Svensk hiphop i X Factor

Foto: tv4play.se

En av höstens stora TV-snackisar tycks utan tvekan vara X Factor Sverige. Konceptet, som ursprungligen kommer från Storbritannien, liknar till stor del Idol med förinspelade auditions och fortsatt direktsända liveprogram.

En sak verkar dock skilja X Factor från andra talangprogram vi sett i TV: hiphop får ta stor plats. Visst, det har väl framförts någon hiphoplåt i Idol, och ett par rappare gick vidare i Talang när det begav sig. Nu verkar genren dock mer välkommen än någonsin, kanske är den lite ”på tapeten” eller så är det bara duktigare rappare som är med i X Factor än i andra program. Eller så hjälper det att ha en rappare i juryn.

Ison Glasgow, från Ison & Fille, är nämligen en av de fyra som utgör både jury och coacher för de artister som går vidare. Bredvid honom sitter Andreas Carlsson (tidigare Idoljury och musikproducent), Marie Serneholt (medlem i A-Teens och tv-programledare) och sist men inte minst Orup (Stockholmsromantiserande popartist som enligt egen utsago blir uttråkad av hiphop och rap eftersom det inte finns några refränger eller verser).

Nu är alltså hiphopartister legitima jurymedlemmar i kommersiella talangjakter. Oavsett om man gillar den utvecklingen eller inte så är det något stort: vi är välkomna in i familjehemmen på bästa sändningstid.

Deltagarna då? En hel drös hiphopartister har framträtt, varav de mest kända lär vara Adam Kanyama och Malcolm B. I sin audition slog Adam Kanyama ”knockout på juryn” enligt TV4:s egen rubriksättning, det var för övrigt också då som Orup lade fram sitt härliga citat om avsaknaden av refränger och verser i hiphop, men påpekade att Adam lyckats med det svåraste testet av alla: ”att få mig att inte somna under en raplåt”. Två slutsatser vi kan dra av detta är att det nog för rättvisans skull är bra att Ison är med som en motpol i juryn, och att Adam Kanyama går hem precis lika bra i andra sammanhang än bara bland oss inbitna hiphopare.

Malcolm B gick ut med starkt självförtroende i sin audition, till och med ”trehundra procent” självförtroende enligt egen utsago, till programledaren David Hellenius stora förtjusning. Han fortsatte att strössla citat i stil med ”juryn kommer ha hakan i golvet” och ”jag ska ta över Sverige, sen världen” och visade precis varför när han framförde en egen tolkning av 99 Problems och avslutade med att lägga en acapellavers på blandad svenska och engelska. Ison blev frälst, han verkade nästan överväldigad när han förklarade hur Malcolm ”avrättade hela auditionen”. ”Fan var’u fick plus ‘rå” menade Orup apropå Isons uttalande, men erkände sen att till och med hans gamla pophjärta hade värmts av uppträdandet.

Även Kristin Amparo, som sjungit på låtar av bland annat Mofeta & Jerre, Cleo, Mohammed Ali och Swingkid, får definitivt räknas som relevant i sammanhanget. Hon inte bara klarade sin första audition – hon tog juryn ”till sjunde himlen” (TV4:s rubrik). Efter sista tonen fick hon ta emot stående ovationer från publiken och Orup hade heller inget att anmärka på. En succé helt enkelt!

Även fler hiphopare har deltagit, bland annat den färgsprakande OGW, Anoya Yousef, Lovemark Badou och den skojiga gruppen On The Beat. Alla har också gjort bra insatser och kommit förbi audition, men det är alltså Adam Kanyama, Malcolm B och Kristin Amparo i hiphopgänget som tagit sig förbi det näst-näst sista steget i tävlingen: ”Boot camp”. Adam och Malcolm tävlar i gruppen ”Killar under 25” och Kristin i gruppen ”Deltagare över 25”.

I nästa steg ska deltagarna inte bara få coachning av sin jurycoach, utan också av en gäst. Och ja, ni läser tamigfan rätt: Stor är en av gästcoacherna, tillsammans med bland annat Axwell och Eric Gadd.

Se där, vad som kan hända med hiphop om man bara är lite tålmodig. Det kanske bästa med att leva under internets tid är att man inte ens behöver se igenom hela avsnitt om man bara vill åt hiphopen – programmets producenter klipper snällt ihop de olika deltagarnas framföranden till egna klipp med spetsiga rubriker. Om du vill kika lite har jag plockat fram ett par smakprov här nedan, förutom dem som är länkade i texten. Varför inte se produktionens egen intervju med Ison, Adam Kanyamas grymma audition och härliga hiphopvisdomar från Orup, eller Malcolm B som rappar på Full Clip-beatet och dessutom lägger en freestyle (?) om jurydeltagarna (”jag kollar på Marie / du är vacker du så fin / Måns var en dummer / säg till om du vill chilla med en kille ifrån slummen”).

Men först: på tisdag sker sista gallringen där juryn bestämmer allt, då ska alltså de tjugofyra kvarvarande akterna halveras. De tolv som återstår kommer alltså få framträda live och det tycks vara någon telefonröstning eller liknande på gång för oss tv-tittare. Om det blir några hiphopare kvar kan vi väl ringa lite? Även om vi har ont om cash på luren? Det vore så jävla härligt om hiphopen gör samma sak i X Factor som den har gjort i hela sin historia: slår underifrån.

 

Forum: Whoa rekommenderar: Svensk hiphop i X Factor

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-09-29 13:59
Du missade att nämna Sam-E's flickvän som är med och tävlar och att han själv har synts till i TV-rutan. Ännu en hip hop-koppling ;)
2012-10-01 1:03
Malcolm hade lite svårt idag med nerverna men blev övertygande till slut ändå!

http://www.tv4play.se/noje/x_factor?title=malcolm_brandin_far_blackout_under_sista_gallringen&videoid=2223465
2012-10-08 22:13
Malcolm är ju den ända anledningen till att man kollar på X Factor ;)

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Whoa rekommenderar: Svensk hiphop i X Factor för att kommentera!