This is Hultsfred 2013

The-Order

Hultsfredsfestivalen är ett stycke svensk musikhistoria som levt med respirator sedan den första nedläggningen 2009. Återuppståndelsen 2011 blev kortvarig och när det i mars i år annonserades att Hultsfredsfestivalen från och med 2013 skulle flytta närmare Stockholm var besvikelsen givetvis stor i Hultsfred men det var kanske inte helt oväntat.

Trots allt som har hänt verkar det omöjligt för Hultsfredsborna att ha en sommar utan festival nere vid sjön Hulingen. I år är det tack vare ideella föreningen This is Hultsfred som på kort tid lyckats anordna en festival i mindre skala men med en del spännande artister som Näääk & Nimo och det väldigt intressanta göteborska kollektivet The Order (Beatslingers, Bob Village, Ozone Fukkaz m fl).

Vi pratade med Robert Johnsson, en av artistbokarna på This is Hultsfred, som berättade lite om festivalen som går av stapeln den 14-15 juni, alltså nu på fredag och lördag.

Vad är This is Hultsfred?
- This is Hultsfred är en ideell förening som bildades drygt en månad efter att det blev känt att Hultsfredsfestivalen skulle flyttas. Föreningen grundades just av den anledningen att ett Hultsfred utan festival är helt otänkbart och det är en självklarhet att det ska finnas en sommarfestival här nere i parken. This is Hultsfred har gått från planeringsstadiet till att nu i veckan starta arbetet med att bygga området inom loppet av 2 månader och hela samhället har varit delaktigt. Lokala företag, artister och privatpersoner har alla bidragit till att få det här att hända. Studenter från Musikgymnasiet Gyro och Music & Event Management här i Hultsfred är också med att jobbar med festivalen. Allt arbete sker volontärt.

Har ni någon som helst koppling till gamla Hultsfredsfestivalen, förutom orten?
- Många från föreningen Rockparty (som startade upp Hultsfredsfestivalen) är engagerade och bidrar . De är med i de olika projektgrupperna och är till stor hjälp för oss som är nya på det här med att anordna festival. Just balansen mellan rutinerade ”festivalrävar” och oss nya är fantastiskt bra.

Årets festival kommer förstås byggas i en mindre skala. Folkets park där de klassiska scenerna Teaterladan och Stora Dans ligger kommer användas som festivalområde. På ”Skaken” där de tidigare åren har varit ölförsäljning kommer det i år vara dj-uppträdande. Sen tillkommer en ny scen, RP-scenen, där våra headliners kommer spela. Campingområdet kommer vara där scenen ”Pampas” låg och fortsätta en bit ner mot Hawaii-scenen. Första campet dök faktiskt redan upp tidigare i veckan!

Räknar ni med att kunna bli en festival som återkommer år efter år
- Det är absolut ambitionen. Att kunna etablera sig som en mindre festival och fylla upp Folkets park skulle vara en dröm. Förhoppningen är att kunna locka 1500 besökare men området kan fylla 5000 besökare så det finns utrymme för mer!

Kan ni i sådana fall undvika att gå samma öde till mötes som gamla Hultsfred?
- Vi har inte för avsikt att bli en konkurrent till som större etablerade festivalerna, vi är snarare ett komplement. Jag är väl definitivt partiskt men jag vågar påstå att vi har Sveriges vackraste festivalplats. Vi vill inte bli större än vad parken tar. Då festivaler väljer att lägga sina evenemang nära större städer vill vi vara ett komplement för de besökarna som vill åka bort en stund och leva ”festival-liv”.

