Intervju med Masta Ace & tävling

Nu på lördag dyker EMC (Masta Ace, Wordsworth, Punchline och Stricklin) upp på Klubb Scratch och Pusterviksbaren. Senaste gången de besökte Göteborg var lagom till Scratchs julfest den 20e december 2006 då man inte bara kunde uppleva en glöggfull tomte som delade ut pepparkakor utan även en gedigen hiphopshow. Sedan dess har rap-kvartetten hunnit släppa sitt debutalbum The Show, en koncepthistoria som gästas av bland annat Sean Price och Little Brother. Det är en skiva som enligt Masta Ace gått bra och fått bra respons på bloggar och av kritiker.
Whoa.nu fick möjligheten att ta sig ett snack med en nyvaken och gäspande Masta Ace över en taskig mottagning på ett hotellrum i Hamburg, Tyskland.

Hur har turnén varit hittills?

Vår turné har varit grym med kärlek på alla ställen vi uppträtt. Folk har köpt vår merchandise och våra skivor. Vi ger allt på scen samtidigt som vi har kul. Vi kör mycket material från nya albumet, men även en hel del individuella låtar samtidigt som vi har en del överraskningar.

Det är mors dag på söndag. Hur kommer ni att fira det?

Jasså är det mors dag. Det visste jag inte. Det var förra veckan i USA. Men då har vi säkerligen en present, låten U Let Me Grow från vår senaste skiva, en låt som är tillägnad våra mödrar.

Vad kommer du ihåg från senaste spelningen i Göteborg?

Det var grymt. Ett coolt ställe med en suverän publik.

Hur påverkar det EMC som en grupp att du är gruppens största posternamn med fem soloalbum i ryggen?

Det påverkar egentligen inte gruppen alls. Alla får sin tid att skina i gruppen och alla gör sin grej. Vi gör vår del ihop och arbetar som en grupp så man kan inte förvänta sig att jag kör 10-15 låtar.

The Show är uppbyggd på samma sätt som dina tidigare soloalbum med en röd tråd som inte bara förs fram av musikaliska stycken utan också skits och interludes.

Det är ofta så att album idag saknar någonting. De har inget fokus och saknar riktning och är bara massa låtar med gäster som är ihopsatta. Ger man publiken någonting nytt och annorlunda så blir de vilda. Folk känner att det är värt något mer. Det är den här typen av skivor jag vill göra, skivor med en historia bakom, och med ett koncept. Vi har en idé att ta det till en ny nivå.

Har du sneglat någonting på och inspirerats av Prince Paul?

Inte egentligen. Jag släppte den här typen av album före Pauls Prince of the Thives. Och jag har inte ens koll på det konceptet på den skivan om jag ska vara ärlig. Kanske har han inspirerats av mig? Hur som helst är han en stor hjärna. Han var ju lite en av dem som uppfann skitet i och med De La Souls första skiva och deras interludes.

Den formen du väljer när du släpper skivor kräver ju lite mer av lyssnaren. Känner du inte att du gör det svårare för dig med den här typen av skivor? Att du skulle vilja slå lite större.

Absolut. Men jag har samtidigt haft mina ögonblick och spelats mycket på radio. På 90-talet fick jag mycket speltid då jag var etta på The Box videolista under flera veckor. Så det känns som om jag fick min smak av framgång. Hade jag sålt platina så hade jag förmodligen haft en annan syn på min karriär och bott i Los Angeles. Men jag trivs med den jag är och hur det slutade. Att jag fick möjligheten att träffa EMC och vårda mitt liv på ett personligt plan.

Men på Long Hot Summer kunde man ändå få en känsla av att du var lite frustrerad.

Jag var frustrerad på industrin, vilket jag fortfarande är. Jag lägger ner så mycket mer kärlek på det här än många andra.

Så vad har du närmast på ditt schema? Du har tidigare sagt att du inte ska släppa något mer soloalbum.

Jag har inga planer på en soloskiva men jag har mycket samarbeten på gång. Jag kommer att släppa en skiva med Ed O.G senare i år. Annars håller jag på och sätter ihop en biografisk DVD. En DVD som ska berätta hela min historia, från grabb tills idag, men den kan nog dröja ett tag. Annars håller Stricklin, Wordsworth och Punchline på med sina soloskivor.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6oSh4bYHKpM[/youtube]

EMC – What It Stand For

Är du sugen på att se EMC? Då kan du vinna två biljetter till deras spelning på Pustervik och Klubb Scratch nu på lördag. Det enda du behöver svara på är följande:

När det kommer till rap är det viktigt att rimma. Men vad gör man när man rimmar kött? Det vill säga, vad är det då som man gör med köttet?

Maila ditt svar till [email protected] så fort du kan svaret. Uppge ditt för- och efternamn samt ditt användarnamn på whoa.

Lycka till!

OBS! Vinnare i tävlingen är Majorplays & birk_gbg. Ni får varsin biljett till EMC. Tack till er som tävlat. Det kommer bli fler tävlingar där ni har chans att vinna fina saker. Då kanske det är er tur.

Forumtråd #1, spelningen i Göteborg: 24/5 EMC (Masta Ace, Words, Punch, Strick) + Torae + Marco [email protected]
Forumtråd #2, spelningen i Köpenhamn:
25/5 EMC (US) – @ Loppen Kphmn

Läs mer: