Whoa Spotlight #11 – Banned in the U.S.A.

1989 släpptes ett av hiphopens dittills mest kontroversiella album: Nasty as they wanna be av 2 Live Crew. Skivan fick ett minst sagt hett mottagande med bojkotter och obscenitetsåtal p.g.a. låtar som Me so horny och det gick till och med så långt att medlemmar ur gruppen blev arresterade för att ha framfört sina låtar och skivhandlare åkte dit för att ha sålt deras skiva.

Efter överklagan till högre instans året efter upphävdes domen och 2 Live Crew blev alltså frikända från åtalet om obscenitet och skivan fick börja säljas igen. Efter frikännandet medverkade de i en TV-show och visade att de fortfarande kunde chocka publiken – eller ja, dess föräldrar i alla fall (kolla in Strages youtubelista för mer info). Men just det framträdandet var kanske inte deras största comeback, de kallades fortfarande för ett gäng stötande och okunniga rappare som inte kunde formulera en smart mening – tills de släppte Banned in the U.S.A.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FU7XsoQXSW8[/youtube]

Luke ft. 2 Live Crew – Banned in the U.S.A.

Låten går hårt åt gruppens belackare och hyllar den amerikanska yttrandefriheten:

Freedom of speech will never die
For us to help, our ancestors died

(…)

The first amendment gave us freedom of speech
So what you sayin’? It didn’t include me?

Även om texten kanske inte är den lyricistiskt mest fulländade så får den i alla fall fram budskapet: yttrandefriheten gäller alla, till och med sexfreaks.

På baksidan av singeln finns f.ö. ett tack till Bruce Springsteen, som lät dem använda hans Born in the U.S.A. som grund för beatet.

Det följande albumet (också det släppt 1990 och kallat Banned in the U.S.A.) var också det en attack på censurivrare och gav dem chansen att komma undan med allt. Bl.a. genom att till låten Fuck Martinez, riktad till dåvarande Florida-guvernören Bob Martinez, få skriftligt tillstånd från en annan Martinez att använda hans efternamn i låten. Men bara för att de släppte Banned… la de inte om kursen till politisk hiphop, utan det var ett tillfälligt avsteg och på de kommande plattorna var de samma gamla snuskfarbröder som tidigare, dock med grundlagen på sin sida.

Forumtråd: Whoa Spotlight #11 – Banned in the U.S.A.

Läs mer: