Smif-n-Wessun till Sverige

Just as the herb you inhale the vibrations off the music, strictly rhytm vibrations, and over the vibrations you hear the voices of Tek and Steele

Tek. Steele. Två tungviktare i hiphopens namn som utgör duon Smif-n-Wessun, som sedan debuten 1993 påmint oss om vad hiphop verkligen är och vad som händer när du inser att hiphop är så mycket mer än bara musik, rättare sagt så mycket mer än vad den där allmänna och suddiga uppfattningen av musik är. Hiphopen är istället en del av din själ, en del av ditt jag, en del av ditt eget universum dit ingen annan än du själv kan vara. För att inse detta måste du bli en del av vibrationen. Vilken tur att du har en möjlighet till detta. De båda Brooklynlegenderna kommer nämligen till Sverige för att pulsera ut hiphopens själ rakt in i dina öron!

Men först, låt oss gå tillbaka till 1993. En annan erkänd grupp ifrån Brooklyn, Black Moon, bestående av Buckshot, 5 ft (som kanske inte var lika framträdande som Buckshot) och DJ Evil Dee från det legendariska producentcrewet Da Beatminerz släppte sin debutplatta Enta Da Stage det året. Med mördarlåtar som Who Got Da Props och How Many MC’s… landade albumet mjukt och bekvämt i tusentals hiphophjärtan. Men två andra låtar sticker ut lite extra just i det här sammanhanget: U Da Man och naturligtvis Black Smif-n-Wessun, då båda låtarna signalerar Smif-n-Wessuns första framträdande. Med sina rena men råa (ni som förstår, ni förstår) verser och jamaicanska prägel skapades ett intresse kring de båda och två år senare kom debutalbumet, Dah Shinin’. Succén var ett faktum och albumet gick direkt upp i topp 5 av de mest sålda albumen i kategorin hiphop i USA. Hela plattan är en enda stor orgie av riktigt bra hiphopmusik producerad av Da Beatminerz. En av de mer utbredda låtarna från Dah’ Shinin är naturligtvis Bucktown, en sådan där låt som du aldrig kan glömma bort. Men det finns självklart en hel drös andra suveräna låtar. Wrekonize, Sound Bwoy Bureill, Stand Strong och de personliga favoriterna Wontime och Cession at da Doghille är mer än värda att nämna.

Smif-n-Wessun blev även en del av supergruppen Boot Camp Click (BCC) tillsammans med Buckshot, Heltah Skeltah och Originoo Gunn Clappaz, vilket hjälpte till att sprida vibrationerna och bäddade upp för många tunga samarbeten, vilket så klart även blev av (ta Wontime som exempel). Smif-n-Wessun samarbetade även med DJ Premier, exempelvis på en av de fetare låtarna som lämnat New York, 1 2 pass it (DJ Premier remix), tillsammans med legenderna KRS One (med sin vapendragare Mad Lion), Jeru The Damaja, Fat Joe och Doug E Fresh. BCC var alltså en stor tillgång för de båda rapparna.

Dah Shinin’ hyllades följaktligen, vilket plattan sannerligen förtjänade. Men hyllningarna och erkännandet förde med sig problem för Smif-n-Wessun. Vapentillverkaren Smith & Wesson hade uppmärksammat duons framgång och hotade nu med en stämning riktad mot gruppnamnet. För att undvika detta bytte Smif-n-Wessun namn till Cocoa Brovaz, något som förvirrat många lyssnare. Så under namnet Cocoa Brovaz kom 1998 deras andra album The Rude Awakening. Da Beatminerz tar här ett steg tillbaka i förmån för andra producenter (bland andra Steele själv) och ljudbilden förändras således en aning. Även detta album blev framgångsrikt och hamnade högt upp på listorna. Raekwon gör ett framträdande i låten Black Trump och vi hittar Buckshot, Professor X från X-Clan och Sean Price från Heltah Skeltah bland gästverserna.

Därefter var det tyst på albumfronten ett bra tag. Efter att ha hoppat från olika skivbolag (Duck Down, Priority, Rawkus och Duck Down igen) började Cocoa Brovaz istället att arbeta mer med BCC och Brooklyn-supergruppens andra album The Chosen Few. Men 2005 var de tillbaka som Smif-n-Wessun igen med albumet Smif-n-Wessun: Reloaded. Da Beatminerz är kvar men andra producenter som Khrysis och Coptic tar också plats på albumet. Och på en låt, War, hittar vi vår allas Ken Ring. Soundet förändras här ytterligare och om det är till det sämre eller bättre är upp till er själva att avgöra. På låten Crystal Stair medverkar Talib Kweli och på Warriorz Heart (Gangbang) rappar Dead Prez. Vi hittar naturligtvis även Buckshot och Heltah Skeltah bland gästerna och på Get Back medverkar hela Boot Camp Click förutom OGC’s Starang Wondah.

