Whoa Spotlight: #10 – Yes I am what! Yes I am uh!

Millenniets första sommar var en av de varmaste (och regnigaste) i landet sedan 1700-talet och Thomas Rusiak fick sitt stora genombrott med platinasäljande dunderhiten Hiphopper från solodebuten Magic Villa.

Hiphopper är något av en hård hiphop/rocksymbios som inte ska förväxlas med rap/metal-grejerna som exempelvis Limp Bizkit sysslade med. Rusiak körde ner ett beat, lite scratch, gnisslande gitarrer, punkiga trummor och ett kryddmått synth i en mixer och serverade med en sommarskön video. Låten kan liknas vid ett ironiskt angrepp mot den dåliga attityd som ibland spökar inom hiphoppen. Rusiak är en tung kille med rätt kläder (Tommy Hilfiger och ett par fat Tims), hänger med sitt crew som glider runt i en bil i Stockholm och röker weed och ”I never smile when someone’s around”. Någonstans i bakgrunden gastar också Eye N I.

Men alla verkade inte greppa ironin. Personligen stötte jag på några enstaka personer, folk som vanligtvis inte hade mycket till övers för hiphop, som undrade vad grejen var med Hiphopper. Det lät ju inte som ”äkta” hiphop (gangsterrap) och det var en larvig text med hiphoppare som försökte verka tuffa.

Genom att göra en låt om hiphop som inte var särskilt hiphop alls egentligen, försökte Rusiak få fram sitt budskap. Faktum är att han inte ens var särskilt subtil, men poängen verkade alltså ändå gå många förbi. Kanske berodde det på att svensk hiphop fortfarande var i sin kommersiella linda och det enda referensmaterialet för många var Petter, Latin Kings och gangsterrap.

Vann tre grammisar

Hiphopper var den enda singeln från Magic Villa som slog stort. Både Breakout och All yours spelades visserligen litegrann på radio och teve, men kom aldrig i närheten av Hiphopper. När Magic Villa kom ansågs den vara alldeles för rockig och folk hade ju främst hört Rusiak på svenska med Petter tidigare och förväntade sig något därefter. Men bara några år senare skulle det bli allt vanligare med rockinfluenser i hiphoppen och albumet hade förmodligen fått ett bättre mottagande om det släppts fyra fem år senare. Trots det nominerades Rusiak till sex grammisar och vann tre på Grammisgalan 2000, främst tack vare Hiphopper.

Hiphopper är en crossoverversion av Teddybears (då Teddybears Sthlm) låt Punkrocker som kom ungefär samtidigt (nyinspelning gjordes med Iggy Pop). Men det var Hiphopper som slog stort och några år senare fick en efterföljare, då Torgny Melins släppte sin crossover Dansbander och fick spela på Hultsfred. Den ironin verkade folk ha lättare att förstå.

Efter Magic Villa fortsatte Rusiak experimentera och In The Sun från 2003 är mer en organisk rockskiva än något annat (även den låter bättre så här i efterhand). Även om Rusiak inte släppt något solomaterial sedan dess har han varit aktiv bland annat som producent åt Petter. Men Hiphopper är en klassiker som står ut i svensk hiphophistoria, trots att det musikaliskt inte är vidare mycket hiphop.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Zr-u2cPJhYw[/youtube]
En skön låt som alltså ska tolkas med en stor portion ironi.

Forumtråd: Whoa Spotlight: #10 – Yes I am what! Yes I am uh!

Läs mer: