Krönika: Dags att reagera mot smutskastningen av hiphopkulturen

Hiphopkulturen har alltid fått ta skit i olika former. Senast under onsdagen i en obskyr, nära döden gratisblaska i Stockholm. Inte Metro. Skribenten påstår att hiphoppen är ansvarig för den misshandlade kvinnan i trappuppgången och en tjej som ska ha blivit våldtagen i samband med en konsert.

Men det är väl inget konstigt med det egentligen. Subkulturer har alltid omgärdats av rykten och fördomar. Ju mer främmande desto läskigare blir det. Här skulle jag ganska enkelt kunna slänga in ett par rader om klassisk svensk smygrasism men det vore för enkelt och framför allt inte helt sant. Förvisso har segregerade områden alltid varit starka hiphopfästen vart i världen du än vänder dig. Men det har ingenting med hiphoppens ständiga befinnande i skottlinjen att göra. Hiphoppen som subkultur är på intet sätt unikt i det avseendet.

Hippie var ett skällsord i det amerikanska etablissemanget på 60-talet. Iron Maidens Number of the beast skapade stor uppståndelse. Alla rockare på 80-talet var satanister och kannibaler. Ungdomar som lyssnar på Marilyn Manson kommer ta livet av sig själva eller sina klasskompisar.Och punkarna, punkarna! Never mind the bollocks.

I andra delar av samhället skapade videovåld psykopater, idag avsocialiseras folk framför onlinespel. Och i ständigt utanförskap de senaste 60 åren hittar vi det moderna samhällets största avarter; de bestialiska mc-gängen. Fy fan för Harley Davidsson.

Egentligen hittade dessa grupper bara en tillhörighet och något de gillade att göra med sina liv. Videon skapade inga psykopater, snarare motsatsen. Onlinespelen bygger stora sociala nätverk. Och mc-gängen, tja, det är en brokig skara som gillar att åka motorcykel och gör de något dumt beror det nog inte på Harley Davidsson.

Det sägs ibland att hiphoppen har dålig kvinnosyn, är våldsam och romantiserar droger. För det har belackarna minsann hört flera gånger, men lägger gärna till att ”man ska inte generalisera för det finns bra hiphop men det är inte den jag pratar om”.

Men ändå generaliseras det för kritikern kan inget mer om hiphop. Och det generella draget i alla generaliseringar kring subkulturer som rör musik är att det är musiken det är fel på. Det är musiken som influerar ungdomar och bränner hjärnor. Polisen punktmarkerar hiphopartister och i tidningarna tar inskränkta så kallade skribenter plats. Jag pratar inte om de som kanske inte har något emot hiphop men hellre ser Timo Räisänen än Chamillionaire, utan om de som faktiskt är totalt oinsatta i musiken eller kulturen och spär på nidbilden av hiphop.

Hur farligt är hiphop jämfört med andra musikstilar? Googla ”rap star arrested” och du får 513 träffar. Byt ut rap mot rock och du får 1810 träffar. Både Paul och John spöade skiten ur sina fruar. Jävla Beatles! Axl Rose biter väktare i benen. Tito Beltran står inför rätta för våldtäkt. Finns det något bröderna Gallagher inte har gjort? En person dör på Hultsfred under Courtney Loves konsert. Hur är det möjligt att Keith Richards eller Iggy Pop lever än idag? Jim Morrisson och Jimi Hendrix gick bort för tidigt. Ingen säger längre att det beror på musiken. Möjligtvis något puritanskt sällskap från den amerikanska landsbygden.

Att skylla samhällsproblem på en musikstil eller ännu hellre en hel kultur, som blaskans förmodade nödlösning till krönikör gör eftersom hon antar att ”man [hiphoppare] har accepterat att tjejer är bitches’n’hoes”, är förlegat. Det har det alltid varit och den sortens kritik är förbehållen moralkärringar och gubbjävlar.

Musik är en källa av kreativitet och ett av hiphoppens kännetecken är att den speglar omvärlden. Är det fel på texterna kanske man ska gå ett steg längre och fråga sig varför den här personen valde att göra en låt som är nedsättande mot kvinnor. Var han verkligen så desperat efter pengar? Varför var han det i sådana fall? Och varför rappar den där gruppen så aggressivt, varför är de så arga? Hiphop har enormt inflytande idag och är allt annat än homogent. Det är vackert, fult, hemskt, politiskt, inspirerande, tramsigt, bra, dåligt, avslappnande, aggressivt, skruvat, roligt, poetiskt.

Att det 2008 fortfarande finns personer som låter fördomar gentemot en musikstil styra bilden av en hel kultur är lika sjukt som att det fortfarande finns folk som tror att kriminalitet beror på en hudfärg.

Forumtråd: Dags att reagera mot smutskastningen av hiphopkulturen

Krönikan som fick bägaren att rinna över: Stockholm City

Det finns fler som har reagerat:

DJ Sleepy
Paragon
JustDet
DN På Stan
Robert Zillén
Rodeo
Kinky Afro
Konst eller porr?
DJ Taro

Läs mer: