Recension: Rikard Bizzi – Kärlek, funk & solidaritet

Rikard Bizzi omslag

Matias Rankinen:

Rikard ”Skizz” Bizzi från den stökiga gruppen Stockholmssyndromet är tillbaka i ny soloskepnad. Han har bytt sprit och droger mot blöjor och vigselring, och visst är det en mognare man vi har att göra med – men trots att han anstränger sig för att blicka framåt sneglar han också tillbaka på Dået.

Alkoskam, bokstavsdiagnoser och förortsberättelser från förr får samsas med texter om livet som pappa och positiva budskap – ordet ”kärlek” återkommer på ett nästan nyfrälst sätt. Detsamma gäller ljudbilden, som för övrigt Rikard själv står för: mörka, nästan kusliga låtar som Bokstavsbarn och den fantastiska Kapitel 15 – 27 (Botkyrka) möter luftiga, bubblande och skimrande spår som Om natten, Ingenting förändras (utom du) och Du vet vad kärlek är. Det är ett unikt, intressant sound med mycket att lyssna på.

Ibland blir det väl kanske lite mer konstigt än bra, som på Blandade Episoder – ett slags manodepressiv manifestation på tvåtakt som för tankarna till Balkan. Men på något sätt kan jag ändå uppskatta försöket till att göra något annorlunda, och framför allt fusionen mellan text och musik där manodepressionen verkligen hörs genom hela låten.

Kort sagt har Rikard Bizzi ansträngt sig för att göra något helt eget, och lyckats med berättelserna såväl som på det musikaliska planet. De få stunder det känns lite kufigt vägs snabbt upp av helheten som är riktigt, riktigt bra. Den här skivan tar jag med mig i sommar, på mörka kvällar under gatlyktorna med blicken över axeln – och under solkyssta morgonpromenader på sprittande ben.

Matias betyg:

Betyg: 4

 

Christer Johansson:

Tänk vad tiden går och hur snabbt saker kan förändras. Det känns som att det var igår Stockholmssyndromet rappade om lårpartier och att ”lasta”. Men sedan debuten Ettfyranånstans? för tre år sedan har Rikard ”Skizz” Bizzi genomgått en slags metamorfos. En metamorfos är inom biologin en kroppslig förändring, till exempel när larven blir till en fjäril. Skizz har lämnat bakom sig ett destruktivt leverne med för mycket alkohol, droger och en mörk syn på tillvaron. Istället har han blivit familjefar och rappar på Kärlek, funk & solidaritet om ett annat liv, om att vara gubbe i ögonen på dagens ungdomar och om hur det är helt okej.

En ny syn på livet som kanske bäst illustreras i titelspåret Kärlek, funk & solidaritet där Skizz berättar om hur han, en sur jävel som sitter på pendeltåget i rusningstrafik, tvingas flytta på väskan för en skrynklig kärring på ”säkert över 90 bast”. Trots den sunkiga, svettiga vagnen satt tanten där och log vilket smittade av sig och Skizz fick sig en tankeställare om vad som egentligen är viktigt här i livet. Den nyfunna positiva inställningen gör sig tydligt påmind i Va dig själv med budskapet att det enda som kan få dig att må riktigt bra är just att vara dig själv.

Kärlek, funk & solidaritet handlar mycket om att omdefiniera sig själv och att sätta punkt för ett kapitel och påbörja ett nytt. På Om natten, med Kayo, förkunnar Skizz det nödvändiga och definitiva i skilsmässan från alkoholen eftersom han har familj och mår bättre nu. Skivans och kanske årets bästa låt Kapitel 15-27 (Botkyrka) visar samtidigt att Skizz inte har glömt eller på något sätt förkastar sitt ursprung. Uppväxten i Tumba söder om Stockholm var tuff men det var den som gjort Skizz till den han är idag och bra som han verkar må idag så finns det ingen anledning att vilja ändra på något.

Metamorfos till trots har Skizz kvar minst ett ben i sina gamla musikaliska referenser. Det är fortfarande, för att citera vad Skizz och Starvin Mar sa för tre år sedan, lite ”schmutz hiphop – rap från förorten men inte den stereotypa förortsrappen. Det är välskrivna texter men inte elitistisk medelklass svensson-rap”. Det låter inte som något annat i svensk hiphop och Skizz experimenterar friskt och framgångsrikt med hur man gör hiphop på låtar som Bokstavsbarn och superskumma Blandade episoder. Kärlek, funk & solidaritet har höga toppar och bara några små grunda, överkomliga dalar. Och Skizz, jag ser inte någon anledning till varför du inte skulle kunna bli ortens favorit.

Christers betyg:

Betyg: 4

 

Missa inte intervjun Whoa gjorde med Rikard Bizzi vid första singelsläppet!

Läs mer: