Svensk hiphop i Göteborg, återkomsten?

Just nu sitter en av Sveriges kändaste rappare i en glasbur på Gustav Adolfstorg i Göteborg och försöker samla pengar till förmån för flickors rätt att gå i skolan. Inom ramarna för samma projekt, nämligen Musikhjälpen, kan man hitta auktioner på nätet. Dit har bland annat göteborgsprofilerna Pst/Q och Roffe Ruff skänkt varsin tavla som nu ligger på 10100kr vardera. I samma glasbur har man även kunnat se Kapten Röd uppträda och idag avslöjade P3s musikläggare att denna långa göteborgare ligger på Top-10 utav de mest önskade låtarna hittills till Musikhjälpen.

Parallellt med Sveriges Radios storsatsning för att hjälpa världens utsatta så har det börjat komma ännu mer väsen från Göteborg som hiphop-stad. För två dagar sedan släppte nämligen State Crown La Västra Nostra, ett samarbete som samlar en stor del av de rappande begåvningarna från Göteborg på en och samma låt. På den kan man höra namn som Parham, Rico Won, Ali, Sam-E, Meta Four, Vic, Sick Art och många fler. Allt detta producerat och mixat utav Ali Jammali för State Crown Music Group. Ett mixtape är planerat till våren 2012.

Som om inte detta vore nog så kunde man i senaste avsnittet av En Kärleksattack på Svensk hiphop höra hundlivsmannen Gubb eka ur etern. Detta efter att Ametist Azordegan sökt honom till alla tre tidigare säsonger – utan lycka. Avsnittet ska tydligen komma upp i helgen – tills dess kan ni ju kolla in Kärleksattackens youtube-kanal.

Det var ett par år sedan Rotten Gothen-familjen visade var skåpet skulle stå och höll fanan högt för Göteborg. När akter som Loose Cannons och Mics of Fury fortfarande var aktiva och man kände att Sveriges näst största stad hade något att erbjuda. Dock verkar det som att befolkningen börjar bli hungrig igen och förhoppningsvis kommer klubbar som Scratch, Colors, Dillas Corner och Full Clip fortsätta boka akter för att hiphopen i Göteborg ska kunna florera. Samtidigt som vi ser rappare som Anton Kristiansson ta sig till en publik långt utanför hiphopens gränser.

Sist men inte minst så har vi ett litet axplock av vad som komma skall från västkusten. Har ni något mer info så föreslår vi att ni pumpar ut den i forumtråden. Vem vet, kanske får vi veta om Pst/Q äntligen kommer släppa sin uppföljare 2012…

State Crown Presenterar: La Västra Nostra (Mixtape, release: våren 2012).
Rico Won – Underverk (Album/EP, release: 2012).
Meta Four – I’m A Thief I Stole The Beat (Mixtape, release: 2012).
Meta Four – Missförstå mig rätt (Album, release: 2012).
Gubb – Psalm 23 (Album, release: 2012).
Dirty Crowd Vol. III – The Mixtape (Mixtape, release: sent 2011/början 2012).
Flame – The Underdog (Pre Leak) (EP, release sent 2011/början 2012).
Bob Village – Sen till premiären (EP, release: 25 december 2011)
Andra skivor som det bubblas om:
Obnoxiuz – TBA (Album)
Aggro & Obnoxiuz – TBA (EP)
Parham – TBA (Album)
VIC – TBA (Album)
DÖNA – 7. (Mixtape, release: sommaren 2012)
Nu på lördag så bjuder dessutom Full Clip in till DJ-maraton där allt överskott skänks till Musikhjälpen, en hemlig gäst kommer även uppträda under kvällen.

Läs mer:

Kommentarer

   
2011-12-15 20:47
Fan va skön vibe! Kul att höra Sick Art på svenska
2011-12-25 18:44
http://www.speedyshare.com/file/bmCvU/Dirty-Crowd-The-Mixtape-Vol-3.zip

DIRTY CROWD MIXTAPE "THE MIXTAPE" VOL.3 är SLÄPPT!
2011-12-26 18:12
2011-12-30 0:33
Ni glömde den fetaste, Vart fan är allyawan?
2012-01-02 23:11
Han bor i Stockholm nu änna

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Whoa rekommenderar] Svensk hiphop i Göteborg, återkomsten? för att kommentera!