Hittills har det blivit fem album av Smif-n-Wessun och jag har kort gått igenom de tre första i den här texten. Är du intresserad av mer så lyssna på mer. Eller gå och se Smif-n-Wessun live i en stad nära dig (Malmö, Sundsvall, Stockholm)! Whoa.nu har redan tipsat lite kort om spelningarna i den här artikeln, men ifall du råkat missa den så kommer här all information du behöver för att gå och supa in den där härliga Crooklynstämningen.

I Malmö är spelningen på Klaffbron torsdagen 8 december. Medarrangör är DJ Beneaf från The Boom Bap® (DJ Beneaf och DJ Rome). Handla din biljett här. I Sundsvall ska du bege dig till Stadshuset fredagen 9 december. Handla din biljett här. Och i Stockholm hålls konserten på Mosebacke lördagen 10 december. Biljett köper du på Caliroots. Ha en riktigt fet kväll, vilken stad du än ser Cocoa Brovaz, Tek & Steele, Smif-n-Wessun i!

Forum: 8/12 Smif-n-Wessun @ Klaffbron
Forum: 9/12 Smif-n-Wessun @ Stadshuset
Forum: 10/12 Peez presenterar Smif-N-Wessun (US) - Live in concert! @ Mosebacke

Läs mer:

Kommentarer

   
mfs
2011-11-19 16:57
Grym bokning!
2011-11-29 16:24
Från Whoa-bloggen:

Tek. Steele. Två tungviktare i hiphopens namn som utgör duon Smif-n-Wessun, som sedan debuten 1993 påmint oss om vad hiphop verkligen är och vad som händer när du inser att hiphop är så mycket mer än bara musik, rättare sagt så mycket mer än vad den där allmänna och suddiga uppfattningen av musik är. Hiphopen är istället en del av din själ, en del av ditt jag, en del av ditt eget universum dit ingen annan än du själv kan vara. För att inse detta måste du bli en del av vibrationen. Vilken tur att du har en möjlighet till detta. De båda Brooklynlegenderna kommer nämligen till Sverige för att pulsera ut hiphopens själ rakt in i dina öron!


Läs mer på Whoa-bloggen.
2011-12-06 17:36
Inte många dagar kvar nu. Rekommenderar alla er som inte ännu köpt biljett att passa på nu. När de 200 plåtarna är slut så är det Slut.
Kommer bli en av årets mest intima konserter då dessa legender intar Mosebackes klassiska scen.
2011-12-07 0:47
jag säljer en biljett för 200 kr. de kostar 220 annars.
Skriv ett mess till mig så möts vi i stockholm.
2011-12-07 1:47
Vafan steezo. Ska du inte gå?
2011-12-07 20:19
inte om jag inte är i stockholm!
2011-12-10 10:18
är dem slut?
2011-12-10 19:42
Bara timmar kvar nu! *borstar Timbs*
mfs
2011-12-10 21:12
Även Termanology kommer lira ikväll!
2011-12-11 22:02
Grass, var det en remix av 1,2 pass it som du spelade?
Smif n wessun dödade ju för övrigt. fan va nice
2011-12-11 22:35
Nej fan, det var originalversionen.


Måste säga att Smif N Wessun var överjävligt grymma på scenen. Vilka proffs.
Avslutningen med Sound Bwoy Bureill var något i hästväg.
mfs
2011-12-11 22:49
Trevligt igår minsann!

Läs en text om kvällen här på Whoa: http://blog.whoa.nu/2011/12/11/recension-smif-n-wessun-live-peez-mosebacke/
2011-12-11 23:22
Grym spelning, SNW levererade!
2011-12-11 23:33
ok, grymt. den fick mig på riktigt bra humör.
men varför tände dom plötsligt? brukar dom inte stänga 2 på mosebacke?
Och hände det något roligt efter? jag drog direkt efter de tände och folk började be om signaturer
2011-12-11 23:38
lämnat sol och sommarvärme? så varmt e de väl inte i ny
2011-12-12 0:31
Mosebacke har haft 01-tillstånd sedan det bytte ägare i förra året.
mfs
2011-12-12 8:37
steezy: Det var varmt när jag såg dem första gången på Splash 2005 i juli. Den här gången bar det blåsigt och kallt.

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till 10/12 Peez presenterar Smif-N-Wessun (US) - Live in concert! @ Mosebacke för att kommentera!