Hur har ni tänkt kring bokningarna? Vad är det ni riktar er in er på för musik och publik?
- Det fastlogs i stadgarna för föreningen att det skulle finnas något för alla. Det är mer etablerade artister på stora scenen där det i år finns ett större fokus på rock. Sator som varit på besök många gånger, sen har vi bokat Näääk & Nimo och Miriam Bryant. För de två mindre scenerna har musikutbildningarna i stan bidragit mycket. Music & Event har tillsammans tagit fram största delen av Teaterladans line-up och Gyro har gjort detsamma på Stora Dans. Personligen tycker jag vi har lyckats med att hitta en bra balans mellan de olika musikstilarna. Tyvärr har vi ju tvingats tacka nej till många lovande band då det bara finns plats för 30 band.

När jag ser era bokningar är det många för mig nya namn men de jag känner igen känns vare sig stora eller okända, utan lite mitt emellan. Jag får känslan av att det är artister man känner igen om man har ett intresse av genren i fråga. Är det en medveten strategi, att boka in ”lokalhjältar” eller ”up and comers”, så att säga?
- Absolut, artister som var ”up and coming” var för mig en stor del av tjusningen med att åka ner till Hultsfred varje år som besökare. Vi vill hitta balansen mellan att boka ett par etablerade band till största scenen och sen till Teaterladan och Stora dans ge vår publik nya möten med artister som står på starten av sina karriärer. Det kommer även finnas ett stående inslag som heter ”The big break” där ett lokalt band varje år får chansen att få spela på den största scenen. I år får metalbandet Mashima chansen.

Vi har lyckats boka många intressanta band som till exempel Jack Moy & Glöden som spelas en hel del på radio och Hurricane Love som blivit lite av en snackis inför festivalen. Nova Prospekt från Göteborg är också en grupp som fått mycket uppmärksamhet utomlands och som snart säkert kommer uppmärksammas mer hemma i Sverige.

Vad ser du mest fram emot?
- Personligen kommer jag nog jobba mycket, men skulle jag ha tid och gå ifrån så är For BDK en spelning jag inte skulle vilja missa. På Teaterladan kommer även The Order och Norska bandet Disaster in the universe spela och båda grupperna är också favoriter. Just den scenen är känd för att ha grymma hiphopbokningarna så när The Order kom upp som ett alternativ så kändes det rätt självklart att dem skulle spela där.

Till sist: får ni vädergudarna med er?
- Vi satt och kollade på det idag faktiskt och enligt klart.se så ska det inte bli annat än sol!

This is Hultsfred går som sagt av stapeln i helgen som kommer och vi önskar lycka till.

Läs mer om festivalen på http://www.thisishultsfred.se/

Forum: 14/6 This is Hultsfred @ Folkets park, Hultsfred

Läs mer:

Kommentarer

   
2013-05-08 11:28
Nytt bandsläpp!

Näääk&Nimo
Hurricane Love
Drivvedsfolket
I'd name it Marla
2013-05-17 9:24
Nya band!

Miriam Bryant
The Nomads
Riddarna
Disaster in the universe
For BDK
Sudakistan
Nova Prospekt
Steso Songs

+ mer.

www.thisishultsfred.se

Biljettpriset höjdes med 100 kr i sammanband med släppet i onsdags (15/5) och dom ligger nu på 420 kr resp 520 kr med camping. Serviceavgift tillkommer.
2013-06-01 15:36
Nya Släpp med bland annat:

The Order:

Ursprunget:

Mire Kay:

Trubbel:

Criminals:

Birth of Joy:14-15 Juni i Folkets Park, Hultsfred

www.thisishultsfred.se
2013-06-01 16:00
Hela The Order kommer ju förstås..
The Order:


Bob Village:


Ledr P:


Sick Art:

2013-06-18 11:51
Första nedläggningen var 2010, då dom gick i konkurs.

Tycker det är grymt med This is Hultsfred. Önska att jag hade möjligheten att åka ner i år, men hade tyvärr inte det. Nästa år hoppas jag att det blir av igen och att jag kan åka ner. Bra jobbat! :)

Vad blev det sen då, hur många besökare drog dom?

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till 14/6 This is Hultsfred @ Folkets park, Hultsfred för att kommentera!