Whoa Spotlight # 12 – 7:e september 1996

En vit Cadillac kör upp bredvid en svart BMW som stannat för ett rödljus. Plötsligt hörs en skottsalva och Cadillacken bränner iväg och lämnar efter sig tretton kulor. Fyra av dem träffade målet – Tupac Shakur.

Rapparen, som blivit världsberömd för sina texter – lika ofta poetiska som socialrealistiska som hårda, hade blivit träffad i bl.a. ena lungan och togs till sjukhus medan nyheten kablades ut över världen. Mannen som körde BMW:n hette Suge Knight, chef för Death Row Records – bolaget 2pac var signad på, klarade sig nästan helskinnad. Den enda skadan var att en bit splitter snuddade hans huvud.

På sjukhuset var de till slut tvungna att försätta 2pac i medicinskt koma p.g.a. att han försökte ta sig ur sjukhussängen och dra. Han kämpade för sitt liv och fick bl.a. högra lungan bortopererad medan nyheten kablades ut över världen och rykten började florera…

Teorierna kring vad som “verkligen hände” och vem som låg bakom skotten kom snabbt igång och i dagsläget har det utkristalliserats till fyra huvudmisstänkta:
- Orlando Anderson – den cripsmedlem som 2pac med anhang hade misshandlat strax efter den boxningsmatch med Tyson som rapparen var i stan för att se. Orsaken till misshandeln ska ha varit att Orlando och ett par andra ur Crips rånat en Death Row-medlem ett par veckor tidigare. P.g.a. hämndbegär ska han ha utfört drive-byn med ett par andra gängmedlemmar.
- Suge Knight – Death Row-chefen ska enligt teorierna ha konspirerat med Orlando Anderson, iscensatt misshandeln av honom och sett till att vara på en i förväg attentatsplats. Orsaken skulle vara att Suge lurat ‘Pac på royalties och var rädd att stjärnan skulle kräva tillbaka pengarna och lämna bolaget.
- Notorious B.I.G. – 2pacs gamle polare och dåvarande fiende. Ett rykte säger att han skulle befunnit sig på plats i Las Vegas under attentatsnatten och han sägs ha betalat Orlande Anderson en miljon dollar för skotten. Biggie var dock i sin New York-studio den aktuella natten.
- 2pac själv – i och med sitt sista studioalbum, The Don Killuminati: The 7-Day Theory - där han dessutom kallade sig Makaveli (som referens till Niccolò Machiavelli), ska han lämnat ledtrådar om att han skulle iscensätta sitt ”försvinnande” och dra sig tillbaka för att återkomma efter 7 år. Ett av de bevis för att han låg bakom attentatet mot sig själv sägs vara låten I ain’t mad at cha, där videon bl.a. visar hur han blir nedskjuten och rappar från den andra sidan. Texten tar också till viss del upp hur det framgångsrika berättarjaget blir attackerat p.g.a. avundsjuka.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3q0gqpOyx9o[/youtube]

2Pac – I ain’t mad at cha

Sanningshalten i de olika teorierna kan väl diskuteras (och det görs frekvent på diverse forum), men klart är i alla fall att en lösning verkar vara långt borta. Förmodligen delvis p.g.a. den ”no snitching”-attityd som genomsyrar stora delar av den amerikanska hiphopscenen – ingen snackar med polisen, men samtidigt klagar de över att polisen ”inte gör något”.

Men, tillbaka till LasVegas… På sjukhuset tillstötte komplikationer och läkarna kämpade för Tupacs liv. Han hade blivit skjuten två år tidigare i New York där han överlevde bl.a. ett skott i huvudet, men den här gången hade turen tagit slut. 13:e september 16:03 dödförklaras så en av hiphopens största ikoner.

Forumtråd: Whoa spotlight – 7:e september 1996

Läs mer: