Recension: Big Daddy Kane & Fjärde Världen @ Strand

Tänk att man fick se Big Daddy Kane till slut i alla fall. 80-talets Jay-Z. Mannen med sex appeal, charm, flow, rim och basröst. Tydligen var han här på en spelning i slutet av 80-talet när undertecknad var i dagisåldern. Damn. Fast 44 är ingen ålder för en rappare.

Men kvällen började inte med BDK utan med andra legendarer, svenska sådana, nämligen Fjärde Världen. Jag tror att den senaste gången jag såg gruppen var på Göterborgskalaset 2002. Så visst är det ett kärt återseende av en grupp som format många tonåringars syn på svensk hiphop under tidiga 2000-talet med klassiker som Mer än musiken, Brödrarskap, Första femman, och Här i vårt kvarter. 2012 är läget självklart lite annorlunda än då. Gruppen är inte lika äkta efter utflykter till grime och försök att lyckas utomlands. Matte från gruppen, som precis släppt sin EP Stadsbild Volym 1, känns som han varit borta en evighet från scenen. Fantastiskt nog så har han lyckats få alla gästerna till Strand för en unik återföreningskonsert. Publiken får ett medley med Jaqe, Mohammed Ali, Sebbe Staxx, Alpis, Lani Mo, Cedd & Jeff, Södra Sidan och Sexfemman. Till och med Nadamas kommer upp på scen och slänger av några verser. Det hade bara fattats att Sam-E hoppat in och flowat igenom sin vers från Här i vårt kvarter.

Trots att folk var pepp på Fjärde Världen och deras återförening så var det ändå Big Daddy Kane som var kvällens höjdpunkt. Det märktes bland annat på den höga medelåldern. Tyvärr fick jag aldrig uppleva Big Daddy Kane när han var som störst. Men jag har förstått av de som lyssnade på hiphop vid denna tid att många höll denne man som världens bästa MC. Och visst är det med pondus som Antonio Hardy glider in på scen med scarf och basker och rappar över beats med texter som förmodligen ger Mange Schmidt i publiken ståpäls. Han är en av många svenska hiphopare som hyllat denne rappare med sin tolkning Inga snedsteg av Kanes största hit Ain’t No Halfsteppin. Big Daddy håller sig till sitt tidigare funkigare och något hårdare material vilket är tur då han mot mitten av 90-talet blev smörigare än bregott.

Big Daddy Kane inleder med att köra låt på låt utan att prata med publiken men en bit in i showen börjar han prata med besökarna och bjuda på sig själv. Han frågar vad folk vill höra, han snappar upp vad publiken säger och följer upp trådarna. Han låter till och med en kille i folkhavet rappa fyra bars från en av hans låtar, en remix enligt MCns egna ord. Han får också tid att lägga två stycken acapellor och i vanlig ordning köra ett dedikationspass till våra bortgångna storheter på mikrofonerna. Det som är mest imponerande under showen är dock hur han lyckats hålla sin breath control utan att missa en enda stavelse trots mängder av ordvrickande och hoppande på scen. Hatten av för Big Daddy Kane och känslan när man lämnar lokalen är att man just fått se en legend, som sorgligt nog aldrig kommer nå dagens kids med sin rap. För en av världens bästa rappare kommer aldrig kunna tävla med Wiz Khalifa och Mac Miller år 2012.

Foto: Malin Österberg

Forum: 12/6 Big Daddy Kane + Fjärde Världen @ Strand

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-05-11 9:23
Fjärde Världens återförening hade räckt för att ta mig till Strand den kvällen men BIG DADDY KANE WHOA.NUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
2012-05-11 18:15
Biljetter inhandlade och utskrivna. Blir riktigt grymt! :D

PS. Måste dock påpeka ett faktafel i whoas artikel. Det påstås att detta är KANEs debut på svensk mark. Detta stämmer inte, eftersom han gjorde ett ganska mytomspunnet framträdande på Fryshuset 1989. Finns foton från den spelningen i Per-Olof Sännås klassiska bok "Graffiti" bl.a. DS.
2012-05-11 23:05
Tror inte mina ögon, garanterat att man går på hans spelning.
2012-05-12 15:39
got damn body slam! Vilken grej.
2012-05-12 18:42
SICK, men va fan, 275 för en biljett? Och så ska man köpa öl osv på det? Hade gärna sett BDK men där går luften ur lite. Fuckin' club owners...
2012-05-13 17:38
275 för legenden KANE efter fucking 23 år är ju ingenting? Du ska se vad mina Paul Simon-biljetter brakade loss på...
2012-05-14 23:04
Nä, jag brukar vara en av de första att knorra över höga biljettpriser men 275 för Kane (och Fjärde Världen, glöm inte det) är faktiskt inom den rimliga gränsen. Kanske det högre segmentet, men fortfarande rimligt.

Tror inte det blir några problem att få Strand utsålt. En större andel av publiken än normalt lär vara födda under första halvan av 70-talet (och några ännu tidigare) och har vuxit upp med bl a Kane. Det är en vanligtvis köpstark grupp. Brukar vara kul med ålderskillnaderna. Publiken på EPMD var bra exempelvis.
2012-05-15 0:33
Ja, som ni säger är det riktigt coolt att han är här och Kane har alltid varit känd för närvaro på scenen. Dessutom är han en av få legendarer som fortfarande har energi och är kapabel till tunga verser då och då än idag. Kanske går jag själv trots allt men man reagerar ju när man just betalade 230 för Slaughterhouse och konserter oftast brukade kosta ca 120-150 för bara några år sen. MEN det är som det är, kanske ses vi där som sagt och hoppas att det blir slutsålt och bra publik.
2012-05-15 9:57
Om Slaughterhouse är värt 230 borde KANE + Fjärde Världen vara värt ungefär 800 spänn... ;)

Här är ett klipp som visar att KANE can put on a show även 20 år senare :D

2012-05-16 14:53
Alltså ärligt...hur kan folk tycka att 275kr är dyrt? Jag tycker tvärtom att det var billigt. Det är en kebab och 4 öl på krogen! Denna kväll kan bli hur fet som helst :)
mfs
2012-05-16 15:09
BDK är ju helt grym live. Åtminstone var.

Fest!
2012-05-20 3:13
Fuckin snåljåpar.
Utan BDK hade inte ens era favoritrappare existerat.
2012-05-20 11:40
Fan att man missar detta
2012-05-20 12:48
En lite nyare låt med Big Daddy Kane producerad av Alchemist

2012-05-22 16:10
Måste dock påpeka ett faktafel i whoas artikel. Det påstås att detta är KANEs debut på svensk mark. Detta stämmer inte, eftersom han gjorde ett ganska mytomspunnet framträdande på Fryshuset 1989. Finns foton från den spelningen i Per-Olof Sännås klassiska bok "Graffiti" bl.a. DS.

Shiiit... Hahaha Jag var där. Nån annan som kommer ihåg när Jay Z var här första gången? DelaSoul, Tribe Called Quest, Digital Underground, Queen Latifah då?
Som alla var här första gången på -80 talet i STHLM! Delasoul var galet och hysteriskt packat, men Digital Underground o Tribe Called Quest var det inte mkt folk på asså.. En lokal bokare som blev eld o lågor efter första singlarna och d flögs över.... Helt
2012-05-22 17:15
Forward skrev:

Shiiit... Hahaha Jag var där. Nån annan som kommer ihåg när Jay Z var här första gången? DelaSoul, Tribe Called Quest, Digital Underground, Queen Latifah då?
Som alla var här första gången på -80 talet i STHLM!


Vänta, var Jay-Z här på 80-talet? Med Jaz då eller? Berätta mer, jag har missat detta! Eller missförstod jag?
2012-05-23 10:05
Sorry. Just Jay Z var inte på - 80 talet! Första gången var nån gång början av -90. Rätt stökigt arregamang men kultspelning, inte säker men det var väl där på gamla Aladdin va, däruppe? Med Jaz då Oh Shiiit, glömt bort han asså, för mig jag har nån tolva men tror inte han var med då...
2012-05-23 10:34
Allright, då är jag med. Misstänkte att det var jag som läste galet. Hade varit fett om det var så dock! ;)
2012-05-24 1:16
Jay-Z är lika gammal som Rakim, så det hade ju inte varit orimligt :)
2012-05-24 9:03
Jay-Z är lika gammal som Rakim, så det hade ju inte varit orimligt :)

Fast STHLM på -80 talet visste ingen vem Jay Z var, första singeln kom väl först .......?
mfs
2012-05-24 9:30
Forward: True. Men Jay-Z var Jaz-Os sidekick 1989 så det hade inte varit helt otänkbart.
2012-05-24 10:19
Första låten Jay-Z medverkade på släpptes 1986:Men ja, solokarriären började ju egentligen inte förrän -94 med In My Lifetime-tolvan. Och han var i Sthlm första gången 1997. Men det hade varit kul om det visat sig att han var här på ett bortglömt gig med Jaz 89 eller nåt, även om man nog borde ha hört talas om det isf :)
2012-05-24 13:35
Oh shiit! High Potent!!! Kommer ihåg men jag tjacka aldrig detta, var så mkt annat kring perioden som gick före

Forward: True. Men Jay-Z var Jaz-Os sidekick 1989 så det hade inte varit helt otänkbart.
Jo men Jaz te STHLM hade varit väl obskyrt, men knäckande att Tribe, Delasoul o Digital Underground var här i STHLM på -80 talet asså, hade precis typ bara släppt par tolvor och debutalbum, jag var där, enda som vart packat var på DeLaSoul, Tribe o Digital giget var glest.... Var nåt mer på -80 talet som jag tänkte nämna men kommer inte ihåg... Ingen grupp utan en 1 MC, va tusan hette den MCn nu igen... T. La Rock... Nae...? Men innan d här, Tribe, Digital o DeLa, några år tidigare har jag för mig d var, så var ju LL. Cool J o Public Enemy för första gången i STHLM, samma kväll på samma scen, på klassiska klubben Ritz, d var mäktigt...
mfs
2012-05-31 10:39
2012-05-31 12:31
Forward skrev:
Oh shiit! High Potent!!! Kommer ihåg men jag tjacka aldrig detta, var så mkt annat kring perioden som gick före


Ja, 86 är ett bra hiphopår. För min del var det ett eller två år innan jag började lyssna på hiphop, men har i efterhand upptäckt mycket bra från det året. Synd att du inte köpte den då, den har ju gått och blivit hyfsat dyr! Har eventuellt ett ex på ingång men får isf betala rätt bra för det...
2012-05-31 13:39
Ja, 86 är ett bra hiphopår...

Oj oj oj... Säg inte så där... Drar igång minnet... Bland första tolvorna för mig var när polaren kom från N.Y. och var eld o lågor över d nya o hade med sig bl.a. Doug E Fresh med Slick Rick, för mig att då kallades han bara för Ricky D eller liknande? "The Show" Du vet..Ladiladi we love ta parti Och Slick Rick solo prylar blev man ju torsk på.. T.Ski Valley tolvan "Catch The Beat" snurrade hårt, Kurtis Blow, Spoonie G, Kool Mo Dee, Scholly D, Special Ed, Run DMC, LL Cool, Public Enemy, EPMD, Heavy D, Roxanne Shanté, Kool G Rap, Biz Markie, T.La Rock, Stezo, M.C. Shan, BDP, Big Daddy Kane, Masta Ace, Jungle Bros. DelaSoul, Tribe, Latifah, Monie Love, Gang Starr, Fresh Prince, Whodini, Rob Base, Mantronix... m.m. m.m...

http://youtu.be/stUV7cm371s
2012-05-31 13:55
Ja, det står "Doug E. Fresh & The Get Fresh Crew" på sid A (The Show) och Doug E. Fresh & M.C. Ricky D på sid B (La-Di-Da-Di) har jag för mig. Iaf på min, men det är en repress iofs.

Men han kallas ju M! C! Ricky! Deeeeee! (And-that's-me-in-the-place-to-be) på själva låten också :D

She put a finger in the face of MC Rick!
2012-06-06 13:39
Big Daddy Kane!!!
http://www.youtube.com/watch?v=A1u_JwRx9B0


Vilka ska dit?
2012-06-10 12:43
Hehe damn! Två dagar kvar man borde nog boka en biljett nu!

