett hum om hur de svenska, hiphopinriktade internetsidorna såg ut back in the days.

För er som inte känner till Whoa’s historia så började jag (Stuck) bygga Backlash Community i mitten av år 2000. Backlash Magazine som fanns innan Backlash Community var en sida som jag drev tillsammans med en tjej som heter Åsah och sidan var någon slags 90-tals-blogg där vi skrev hiphop-och skate-relaterade nyheter. Det finns tyvärr inga sparade skärmbilder på vare sig Backlash Magazine eller Backlash Community. Om du skulle råka ha nån så skicka gärna!

Följande text hade jag som intro till den absolut första versionen av Backlash Community.

Nu har Ola äntligen fått för sig att göra nånting med backlash.nu. Jag hade tänkt mig ett forum där ni som användare oxå kan vara dom ansvariga. Kanske är bra med tanke på alla tjafs som varit på senaste tiden på diverse forum. Här ska ni själva kunna bli ”moderator” för ett forum som ni då själva får ta hand om och ta bort omogna inlägg, hålla diskussionerna igång osv. Jag hade även tänkt mig ett usersystem så man kan registrera sig och skriva i lite info om sig själv så man dels slipper skriva det varje gång men även så man kan se vem personen som skrivit inlägget är osv.

Jag tror iallfall detta kan bli en bra sida och hoppas den blir det oxå .. peace på er plattfots indianer.

På detta tyvärr väldigt korta klippet från tv-programmet Sajber kan man se hur Backlash såg ut förr i tiden.

I samma veva som Backlash var med i Sajber så började jag prata med Nicke på Svenskunderjord.com och några veckor senare så hade vi slagit ihop våra påsar och startat Svenskunderjord Community. Det var en händelserik tid och det var under denna period som de flesta av våra day-one-medlemmar kom till sidan. Sidan växte så det knakade och allt gick väldigt fort, men redan på sommaren 2001 beslutade vi att community-delen av SvU tog för mycket fokus från nyhetsdelen och tvärtom. Och det var efter det som Whoa.nu bildades. Och här sitter vi idag med Sveriges största hiphop-site mer levande än någonsin.

Bilder från förr
gubbemain
Ja, det var "whoa" som kom till höstan :)
yeah

Ännu en SvU bild.
Kanske postar mer bilder senare i tråden!

Forumtråd: Gamla whoa!?

Läs mer: