”Mitt sjätte sinne” firar 15 år med spelning

petter sinnet

Tänk vad tiden går. Den 26 augusti är det 15 år sedan Petter debuterade med Mitt sjätte sinne och svensk hiphop exploderade. Jag var en av alla som blev frälsta men det var inte kärlek vid första ögonkastet.

Första gången jag hörde Petter tyckte jag att det var bland det sämsta jag hört. Jag zappade runt bland tv-kanalerna och landade förmodligen på Ztv där två rakade killar stod på någon gata i Stockholm, gestikulerade mot kameran i pösiga kläder och hela situationen var i mitt tonåriga sinne bara allmänt pinsam. Petter körde på med sitt ”ey yo jag brinner för det här permanent” och befäste det jag redan visste: det går inte att rappa på svenska.

Vinden har vänt var så långt ifrån den amerikanska hiphoppen jag börjat upptäcka några år tidigare, med allt från 2pac till Snoop Doggy Dog till Wu-Tang Clan. Så dyker det mitt i allt upp en rakad svenne och pratar om ”kärlek som cement”. Det går inte riktigt att manifestera hur töntigt allting kändes. Från att vara svenskar som gjorde hiphop på svenska till att de var rakade. Det var som en dålig imitation av ”riktig” hiphop.

Kanske var det ändå frisyrerna som utgjorde den kraftigaste om än mest subtila markeringen om att det här faktiskt var på allvar. Det är viktigt att komma ihåg att 90-talet präglades av en hel del öppen rasism och trots att det värsta börjat ebba ut under den senare delen så kunde du ge dig fan på att få frågan ”är du rasist” om du var vit och väldigt kortklippt. Men Petter och Rusiak kunde omöjligt misstas för gamla BSS:are och gjorde snart att allt fler vågade låta håret falla.

I takt med att Vinden har vänt snurrade allt flitigare på teve började musiken äta sig in i mig. Beatet var kanske rätt skönt ändå och de hade ju rätt bra flyt i texterna. Okej, det var kanske lite töntigt fortfarande men började ta sig. Efter en månad hade Vinden har vänt blivit något av en signaturmelodi i mitt liv och Mitt sjätte sinne var bland det bästa som hänt mig. Så här i efterhand har jag förmodligen Petter till stor del att tacka för han breddade min syn på hiphop både musikaliskt och som kultur. Han öppnade portarna och ut strömmade hiphop i kubik, en sak ledde till en annan som ledde till en tredje. Från musik till graffiti till dokumentärer till nya artister. Det tog aldrig slut.

Svallvågorna av Mitt sjätte sinne är ett fundament i svensk hiphop. Det är förstås omöjligt att spekulera i hur världen sett ut utan Petter, kanske hade någon annan blivit katalysatorn som drog igång hela cirkusen, men nu var det Petter som blev språngbrädan svensk hiphop så väl behövde. Latin Kings var redan en institution men de var väldigt ensamma och med Petter behövde de inte sluta som en parentes i svensk musikhistoria som den enda riktigt stora hiphopgruppen i Sverige.

Vad som hände efter Mitt sjätte sinne saknar motstycke i svensk hiphophistoria. Åren som följde gjorde artister som Ayo, Ken, Blues och Feven till nationella kändisar. Och bakom dem föddes en undergroundscen som i samarbete med fildelningsprogram som Napster och Kazaa saknade gränser. Fattaru, Fjärde Världen, Ison & Fille, Organism 12, Seron, Pstq, Heli, Looptroop, listan kan göras otroligt lång.

Svensk hiphop föddes inte med Mitt sjätte sinne, men svensk hiphop hamnade på en ny nivå. På femtonårsdagen planerar Petter något speciellt. Den 26 augusti kommer han att framföra Mitt sjätte sinne från början till slut på Tyrol i Stockholm. Det låter som en nostalgitripp snarare än en spelning, särskilt om du var med då det begav sig. Om du inte kan komma så damma gärna av Mitt sjätte sinne och njut av hur väl den håller än idag. Det är en fantastisk platta som bara blivit bättre med åren.

Information och biljetter hittar du på http://www.petter.nu/mittsjattesinne/

Vad har ni för egna minnen och relationer till Petter och Mitt sjätte sinne?

Forum: 26/8 Petter @ Tyrol

Läs mer:

Kommentarer

   
2013-08-14 13:10
Jag kände absolut att jag måste se detta! Jag är dock lite skeptisk till den låga åldergränsen... :)

Sen ska jag diskutera plattan i sig.
2013-08-14 13:57
Ja, åldersgränsen är lite märklig. Kanske beror det på att det är vid Gröna Lund? Aldrig varit på Tyrol så jag vet inte. Men jag tror inte det blir så många kids där, särskilt inte när biljetterna är ganska dyra (men jag tror priset kan vara värt det).
2013-08-14 14:01
Om Ayo och Ken kommer så kommer jag
2013-08-26 18:24
Har funderat över vilka gäster Petter har. Räknar med Profilen, Kaah, Big Fred och Ken. Hoppas på Sthlm och kanske pensionerade Ayo...
2013-08-26 18:32
Undrar om de kommer att ha tre olika discjockey som på skivan?
2013-08-26 21:10
Står längst fram nu. Fullt!
2013-08-26 22:37
DonKrille P35

Vilka gäster? Hur avundsjuka ska vi vara?
2013-08-26 23:14
Och det var magiskt. Nuff said.
2013-08-26 23:18
Gäster:
Ayo med sin son
Profilen
Rusiak
Kaah
Nisse
Ison
Fille
Stor
Ågren
Daniel Adams Ray
Mange Schmidt
Big Fred
Houman
Pee Wee
I' n Eye
Looptroop (minus Embee)
Timbuktu

Det duger. :)

När Petter frågade om det fanns någon från Södermalm och Sofiaskolan grät jag nästan. Beats från den här tiden är de tyngsta!
2013-08-26 23:20
Fan alltså... Vet du om det kommer upp några klipp av kvalité?
2013-08-26 23:20
Sleepy bakom skivspelarna, så klart.
2013-08-26 23:21
Det filmades av några som var där med Petters välsignelse. Håll utkik. Jag filmade inte för jag ville vara i nuet.
2013-08-26 23:24
Ah nice, vore kul att få ett smakprov av vad man missade iaf
2013-08-27 17:01
Fråga: körde Adams-Ray, Organismen och Mange Schmidt nyskrivna verser till Petter vs Sthlm, eller var det modifierade versioner av originalverserna?
2013-08-28 11:20
De körde nyskrivna verser och ändrade refrängen till "backad i Sthlm". Danne körde nog riktig freestyle hela versen för övrigt. :)
2013-08-28 11:39
Sen har ni väl inte missat internetbeefen:

http://instagram.com/p/dg361CrT9J/#
2013-08-28 12:04
Danne började på Stora A's vers och sedan spårade dem. De ändrade refrengen till "Packad i Stockholm". Embee var även med, han stod brevid Disc Jockey Sleepy och låtsades som att han skuvade på mixern. Jävligt fet concert. Profilen visade varför han är Sveriges bästa mc. Jag trodde aldrig att jag skulle få höra "håller fortet" live. Kören var också sinnesjukt bra.

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till 26/8 Petter @ Tyrol för att kommentera!