Guldgruvan: Skönt att ha till julen (2001) & Skönt att ha till sommaren (2002)

För över tio år sedan fick den gamle Whoa-räven Olzen/Ålltzen för sig att slänga ihop en samlingsskiva. En samlingsskiva som då den gjordes innehöll artister, vänner och folk som hängde på Whoa. På den tiden när plattan släpptes var de flesta av dessa artister okända och på ett demostadie, år 2012 är flertalet bortglömda medan en hel del artister fortfarande är högaktuella med ny musik som både soloartister och i nya konstellationer. Kort därefter följde även ytterligare en samlingsskiva med samma koncept.

Skönt att ha till julen och Skönt att ha till sommaren är båda svenska tidsdokument och ett resultat av DIY i svensk hiphops hemmastudiolinda. Trevlig lyssning!

Låtlistor:

Skönt att ha till julen:

01. 2 I Styrka – Spelar Ingen roll vad du säger (05:10)
02. C-Phobia – Spitfire (02:48)
03. Lord Kapab-L – Slagträ och kniv (03:44)
04. Ebola & Slappet – Visa respekt (04:40)
05. Sutenörerna – Åh älskling (03:58)
06. Niprone – Innocent Creature (03:34)
07. The Narcs & Blizzak – Headlines (05:22)
08. Ten-Brink – Jag mot er (03:36)
09. 2 I Styrka – Det är jag som är 2 I Styrka (04:47)
10. Kung Henry – Powerswitch (05:04)
11. P-Jazz – Funky Type Of Sound (02:59)
12. Pure Purpose, Eez, Illrush & Andrue – Poetry & Soul (02:50)
13. Low B & DreamD (DBR) – Rockin It Hard (03:33)
14. Epsilon – Rebellen (04:22)
15. Speakers Corner – Svärdet i stenen (02:58)
16. Quinze, Cap & Goldlox – We Came Up (04:21)
17. Skönt att ha till julen (01:23)

Skönt att ha till sommaren:

01. DJ Tamal – Words From The Wrist (01:47)
02. Ken – Tummen upp (03:53)
03. Las Palmas – Vardagsrealism (04:05)
04. Houman – Vad det är (03:56)
05. Speaker’s Corner – Lever livet efter takten (02:51)
06. Dispyten – Somliga (04:28)
07. Klaeboe – Solen går upp (03:22)
08. Pierre – Dream Vs. Reality (03:26)
09. MCP Allstars – Slår hårt (04:05)
10. Houman & Akem – Diskotek (04:41)
11. Gängbängerz – Vi två (03:38)
12. Sökarna – En vanlig dag (04:37)
13. Cap & Quinze – 2 Faces (04:17)
14. Akilles – That’s The Shit (01:27)

Du har hängt på Whoa ett riktigt bra tag. Vad skulle du säga är det viktigaste Whoa-minnet för dig?
- Since Day One! : ) … men ”Whoa”, vilken svår fråga. Det var kul att få släppa en Veckans MP3 redan år 2003. Det var fett längesen och en bekräftelse att man kunde prestera. Nu är låten kass så här i efterhand men det var stort då, det kommer jag ihåg. I övrigt så har man träffat många människor via Whoa som man numera känner och umgås med i det ”riktiga” livet vilket är hur kul som helst! Alla gamla Whoabattles 03, 04 och så vidare var ju också klassiska grejer!

Du släppte de här mixskivorna helt på egen hand ihopsamlat med artister som då hängde mycket på Whoa och var aktiva på olika Internetforum i början av 2000-talet. Kommer du ihåg hur det gick till och vad folk tyckte om skivorna då de släpptes?
- Skönt att ha till julen släppte jag helt själv, brände skiten själv, fixade konvolut själv, samlade in låtarna själv och så vidare. Skönt att ha till sommaren släppte jag tillsammans med en kompis som heter Stefan, Esset på Whoa.

När det gäller julen-plattan så skickade jag iväg mess (främst via Whoa) till de rappare jag visste kunde prestera feta grejer. Resultatet blev att Ebola, Slappet, 2 I Styrka, The Narcs, Ten-Brink och Kung Henry bland andra skickade in sina bidrag. Sen var även Cap, Quinze, Crome och Cade med som bodde i samma område som mig, i Araby här i Växjö. Jag ville ju självklart få fram blod från hooden också. Skivan fick riktigt bra kritik vill jag i alla fall komma ihåg. Jag tror ett gäng gamla rävar sitter på ett ex idag.

Sommaren-plattan gjordes lite mer seriös och vi gjorde 500 ex som trycktes i Tjeckien om jag inte missminner mig. Den sålde inte så många ex men vi gick runt på Hultsfredsfestivalen det året och krängde för en billig slant, kul grej! Även där var det samma sak – att man skickade iväg lite mess till artister – men då kände man lite mer folk och det var lättare att få med artister på skivan. På sommaren var till exempel Ken, Houman, Akem och Fronda med på.

Vilken eller vilka skivor skulle du gärna se i Whoas arkiv Guldgruvan? Och varför?
- Alla gamla grejer med Retarderat Eleverade. Seron är hur bra som helst på de flesta av spåren och Organismen gör sin bästa tid som rappare! Även tidiga grejer med Afasi & Filthy, Snus, porr, brännvin, sjukt classic samt Las PalmasTill Ukraina! Helt underbara grejer!

LADDA HEM ”SKÖNT ATT HA TILL JULEN” GENOM ATT KLICKA HÄR

LADDA HEM ”SKÖNT ATT HA TILL SOMMAREN” GENOM ATT KLICKA HÄR

Vill du släppa din musik eller annat material genom Guldgruvan?
Om du är intresserad av att släppa din äldre musik genom Guldgruvan eller vill tipsa om en release vi bör släppa, maila [email protected]. Samtliga releaser hittar du här: blog.whoa.nu/guldgruvan-arkivet

Läs mer: