Krönika: Carte blanche för bärs i bastun

I veckan avslöjade Uppdrag granskning att vissa friskolor väljer bort stökiga elever. Profilskolans VD Greger von Sivers uttalade sig om hiphop när han bland annat sa att han inte ville ha ”den där jävla skiten som de håller på med, rap och våldtäkter” på sin musiklinje. Whoas Christer Johansson publicerade igår ett mothugg. Efter gårdagens ledarsida i Smålandsposten har det visat sig att Greger von Sivers inte står helt ensam med sina åsikter.

Wow. Jag står mållös, handfallen, inför det vansinne som utgör Marcus Svenssons ledare i SMP igår. ”Carte blanche för gangsterkulturen” är rubriken och efter att ha gnuggat mig i ögonen några gånger förstår jag att den syftar på en musikgenre.

Förutom inledningen, där han halvlegitimerar Greger von Sivers genom att kalla hans uttalande ”något som kan liknas vid bastusnack efter några öl” så börjar själva vansinnet när han försöker jämföra vit makt-musik med hiphop. Det ena är alltså en musikgenre vars namn syftar på lyriken: texterna handlar om vit makt. Musiken kan teoretiskt sett låta lite hur som helst (ofta är den jättedålig, men det är en annan femma). Och det andra är alltså namnet på en hel kultur, en kultur som innehåller en musikgenre med samma namn vars ljudbild ofta präglas av trumbeats och rap, och där rappen kan – håll i dig nu, Marcus – handla om vad som helst.

Sen kommer ett obehagligt stycke om en ”musikkultur där rasismen i stället riktar sig mot det vita samhället”. Det är hiphop han menar då, va? Då kan jag upplysa om att hiphop inte står utanför ”det vita samhället”, utan är en del av det, till exempel genom mig, mina redaktionskollegor, mina vänner och till och med genom Marcus Svensson själv, när han skriver en småläbbig ledare i SMP om just hiphop. Kanske syftar han på att hiphopen uppstod i Bronx på 70-talet och att många i det området var mörkhyade, men jag har svårt att se relevansen i det – jag är nämligen inte rasist.

”Grundkomponenterna i hip hopen är maktordning och utanförskap” skriver han. Men det är inte sant. Grundkomponenterna i hiphop är rap, DJ:ing, graffiti och dans. De här fyra grundkomponenterna kan användas för att uttrycka åsikter eller känslor kring maktordning och utanförskap, precis som en en post it-lapp kan göra. Men de måste inte. De kan också användas för att uttrycka åsikter om glass. Hiphop är ett uttryckssätt, inte en åsikt. Precis som rockmusik eller ledarsida. ”Vit makt” är däremot ett ställningstagande.

Men jo, visst finns det många hiphopmusiker som uttrycker tankar kring maktordning och utanförskap, och det är ju väldigt tursamt att de har ett forum med tanke på att såna som Marcus Svensson får uttrycka sig på ledarsidor.

Och jo, visst finns det hiphopmusik som är sexistisk, rasistisk, polishatande, samhällskritisk och hemsk på massor av sätt. Det är problematiskt. Det finns också hiphop som är antisexistisk, antirasistisk, naiv, kär, ledsen över sin bortgångna mor, ja, det finns till och med moderat hiphop. För ingen har väl glömt den härliga vallåten Moderaterna lanserade inför valet 2010? ”Om du är driftig, kom igen och driv nåt / om du är skrivkunnig, kom igen och skriv nåt” rappade en viss M. Schmidt och uttryckte ingen rasism mot ”det vita samhället” överhuvudtaget. Enskilda textrader, låtar och artister ska absolut kritiseras, men att förenkla en hel genre på det sätt som Marcus Svensson gör framstår bara som lite oengagerat.

Jag skulle dock vilja be dig, Marcus Svensson, att ta Mange Schmidts råd om skrivkunnighet med en nypa salt. Du är själv ett bevis på att just den mekaniska förmågan att skriva inte i sig är en bra anledning att skriva något, man bör också kunna reflektera över de begrepp man slänger sig med och kanske till och med göra lite faktakoll. Om man inte vill skriva en text baserad på generaliseringar, alltså.

Slutligen, Marcus Svensson:
Stackars, stackars de som får uppleva dig efter ett par öl i bastun.

 

Forum: Krönika: Carte blanche för bärs i bastun

Läs mer:

Kommentarer

   
2013-11-02 15:11
Det sjuka är att det där är skrivet i en så pass etablerad tidning som Smålandsposten. Trodde först det var hämtat från typ Avpixlat.
mfs
2013-11-02 15:59
Evolution: Nog många som kände så.
2013-11-02 18:01
Ja, skrämmande hur det där kan publiceras i en sån tidning. Bilden förklarar ganska bra hur man känner när man läser Marcus Svenssons ledare.
2013-11-04 12:23
Det va lite det jag menade när jag skrev att Greger bara var en idiot i mängden. Iom att HipHopen har ett väldigt hårt uttryck, ofta ger röst åt de mer utsatta och faktiskt är "smittsamt" kommer det att ses som ett hot av många uppsatta i norm-samhället.

alvlegitimerar Greger von Sivers genom att kalla hans uttalande �något som kan liknas vid bastusnack efter några öl�


Det är för att det är så han snackar efter nån öl, eller inte ens det... Ärligt det är bara för uppdrag granskning att rigga upp kameror på alla bruk/lagers(u name it) kafferum ute i Svea rike så kommer de tre små grodorna och alla dess kusiner hoppa ut genom munnarna. Vi har väl alla hört den klassiska "jag är inte rasist men" för att sen säga något rasistiskt.

Nu blev ju även hiphop indraget men det är samma sak där, man har ju tom sett folk uttrycka sig rasistiskt här på whoa som medvetet väljer bort rappare som inte verkar etniskt svenska. Om man på riktigt är förvånad över att nån har sånna här åsikter (och inte bara att de uttrycker sig otroligt klumpigt) måste ni ha varit välsignade med både bra arbetsplatser skolor och umgängeskretsar i livet och jag kan bara säga grattis.

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Krönika: Carte blanche för bärs i bastun för att kommentera!