Whoa Spotlight #14 – Ol’ Dirty på rymmen

Ol’ Dirty Bastard var kanske inte världens lugnaste rappare och fick sin beskärda del av polisingripanden.
Något som bland annat orsakade både fängelsevistelse och avvänjningsklinik under år 2000. Orsaken den gången var dels att han blivit gripen med en hyfsad mängd marijuana plus 20 rör med crack och dels att han blivit utsparkad från en tidigare avvänjning för att han varit full på allmän plats.
I domstolen gjorde han inte så mycket bättre ifrån sig genom att, mellan tupplurarna, fråga den kvinnliga distriktsåklagaren om han gjorde henne kåt. Ett upptåg som kostade honom 180 dagar på en sluten rehab-klinik i Kalifornien.

Men allt var inte frid och fröjd bara för det, utan han hade fortfarande ett par åtal som väntade (bland annat för hot om terrorism) och när han skulle transporteras till ett av dem tog han helt enkelt och smet.

Under sin tid på rymmen passade han på att i hemlighet spela in en del material med RZA i olika studior längs vägen. De låtar som inte var för bizarra hamnade senare på 2002 års The Trials and Tribulations of Russell Jones.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=m9Tuu3YqJgY[/youtube]
ODB & Buddha Monk – Here comes the judge

Samtidigt pysslade övriga Wu-Tang med sitt. Deras tredje skiva, The W, skulle precis släppas och gruppen förberedde en spelning i samband med releasen.

21:a november, när Hammerstein Ballroom-gigget blev av, syntes på scen, förutom GZA, Meth och de övriga icke efterlysta medlemmarna, även en oidentifierad snubbe som smög omkring med en konjaksflaska. Killen, som presenterades av RZA som en ”special guest” chockade både publiken och stora delar av Wu Tang när han, efter halva gigget, började rappa och drog av huvan på sin löjligt stora orangea jacka – Ol’ Dirty hade tagit sig till New York och hela Wu Tang Clan var på scen samtidigt för första gången på tre år!

I can’t stay on the stage too long, the cops is after me.

Han hann med tre låtar (bl.a. en Shimmy shimmy ya som sent skulle glömmas) innan han var tvungen att dra iväg igen, men ett par dagar senare slutade hans tid i frihet abrupt utanför ett McDonald’s i Philadelphia. Restaurangägaren hade ringt polisen p.g.a. att en oroande stor grupp människor hade samlats utanför och han var orolig att det skulle bli bråk. Det han inte visste var att folkmassan var där för att ODB ställt sig på parkeringen och signerade skivor åt sina fans. När polisen kom till platsen trodde Ol’ Dirty först att de var vanliga autografjägare, men när de började dra sina vapen insåg han vad som var på gång, hoppade in i sin bil och gasade iväg. Alla utvägar var dock spärrade och han var tvungen att ge upp, men inte utan att först försökt lura dem genom att visa ett falskleg. Efter en flykt som varade en månad och gick tvärs över den nordamerikanska kontinenten var han fast och resultatet för rymlingen blev två och ett halvt års fängelse i New York.

All I wanna be free, with mad fuckin’ money, man… Free with mad money…

(citat från inspelningen av The Trials and Tribulations of Russell Jones)

Forumtråd: Whoa Spotlight #14 – Ol’ Dirty på rymmen

Läs mer: