Whoa Spotlight #5: Word to your mother!

Ibland är det svårt att skilja rapparen från låten – tyvärr så har folk även lätt att göra den ene rapparen till modell för de andra…

Om talang var samma som försäljning skulle Robert Van Winkle med sina nära tio miljoner sålda album troligtvis vara bland de topp tio emcees världen har skådat, men eftersom kommersiell framgång inte alltid går hand i hand med skills så är han mer känd som Vanilla Ice – killen som satte tillbaka klockan för vita rappare till noll och blev ett av hiphophistoriens lågvattenmärken.

[Videon till Ice, ice, baby]

Med en lyckad (och oclearad) Queen-basgång blev Ice, ice baby en massiv hit i början av 90-talet och Vanilla Ice blev namnet på allas läppar – hiphopens Great White Hope i vissas ögon. De flesta seriösa hiphoplyssnare såg ganska omedelbart igenom fasaden och för dem blev han Den Store Satan som fick ta emot mängder av anklagelser om att vara fejk. Och han gjorde det inte lätt för sig alla gånger, med en självbiografi där han skröt om sin ghettouppväxt (egentligen i ett villaområde), att ha blivit knivhuggen fem gånger (okej, han fick ett knivsår i häcken), att ha gått på samma skola som Luther Campbell i 2 Live Crew (trots att Campbell gick i Miami, Florida och Vanilla Ice i Dallas, Texas) och att han var världsmästare i motorcross (ehm, han körde några tävlingar i alla fall). En av de många grupper som ogillade Van Winkles minst sagt påklistrade och kommersiella stil var 3rd Bass som med sin Pop goes the weasel tog Vanilla Ice-hatet till en ny och dittills ouppnådd nivå (i videon till låten blir för övrigt Henry Rollins misshandlad i rollen som Vanilla Ice).

Men skadan var redan gjord: Trots att hiphopscenen såg Vanilla Ice som en pajas, så blev han ändå sinnebilden för ”den vite rapparen” för massorna – och den vite rapparen blev den löjlige rapparen. Som exempel kan nämnas sketchprogrammet In Living Colors klassiska parodi med Jim Carrey i huvudrollen:


[In Living Color – White, white, baby]

Ja, ibland är det svårt att skilja rapparen från låten och så är nog garanterat fallet med Vanilla Ice – alla känner till Ice, ice, baby, men ingen kan säga upp en titel från nån av de åtta skivorna, drygt 20 singlarna, boken eller ens filmen han spelat in och släppt. Och lika bra är väl det…

Forumtråd: Whoa Spotlight #5: Word to your mother!

Läs mer: