Kingsizegalan 2012 – En resumé

Senaste gången jag var på en renodlad hiphopgala var på Swedish Hiphop Prize 2004 på Storan i Göteborg. De två tidigare åren höll galan till på Nalen i Stockholm under annan regi. Åtta år senare är det äntligen dags för ett nytt hiphoppris i regi av Kingsize Magazine på Hamburger Börs i Stockholm. Utöver klassiska priser som årets album, grupp och artist hade man bland annat också priser i kategorierna graffiti, sneaker, dans och streetwear.

Hypen inför galan hade varit stor, framförallt i de sociala medierna, där diskussioner om galaklädsel och förfester varit i full gång. Frågor som man själv hade med sig var: Skulle MC Eiht leverera? Klarar det svenska folket av att rösta rätt? Hur har man tänkt i den här kategorin egentligen?

Hur som haver så hade röda mattan rullats ut vid insläppet, välkomstdrinkarna preppats, sponsorsamarbetena låsts och ”hela” den svenska hiphopscenen infunnit sig. Ungefär en timme försenad satte galan igång med Musse Hasselvall som konferencier backad av Dj Large på skivspelarna, med alla nominerande placerade vid långbord för trerätters framför scenen. V.I.P.-klientelet kunde hålla sig på balkongen medan pöbeln fick nöja sig att hålla sig på marknivå.

I första upplagan av galan hade man låtit publiken rösta inom de olika kategorierna, vilket alltid är en avvägning. Vill man ha beslut som är demokratiska eller som är kunskapsbaserade. För det är ganska uppenbart vilka artister som vinner om man låter allmänheten rösta, självklart vinner då de artisterna som har störst fanbase. Det här gjorde också på förhand att Labyrint var förhandstippade. Vilket också visade sig skulle stämma då de kammade hem ”Årets grupp”, ”Årets video” och ”Årets nykomling” (?!). Konstigt eller hur? ”Årets nykomling” var också galans mest diskutabla pris. Labyrint släppte ju nämligen sitt mixtape genom oss på Whoa redan 2009. Detsamma gäller även kategorins övriga nomineringar, exklusive Penga Per, där alla nominerade släppt mixtapes i flera år innan och Stockholmssyndromet till och med är aktuella med sitt andra album. Så förhoppningsvis kommer man omforma detta pris till kommande år. Kanske är det möjligt att döpa det till antingen ”Årets rookie” eller ”Årets debut”. Speciellt med tanke på att priset i denna kategorin är möjligheten att få spela in i en ”riktig” studio.

Men tillbaka till festen och det roliga. Kvällen bjuder på spännande liveakter där Still Pee & Ru uppträder tillsammans Mächy och Öris och deras låtar Slap That DJ/Sänk din DJ sammanfogas. Också en dansant och hungrig Gnucci Banana och Lilla Namo, som gör en grym livedebut, intar scenen. Några av få aktiva kvinnliga artister inom dagens svenska hiphopscen. För just detta blir en diskussion under kvällen där nomineringarna med undantag ”Årets dans” och ”Årets reggae/dancehall” endast är män. Någonting som dock inte är Kingsize fel i detta fallet. Däremot står två personer framför mig och uppmärksammar faktumet att en kvinna med former levererar priserna till utdelarna likt inom kamp- och bilsportsgenren.

Pris efter pris fortsätter att delas ut. Timbuktu får motta priser för ”Årets artist”, ”Årets live” och ”Årets låt” och Kapten Röd (som precis blivit pappa) får äran att kamma hem ”Årets album” och ”Årets reggae/dancehall”. Mellan glädjeyran får Samson for PresidentMalena Uamba och Seinabo Sey göra ett sångnummer över Samsons loopade beatbox. Sist men inte minst intar Timbuktu scenen tillsammans med Oskar Linnros, Albin Gromér och Beldina och publiken får bland annat höra klassikern Lifestresssom enligt Timbuktu själv inte spelats live sedan 1998, ut i högtalarsystemet.

Over all var Kingsizegalan 2012 en riktigt grym gala som Whoa hoppas får en uppföljare även 2013. Hatten av för Kingsize och alla vinnande och nominerade artister. Svensk hiphop är on fire!

Alla bilder är tagna av Malin Österberg.

För att se mer bilder och läsa mer om galan kan du gå in på kingsizemagazine.se

Forum: Kingsizegalan 2012 - Vad tyckte ni om vinnarna och nominerade?

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-02-17 11:59
Vad fick ni för mat och vad kostade det? 2011 var Roffe Ruffs och inte Penga Pers...

Vad är en kvinna med former? Är det kurvor?
2012-02-17 13:01
Ett trist skämt.
2012-02-17 15:06
Beef mellan Näääk och Intern Musik?
2012-02-17 16:20
FredFunk P33

Fick man dela på maten?
2012-02-17 18:02
@ FredFunk

Ja, vad var det med Näääk? Han bad ju om ursäkt på Facebook igår kväll såg jag.

Någon som vet vad som hände?
mfs
2012-02-17 22:21
VRGNHNS: Superkul. Verkligen! Former = kurvor.

Här är alla vinnarna:


Årets Soloartist
Timbuktu - Sagolandet

Årets Grupp
Labyrint

Årets Nykomling
Labyrint - Labababa

Årets låt
Timbuktu - Resten Av Ditt Liv

Årets live
Timbuktu

Årets Dancehall
Kapten Röd

Årets video
Labyrint - Tribulations

Årets Producent
Salazar Brothers

Årets Klubb
Colors

Årets DJ
DJ Large

Årets Grafitti
Kaos

Årets Dans
Anna "Ling Ling" Näsström

Årets Sneaker
Air Jordan 3 Retro - Black Cement

Årets Streetwear
adidas Originals

Årets TV-spel
FIFA12
2012-02-18 0:56
Mansdominerat.

Brist på kvinnliga rappare.

Uttjatade namn.

Äckelscen.
2012-02-18 1:34
Jag måste vara tråkig och instämma i klagosången.

1. Brist på kvinnliga rappare.
2. Uppenbara/uttjatade/tråkiga/intetsägande namn.
3. Graffiti stavas "graffiti".
4. Finns bra mycket bättre svenska målare än Kaos.
5. Årets spel blev FIFA12? Är dom roliga eller?

Punkt 2, 4 och 5 talar om okunskap inom ett ämne dom borde vara vidsynta i. Nu vet jag inte vem som tagit fram dessa nomineringar, men det är ovesäntligt egentligen. Hade inga föväntningar sedan jag såg nomineringarna från första början, och kunde med lätthet förutse att Timbuktu och Labyrint skulle vinna "allt". Och liksom, Timbuktu bäst live? Eeeehh... "oookeeeej"... *HOST*Kapten Röd*HOST* ...men visst, dom kan ju få ha sitt lilla roliga spel för gallerierna.

Ordna till det. Dela upp det så det finns Årets Kvinnliga/Manliga Rappare eller något så det tvingas in lite östrogen på scenen, skaffa insyn i undergroundscenen (som många gånger är bra mycket tyngre) och sluta glutta på skivbolagsrapparna/mainstream. Börja läs valfritt tv-spelsmagasin, Level t.ex och se efter vilka spel som faktiskt is the shit (FIFA12, jag skrattar fortfarande). Som sagt, ordna upp det eller rent av lägg ner skiten...
mfs
2012-02-18 7:54
DUBSTEP: Är det någon som stavat annorlunda än grafitti?

Sedan var det folket som röstade via Facebook och ser man till historien och verkligheten så kommer "allmänheten" aldrig ha koll på ala nominerade skivor utan röstar enbart på sin favorit och den skivan man lyssnat på. Jag röstar t.ex. inte i kategorier där jag inte har koll på alla nominerade eftersom det är mest ärligt. Dvs. skall du rösta i TV-spel bör du ha spelat igenom alla spelen som är nominerade.2012-02-18 12:15
Äckelscen.


.
2012-02-18 16:29
mfs

haha, två f, ett t
2012-02-18 20:09
Är det någon som stavat annorlunda än grafitti?

2012-02-19 0:27
känns som det var ganska uppenbara vinster då det är kingsize som höll i det.

vad hände med Roffe Ruff? vad hände med DBS?

och vad är upp med Årets TV-Spel, visst är Kingsize mest en tidning för mode och tv-spel nu för tiden, men vad fan skall man ha en gala för hiphop så får man fan stila upp sig lite om man vill bli tagen på allvar.

Kingsize borde köpa alla gamla nummer av Gidappa! och kolla hur en riktig hiphoptidning skall se ut och stila sig lite, då kanske den kan bli läsvärd.
mfs
2012-02-19 12:17
Critical: Haha. Menar såklart det. Jag har skrivit rätt i min text.

Fiyah: Det var mycket DBS på galan. Organismen delade ut ett pris. Mächy och Öris uppträde live och DJ Large vann årets DJ. Är ju knappast någon i DBS som släppt albummaterial värt att nomineras exklusive Roffe.
2012-02-19 20:49
skön kväll!
Lite tråkigt att ett fåtal namn dominerade prisutdelningen så mycket bara... absolut inget illa om någon av dem, men hade varit roligt (rent nöjesmässigt) om det var lite mer vinnar-variation!

gnucci banana & co var kvällens överraskning för mig, inte fått något jättepositivt intryck av musiken tidigare men det var en jävligt fet liveshow!
2012-02-20 19:41
mfs P26

Va inget försök till att skämta, det är alltså vedertaget att en kvinna med former är en kurvig kvinna?

Ingen som vill säga vad som bjöds på galan?

Sen är faktiskt tidningen inget att ha tyvärr, iaf inte de få gånger jag gjort misstaget att köpa den, sist va det väl hälften reklam ett uppslag om pengaPer och nån rnb-tjej och labyrint snackade om deras trakasserier från polisen... Synd då det verkligen är fett med en hiphop-tidning egentligen
2012-02-21 10:06
Organism 12 borde fått alla pris som Timbuk fick

Lol på FIFA 12 också, inte undra på att man bara köpt 1 kingsize tidning genom tiderna
2012-02-28 16:26
2012-02-28 17:54
Att årets spel blev Fifa12 kanske säger mer om Kingsizes läsare än om deras koll på spelbranschen ...vilket leder mig till slutsatsen: Varför ha ett sådant pris..speciellt på en gala för hiphop?

hur som haver så är det ett roligt evenemang
2012-02-29 10:04
Årets grupp BORDE vara DBS!
2012-02-29 23:00
årets sneaker...

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Kingsizegalan 2012 - Vad tyckte ni om vinnarna och nominerade? för att kommentera!