Recension: Staden – Dröm stort, lev större

Pontus Gustavsson:

Det är alltid kul att som supporter och musikskribent få följa en grupp eller artist sedan de befunnit sig i tonåren och lägga märke till deras utveckling. Staden är nämligen en sådan grupp som undertecknad haft span på sedan gamla Whoabattles och hemmastudiosessions i audioforum. Deras första officiella släpp Boomboxhistorier Vol. 1 släpptes just på Whoa. En skiva som spelats otaliga gånger med sina självklara favoriter.

Efter mixtape nummer ett valde man att testa nya vägar med två EP:s med något mer elektroniska beats signerade Reflection Music. Musiken är Stockholm i ett nötskal men inte utan feta rimscheman. Det man kan säga om Stadens debut är att skivan har ett riktigt professionellt sound och en stor bredd. När det kommer till deras albumdebut så har man också arbetat med Marcus Price på beatsen och AllyawanDanja, Da Costa och Malcolm B på gästvokalerna. I övrigt är det en ganska hög variation av stilar men utan att ge den maxade känslan. Dröm stort, lev större är en gedigen skiva som låter lite fetare än dess faktiska innehåll och känsla.

Pontus betyg:

 

Matias Rankinen:

Staden rör sig genom Stockholm stad, den här gången över elektroniska vibbar snarare än klassiska mixtapeinstrumentaler. Det är ett ganska ovanligt grepp att låta ett produktionsbolag producera större delen av en svensk hiphopskiva; vanligtvis brukar ju en eller flera igenkända producenter stå bakom spåren. Det faller dock ut väl, med ett sound som känns fräscht och som flirtar med andra genrer än hiphopen.

Tyvärr hade jag nog hellre lyssnat på bara instrumentalerna. Även om jag tycker att Staden är otroligt kompetenta rappare på det tekniska planet så räcker det inte riktigt när det är dags för ett helt album. Rösterna låter ansträngda, nästan lite andfådda, när de rappar om bärs, gräs, pengar och brudar. Kanske för att det är ämnen som i sig börjar bli ganska ansträngda att rappa om.

Det är dock få album som inte har ljusglimtar: ett par av spåren, de som präglas av nya, vässade synvinklar, kommer jag lyssna på långt in på senhösten. Om din mamma bara visste är en sådan låt.

Matias betyg:

Läs mer: