Whoa spotlight: #3 Media rapporterar om det svenska hiphopkriget

När Petter slog igenom och svensk hiphop gick in sin stora boom i slutet av 1990-talet ville alla ha en del av kakan. Hiphoppen syntes överallt och medierna slogs om att vara först med allt, vilket ibland resulterade i mindre genomtänkta artiklar.

En av de mest pinsamma händelserna var när Aftonbladet Nöje rapporterade om ett svenskt hiphopkrig i bästa gangsterstil, ett krig mellan Stockholm och Göteborg, mellan östkust och västkust. Den påhittiga rubriken ”Påhiphoppet” följdes av ”Det amerikanska hiphopkriget har kommit till Sverige”.

Göteborgsrapparna Sir Vääs och Tim Wolde (kanske mer känd som MC Tim som släppte den första svenska hiphopsingeln Jag är def 1989) i gruppen Permanent Vansinne (PVS) hade i en ny låt, Värsta Dissen, hotat Petter till livet:

Det här är kungen
Yttra dig och få en rambokniv genom pungen
Kom aldrig nära Göteborg
Så slipper du orsaka din familj fet sorg

Sir Vääs och Tim Wolde anklagade Petter för att vara oäkta och sellout som inte visste vad han pratade om. ”Det är krig” deklarerade de.

Petter konfronterades med hatlåten men hade ingen koll på de här göteborgarna och hans kommentarer vinklades till hårda uttalanden där han varnade för konsekvenserna. Kevlarvästarna plockades fram och pistolerna dammades av och från och med nu åkte Petter ingenstans utan ett entourage av biffiga kroppsbyggare från Södermalm. Helt plötsligt kändes drive-bys längs Folkungagatan i Stockholm som ett påtagligt hot även för allmänheten.

Eller inte.

Givetvis var den här genanta historien bara skitsnack och kanske ett billigt knep för att fixa lite gratis reklam som Aftonbladet i jakten på ett scoop svalde med hull och hår. Trots extrem vinkling var det nog inte många som tog ”kriget” på allvar och givetvis följdes storyn aldrig upp. Vad som hände med Värsta Dissen är okänt. Förmodligen släpptes låten aldrig eller så fastnade den på någon B-sida.

Läs hela artikeln här.

Forumtråd: Whoa Spotlight #3: Media rapporterar om det svenska hiphopkriget

Läs mer: