Guldgruvan: Paragon – Ni borde älska mig (2004) & Nästan berömd (2006)

Simon Emanuel eller Paragon som många känner honom från förr har varit en aktiv del av svenska scenen i över tio år och rappat sedan 90-talet . Vissa kommer kanske ihåg honom redan som medlem i gruppen The Royal Blood. Sedan dess har Simon hunnit släppa hela fyra album och fyra mixtapes där hans kommande släpp blir en EP vid namn Om vi överlever sommaren.

Hur som helst släppte han 2004 och 2006 två stycken mixtapes med gäster som bland andra Fjärde Världen, Organism 12, Ison & Fille, Mackan, Alex, AFC, Petter och Stor. Dessa två släpp kan ni nu ta del av via Whoas Guldgruvan.

Trevlig lyssning!

Intervju med Paragon/Simon Emanuel:

Vad är skillnaden på Simon Emanuel idag och den Simon som kickade ut det på Trippel Etts album i början av 2000-talet?
- När jag rappade på Trippel Etts album var jag en kaxig tonåring, det är ju den största skillnaden. Jag hade knappt nån studiovana eller någonting där,. Jag hade redan skrivit texter ett tag men hade inte spelat in så mycket, och det hörs. Idag är jag tio år äldre och har levt ett helt liv sen de dagarna.

För ett tag sedan släppte du din skiva Sånger från andra våningen. Vad kan du berätta om den?
- Det tog mig drygt två år att färdigställa det albumet. SFAV är en ganska mörk platta, både musikaliskt och textmässigt. Rent soundmässigt så skiljer den sig nog från mina tidigare verk. Jag har ett annat tänk med musiken nu också, förut var det mer standard rap a la 16 bar-8 refräng. Nu vågar jag låta det musikaliska ta mer plats, fast missförstå mig rätt, texterna är fortfarande väldigt mycket i centrum och är i min mening bättre än någonsin. Skivan är ganska befriad från det folk kallar ”skrytrap”, det var ett medvetet val, jag tog bort låtar in i sista sekund. Plattan är lite utav en käftsmäll till varenda person som hävdat att Simon eller ”Paragon” handlar om skryt och skor. Folk som har hållit koll på mig vet att jag alltid har slängt in personliga grejer på plattorna men i det här fallet är det verkligen i förgrunden. Det personliga.

Vilket släpp skulle du helst se hos Guldgruvan och varför?
- Jag skulle vilja se att ni langade upp LEGAVs gamla EP 4 spår på 4 år. Den är lite utav en under radarn-klassiker här i Stockholm och är asfet. Bra glidarmusik för sommarsäsongen.

LADDA HEM ”NI BORDE ÄLSKA MIG” GENOM ATT KLICKA HÄR

LADDA HEM ”NÄSTAN BERÖMD” GENOM ATT KLICKA HÄR

Vill du släppa din musik eller annat material genom Guldgruvan?
Om du är intresserad av att släppa din äldre musik genom Guldgruvan eller vill tipsa om en release vi bör släppa, maila [email protected]. Samtliga releaser hittar du här: blog.whoa.nu/guldgruvan-arkivet

Forum: [Guldgruvan] Paragon – Ni borde älska mig (2004) & Nästan berömd (2006)

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-07-02 14:32
Så fett! Skulle behöva ett hundratal händer för att kunna räkna upp hur många gånger jag lyssnat igenom dessa släppen.
2012-07-02 14:44
Fett. En av sveriges bästa rappare.
2012-07-02 16:13
fan va gött! hante Nästan berömd. tack!
2012-07-02 16:27
Sveriges mest underskattade rappare i min åsikt. Finns få svenska rappare som målar upp bilder och historier så fint som Paragon. Allt från beats, omslag, texter...


Stadsbarn är dock min favorit. Och låten "Handen på hjärtat".

2012-07-03 9:40
Det där Mixtapet är en klassiker, top 2 all time bästa svenska mixtapes ärligt talat.
Feta texter, sjukt bra beats och gästartister, Guldkorn!


2012-07-03 12:07
Kul att få dom i digitalt format, nästan berömd är som bortblåst. Glöd albumet finns dock kvar i skivsamlingen.

Simon Emanuel - Sveriges Mixtape kung.

Blir att ladda in dessa i luren, tack Whoa!
2012-07-04 12:40
Haha hur fan kunde jag drömma inatt att jag gick in på whoa och hajpade upp Paragon som fan, att det här är föööör bra, att han är sveriges mest underskattade rappare o jadajada när jag tycker helt tvärtom haha? Han är överskattad
2012-07-05 12:09
Hur är han överskattad? Snart 10 år som han varit på tapeten och det snackas aldrig om han. Visserligen gör han ingen bullshit suger coated, water downed hip hop, så det är inte så radiovänligt. Men det är bra. Och jag har sett artister med mindre svängigare sound i Sverige, som fått mer exponering än 'Gon.

Så jo, underskattad är han.
2012-07-05 12:49
Minns att jag tyckte ni borde älska mig var jävligt fet o förväntade mig en nostalgitripp men nu när jag lyssnar är det jobbigt han låter som en blyg hund eller nåt har inget delivery alls. Beatsen var nice som jag mindes dom nonetheless ska kolla in hans nyare grejer
2012-07-06 2:41
Han har väl ändå mer än 10 år i gemet. Det är väl bara läsa denna tråden?
2012-07-06 11:08
Tungt... P A R A G O N
2012-07-06 12:23
Är det bara jag som tycker att "Sommare e vår" med Sakarias påminner om "Hate It Or love it" med 50 & Game?
2012-07-06 12:53
löjligt bra. paragon är en av våra största men får aldrig någon hype, tråkigt.
2012-07-06 13:18
och när man lyssnar igenom dom här gamla klassikerna undrar jag om det är någon vänlig själ som har "edsvuren" och kan slänga upp den?
mfs
2012-07-06 17:48
Paragon är grym. Drog igenom hans första platta Stadsbarn som finns på Spotify sen rätt nyligen. Riktigt fina beats på den med, många samplingar som var tidigare och använts på många mer eller mindre kända låtar sedan dess.

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Guldgruvan] Paragon – Ni borde älska mig (2004) & Nästan berömd (2006) för att kommentera!