Metropol 93,8 samlar svensk hiphop till insamlingskonsert för Musikhjälpen

I samarbete med Musikhjälpen arrangerar Metropol 93,8 och En kärleksattack på svensk hiphop med Ametist en konsert som direktsänds i Sveriges Radio.

På scen: ALEKS, LABYRINT, LAZEE, ADAM TENSTA, STOCKHOLMSSYNDROMET
Programledare: Ametist och EyeN´I

Tisdag 13 dec
Klockan 19 – 21 (förfest med DJs kl 18)
Fryshuset
Entré 50 kr/valfri högre summa
Pengarna går oavkortat till Musikhjälpens insamling för flickors skolgång.

Ditt inträde på 50 kronor räcker till en månads skolgång för en flicka eller en bra lärobok

Ditt inträde på 100 kronor räcker till skrivböcker och pennor till en hel skolklass på 30 elever

Attenda eventet på Facebook för att få nyheter om kvällen: www.facebook.com/svenskhiphop#!/events/195127850574204

Att investera i flickors skolgång är att skapa bättre livsvillkor – för alla.

Alla barn har rätt till avgiftsfri utbildning. Det står i Barnkonventionen som inrättades 1989. Att få gå i skolan är enligt FN en mänsklig rättighet. Ändå är det idag upp emot 100 miljoner barn som inte får ta del av den rättigheten. En majoritet av dessa är flickor

Fattigdom, tidiga äktenskap med tonårsgraviditeter som följd, föräldrars utbildningsnivå, rädsla för våld eller övergrepp på vägen till skolan. Det är några av förklaringarna till varför många flickor inte går i skolan eller fullföljer sin skolgång.

Problemet med att flickor inte får gå i skolan är värst i länder där fattigdomen är stor och där det råder konflikter. Länderna kring Sahara (tex Nigeria, Somalia, Eritrea, Sudan, Etiopien) och södra Asien (tex Afghanistan, Pakistan, Yemen) räknas till de områden där flickor är värst drabbade. I exempelvis Mali är endast en fjärdedel av alla skolelever flickor. I dessa områden beräknar man att flickor istället lägger i snitt sju timmar per dag på hushållssysslor. Sju timmar som de hade kunnat spendera vid en skolbänk, precis som sina bröder.

En flickas skolgång betyder mycket socialt och ekonomiskt, både för henne själv och för hela samhället. Ju längre flickor får gå i skolan desto senare gifter de sig, desto färre barn skaffar de och desto bättre kan de ta hand om sina barn. Dessutom ser man att spridningen av hiv avtar samtidigt som barnadödligheten minskar i länder där flickor går i skolan. Det är dessutom bevisat att en flicka som har en mamma med utbildning har större chans att få gå i skolan.

Läs mer: