Guldgruvan: Diggin’ In the Swedish Underground (2000)

Runt millennieskiftet släpptes en hel del samlingsskivor med olika backning, många via storbolag men också gedigna samlingar. Helt independent Diggin’ In the Swedish Underground var en sådan. Då den släpptes var många av grupperna på releasen okända men idag hittar du flera rappare på plattan som gjort sig namn och fortfarande håller på, även om en del lagt micken på hyllan. Så om du är en av de som inte fick tag i ett exemplar av den rätt sällsynta digipacken när den släpptes 2000 ger Whoa ner nu möjligheten att ladda ner och pumpa skivan helt lagligt på nätet.

Trevlig lyssning!

Låtlista:
01. Down South Ballers – Nah Come Near
02. Karl Kath & Heli – Min grej
03. CK – Meine Damen Und Herren
04. Nadasdee – Eye Communicate
05. Split Personality – Raw Dog
06. Bashie – I Pull Pride
07. Mazy ft. Gasse – So Now You Have It?
08. Akem – The Nodding Hymn
09. Retarderat Eleverade – Du är vad?
10. Hamish & Mav-Rik – Snyltgästen
11. Ship Of Fools – Next To The Complex
12. Sublime PH – Informed
13. Peshi & Whateva – On The Sidewalk
14. Nimo – As Simple As Dat
15. Lost Lyricists – High Voltage
16. Picknickz – Picknickz Vs. Lurpåsen
17. Looptroop ft. Benjamin Edh – Botaniska

Intervju med Tom Surma (Treetop från gruppen Elemental Connex):

Vad har du för minnen av Diggin in the Swedish Underground-tiden och hur gick det till när ni släppte den?
- Det hela började med att vi ville göra en skiva med oss själva och bjuda in lite gäster, efter diverse utskick där vi eftersökte demos och kollade av intresse bland folk fattade vi rätt snabbt att vi var tvungna att lägga våra egna låtar åt sidan och göra en samlingsskiva med svensk hiphop istället. Artister vi då fick med var artister vi bara hade kunnat drömma om att få med, så som Looptroop, Organism 12 & Seron, Down South Ballers, Peshi med flera. Vi hade då börjat arbetet ihop med en förening som kallade sig Cristal Andino som stod för studietider och mixning. Samtidigt började arbetet med andra sponsorer och att detta verkligen skulle bli verklighet hoppades vi ju såklart på. Men folk var taggade på en samlingsskiva till med svensk hiphop och vi tyckte vi hade en jäkligt bra skiva. Allt tog väldigt mycket längre tid än räknat. Det skall också tilläggas att vi aldrig gjort något liknande innan. Men till slut släpptes den och det tog inte lång tid innan alla exemplar var slut. Vi åkte genom Sverige själva och lämnade av skivor till skivaffärer och gjorde allt själva.

Ni som låg bakom skivan, vilka var ni och vad pysslar ni med idag?
- Vi som gjorde skivan var Tom Surma, jobbar idag som barchef på Restaurang Familjen i Göteborg och sysslar en del med musik. Anton Nilsson som idag bor i Stockholm och har en hög position på Webhallen, Robin Sjölin som idag bor i Malmö och jobbar som sushikock och Dan Persson som bor kvar i Lund pluggar och håller på med musik.

Vilken svensk hiphopplatta skulle du vilja se i vårt Guldgruvan-arkiv?
- De plattorna jag hade velat se i arkivet är en hel del , bland annat Sherlock-plattan, första Headtag-grejerna, Phonetik-EPn , Kashal-Tees grejer och PST/Qs skivor.

LADDA HEM ”VA – DIGGIN’ IN THE SWEDISH UNDERGROUND” GENOM ATT KLICKA HÄR

Vill du släppa din musik eller annat material genom Guldgruvan?
Om du är intresserad av att släppa din äldre musik genom Guldgruvan eller vill tipsa om en release vi bör släppa, maila [email protected]. Samtliga releaser hittar du här: blog.whoa.nu/guldgruvan-arkivet

Forum: [Guldgruvan] Diggin' In the Swedish Underground (2000)

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-09-12 19:30
fett släpp!! tackar för den, även om jag sitter på cdn fortfarande.
2012-09-13 11:22
ooooh, länge sen denna snurrade nu..

botaniska är kanske det fetaste truppen gjort i min mening!
2012-09-13 12:10
Klassiker "Picknickz Vs. Lurpåsen", vilken låt
2012-09-15 21:16
najs !
2012-09-22 15:28
Många riktigt bra låtar på detta släpp.

Ännu en klassiker från arkivet.
2012-10-15 20:17
haha, denna reppade man stenhårt när den kom eftersom polarna Whateva och Peshi hade en låt på den, good times
2012-10-15 20:23
Kommer osökt att tänka på Dj Evidence mixtape som såldes via recordnet.se vore något för guldgruvan. Underskattad och och ohörd skulle jag tro.

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Guldgruvan] Diggin' In the Swedish Underground (2000) för att kommentera!