2012-06-11 19:57
Grymt peppad inför morgondagens spelning!
2012-06-11 23:59
Ni som tvekar. Ni kommer missa en sjuhelvetes show och en ikon utan dess like!
2012-06-12 0:16
Jag tvekar... Fan. Har inte så många vänner med ett intresse för hiphop som kan tänkas gå, och jag har aldrig gjort den där gå-på-spelning-ensam-grejen förut. Kanske dags för det nu
2012-06-12 0:40
Gå på spelning är väl en sån grej som funkar rätt bra att göra ensam? Man står ju ändå bara och röjer i publikhavet liksom. Gå på krogen själv däremot är en helt annan femma.
2012-06-12 0:44
Sant, jag hamnar ändå alltid ensam på golvet och har det fett ändå.. Hm
mfs
2012-06-12 8:31
Lisa?: Det är bara att hojta på Whoa-crew. Vi är alltid nere för att snacka hiphop och dra några kalla. Jag kör nog Public Enemy tisha ikväll.
2012-06-12 9:20
Fan va nice det verkar ändå vara en hel del som ska dit. Trots hans ålder så kommer han att röja. Believe that!!!!


http://www.youtube.com/watch?v=2l2O-JOXG_I
mfs
2012-06-12 9:34
Kommer bli så gött!

Aye
2012-06-13 0:50
OH MY GOD vilken GRYMT BRA spelning !!!
mfs
2012-06-13 8:02
Så jävla bra! Trodde aldrig han skulle vara så ödmjuk heller. Stört tajt. 44 bast and still going strong.
2012-06-13 9:23
44 bast ingenting. Jay Z är väl inte långt ifrån va(?) o rockar för att inte tala om d riktiga rockarna, Stones, dom, vissa, ser ju ut att lägga sig i träfracken när som helst men ställ dom på scenen och dom rockar... vissa gubbar från WuTang är väl oxå till åren men rockar o levererar.. Trodde Big Daddy var äldre än 44 med tanke på att han slog igenom på -80 talet.... Borde kunnas ta hit fler "såna" här hjältar som slog igenom kring eran men som då aldrig kom till Sverige...
2012-06-13 9:54
NOBODY'S EQUAL!
2012-06-13 19:16
Topp 3 av de bästa spelningarna jag nånsin varit på! Det märktes att det stod en legend på scenen, ouff!!
2012-06-13 19:40
Grym spelning!

Jag stod i mitten av publiken och det var kul att när Kane ville att folk skulle skrika utifrån sin ålder så hördes jublet längre och längre bakifrån i lokalen ju högre ålder han frågade efter. :)
2012-06-14 0:04
Forward:

KRS-One var här 2005, då han var 40, och det är än i dag en av de mäktigaste konsertupplevelserna jag haft. Trots att han var tvungen att bryta efter 40-45 minuter (det var galet varmt på Mondo) så kände man sig inte besviken. En grej med de äldre rapparna är att man nästan alltid kan vara säker på att det blir en skön kväll. Vet inte riktigt varför. Kanske kommer de från en annan tid och inte växte upp med den kommersiella hiphoppen, kanske har de en annan kärlek till musiken, eller kanske är de bara så rutinerade och säkra på sig själva och sin sak att de lätt ordnar en fest.
2012-06-14 13:30
Det var väl självaste Mange Schmidt som fick kicka öppningsraderna från RAW?
2012-06-14 14:07
Ojoj, synd man missade, ser ut som d blev grymt, d var d va? Vare mkt folk, packat??
psk
2012-06-14 18:04
grass, haha var det?! Hur som, sjukt grym spelning. Hade gåshud hela vägen hem typ.
2012-06-14 23:05
Fjärde världen legender? Really? Ingen diss till 4de världen, men varför är whoa, och community'et, så löjligt generösa med att kalla det som är några år gammalt för legendariskt, klassiskt, pionjärer mm??
mfs
2012-06-15 8:14
POSTAL: Jag tror ganska många skulle kalla de new school-legender inom svensk hiphop. De har gjort mycket för svenskspråkig hiphop. Inte bara musikaliskt men också politiskt, arbetat med ungdomar och fyllt funktioner på många olika vis och varit aktiva i snart 15 år och känns fortfarande aktuella.
2012-06-15 22:41
Ledsen, men det räcker inte för att kallas legender... Legend kan man vara på ADL`s nivå.. Möjligtvis också Aron Phiri, Ayo, Ken..
2012-06-16 1:14
Men Ken och Fjärde Världen har ju varit aktiva lika länge, hur kan då endast Ken kallas legend? Om en grupp som gjort mycket inom och för svensk hiphop, varit med sedan 90-talet, inte kan kallas legender så finns det knappt legender inom svensk hiphop utan det får bli Mc Tim, Just D och kanske Latin Kings (gränsfall).
2012-06-16 1:24
Ken är en bättre artist med ett helt annat genomslag och en helt annan cred, och helt annan personlighet. Det är en helt annan person, med en helt annan historia och karriär helt. Man kan ju verkligen inte gå efter hur länge någon har varit aktiv när man kallar folk för legender??! Det är verkligen inte innebörden av ordet 'legend'! Och nej, jag räknar varken MC Tim (kult), Just D (kultig pop!) eller latin kings (kultig, klassisk grupp) som legender!

http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/139/96.html
2012-06-16 1:29
POSTAL skrev:
Fjärde världen legender? Really? Ingen diss till 4de världen, men varför är whoa, och community'et, så löjligt generösa med att kalla det som är några år gammalt för legendariskt, klassiskt, pionjärer mm??


Så svaret är att folk bara inte vet vad ordens innebörd är? Det är lite vad jag trodde... Till stor del i alla fall...
2012-06-17 15:11
POSTAL:

Men då handlar det ju bara om dina subjektiva preferenser gällande musik.
2012-06-17 16:11
En grej som jag hängde upp mig på i recensionen är "då han mot mitten av 90-talet blev smörigare än bregott", det var ju tvärtom! Han var som smörigast i början av 90-talet. På "Looks Like a Job For..." (en av hans skönaste) drog han på sig luvtröjan och blev plötsligt mer gata med låtar som "The Beef Is On". Dock finns det någon smörlåt på alla skivor (och några är riktigt bra).
2012-06-17 21:09
Mja, jag skulle säga att det är tvärtom om något.. I inlägg där liknande personer kallas legender, klassiska mm brukar det väl vara av yngre personer som hade dom som första exponering till (svensk) rap. Hur mänga på 30+/som lyssnade på hip hop innan, ser just d som legender? Jag vet bara någon enstaka som ser dom som hip hop eller bra, medans typ yngre svennebananer (svennebanan hip hop generationen)/whoakids verkar gilla dom massor.. Inte så konstigt kanske när dom var ett svenne-folkparksfenomen.. För att kallas legender måste man väl accepteras som det av dom som var generationen som var gamla nog att hajja vad som hände? Efter hur hip hop bedömdes då? Subjektivt säger du, men någonstans måste man väl mötas där man ser vissa artister som bättre, kanske till och med för att kallas en scen, definitivt för att vara en kultur där ord som stil, skills, toy, king mm är ledord, och det är ju inte vid MC Tim eller just d.. MC KING Dogge som blev överkörd av random snubbe i 100 höjdare soffan liksom LOL. Ord som legend, klassiker mm ju bevaras för några få utomordentliga tillfällen för att inte tappa sin innebörd, och......definitivt inte för någon som hållit på länge, för det betyder det ju bara inte. Med tanke på att typ fjärde världen har hållit på sedan av 90talet så skulle ju stan översvämmas av legender om man tänkte så!
2012-06-19 9:59
Nu är min recension uppe på Kingsize också om nån vill läsa:

http://www.kingsizemagazine.se/recensioner/recension-big-daddy-kane-126-pa-strand-stockholm/

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till 12/6 Big Daddy Kane + Fjärde Världen @ Strand för att kommentera!