Guldgruvan: Best of SVU – Del 1 (2004-2006)

Det fanns en tid då Sveriges två största hiphopsidor arbetade var för sig. Sedan hände någonting, man skulle gå ihop. Whoa var Svenskunderjord.com och Svenskunderjord.com var Whoa innan man efter ett tag gick skilda vägar och återigen blev konkurrenter. Hur som helst har Svenskunderjord, eller SVU som det också kallades, varit en viktig del för svensk hiphop på webben med mängder av intervjuer långt före många andra medier, ett tidigt både text och audiobattlande över nätet, mängder av gratis musik och recensioner.

En sektion som var väldigt omtyckt var Veckans mp3, som även fanns på Whoa på den tiden under epitetet Aktuell mp3. I samarbete med SVU släpper vi här första delen med 15 stycken mer eller mindre bortglömda men ack så kvalitativa svenska hiphoplåtar.

Låtlista

1. SpacecatsSpacecat Anthem

Duon bestående av Blezz från Norrköping och Robin Bankz från Västerås var hungriga och unga. Hela skivan Huge Lazerheads släpptes genom SVU 2005. Det här är titelspåret. Båda två arbetar faktiskt fortfarande tillsammans och släppte förra året skivan Greatest Love Songs.

2. AegizDrawing Circles By Hand

Låt från Aegiz skiva Message Mosaic som nyligen släpptes genom Guldgruvan här på Whoa. Aegiz var med i bland annat Purple Orphans och Ability Incarnate. Tyvärr har Aegiz lagt ner musikskapandet, åtminstone för nu.

3. Boombox SaintsVägen till Sion

Jag hoppas verkligen ingen har sovit på Jaqes skiva som vi släppte på Whoa tidigare i år. Under 2006 då den här låten kom så hade han grupp tillsammans med Saul Abraham. En grupp som innehöll religiösa budskap och kopplingar till både bibel- och koran-ord.

4. CadeMr Officer

Grymt underskattad låt från en grymt säker smålänning. När man lyssnar på låten idag undrar man varför låten inte fick större genomslag. Kanske är det för att den behandlar ett så pass känsligt ämne? Eller för att videon släpptes först långt senare?

5. Dirty EssenceLike This

En duo bestående av Paco från Malmö och Degone från Båstad. Bägge dessa rappare (och i viss mån sångare) var det hetaste den nya generationen hade hört vid tillfället det begav sig. Tyvärr drog sig båda tillbaka även om Paco nyligen har kunnat höras sjungandes och tydligen också befunnit sig bakom kameran vid filmande av musikvideor. Men många battlerävar kan fortfarande rappa med i deras texter då de bland annat gjorde slarvsylta av den idag välkända battlerapparen Nickomack i audioforumet. Learn this lesson muthefuckers this is the Dirty Essence. Give us thirty seconds – we turn the mics in to murder weapons.

6. Ereko & Anton KristianssonAnfall är bästa försvar

Ereko var på denna tiden med i FFL (Förstörda För Livet) och Anton K började smått odla sin solokarriär parallellt med hans funkiga livegrupp The Ninjas. De både bildade grupperna Grand Prix och Charlie tillsammans efteråt. Ereko tar det idag ganska lugnt med musiken till skillnad från Anton K som släppte sin popinspirerade skiva Och jag tidigare i år.

7. Ison & FilleChea Chea Chea

Denna fantastiska duo med så många hits att man blir snurrig behöver knappast någon närmre presentation. Röda linjen ställ er upp!

8. MedinaMedina

Medina är idag fortfarande högaktuella med sin musik och har fortsatt att mata oss lyssnare med både rap och sång sedan tidigt 2000-tal. De visade svensk hiphop att man både kan nå en hög musikalisk höjd men också att arabiska rytmer kombinerat med svensk rap är the shit.

9. Mekano & CamiHiphop

Mekano från Västerås släppte sin producentskiva genom Streetzones bolag PBB. På den här låten är det Cami från RMH som lägger rap. En rappare som vid den här tiden ansågs vara en betydligt vassare rappare än hans dåvarande kollega ADM, som de flesta känner till som Adam Tensta idag. Men sedan lades micken på hyllan. Men vi hoppas på en återkomst.

10. MickelitoLeka Gud

Ingen som hängt på Whoa under senaste åren lär ha undgått denna norrländska rapparen som också ingår i grupperna Ismen och Gorilli. Här får vi höra en väldigt personlig berättelse.

11. NadamasVäntar på

Nadamas från Stockholm bestod av Phlaco, Digguh D och Criss. De ingick också i kollektivet Special Blend. Låten är producerad av Fjärde Världens egna Sekken Thauhtz som då tillhörde samma kollektiv.

12. NiproneI Love You

Niprone från Norrköping hade grym buzz runt 2005 och släppte också ett underskattat album tillsammans med Xeilon under 2006. Sedan dess har det varit väldigt tyst. Vad hände?

13. Peshi & Glaciuz The ICYGet Gassed Up

Två riktigt grymma rappare som då denna track gjordes reppade Göteborg. Båda var riktigt heta under 2005 då den här låten släpptes. Båda var aktuella med skivor och spåddes en ljus framtid. Båda två håller fortfarande igång men vi har inte fått höra så mycket av det nya materialet än. Vi väntar med spänning.

14. Prosperous & RadioinactiveRadiofiles

En låt från Sveriges kanske mest spännande skivsläpp någonsin. Med samarbeten över Atlanten från de tyngsta undergroundrapparna i Sverige och några av amerikanska västkustens legender och uppstickare. Här är ett väldigt flummigt spår från skivan men ack så bra.

15. ST. Laz & Pottersfield feat. Half A Mil - Profits

Amerikanska rappare med svenskproducerat beat, nämligen från SLP (Street Level Productions) som gjorde beats som var riktigt heta under ett tag på 90- och 00-talet. De gjorde ju bland annat den klassiska Promoe-tracken Off the Record.

Trevlig nostalgitripp önskar vi på Whoa och den forne chefredaktören Pontus Gustavsson.

LADDA HEM ”BEST OF SVU – DEL 1″ GENOM ATT KLICKA HÄR

Forum: [Guldgruvan] Best of SVU – Del 1 (2004-2006)

Läs mer:

Kommentarer

   
2011-08-21 17:48
Kommer ihåg tiden på SVU ;) Ni borde fixa nått liknande battle system på denna sida, skulle vara grymt kul :)
2011-08-21 18:31
nice som fan, det här uppskattas. gamla tider på svu :)
2011-08-22 0:22
2011-08-22 3:25
Denna var nice.
mfs
2011-08-22 23:03
Jag saknar både Degone och Niprone.

Det släpptes mycket bra grejer genom SVU.
2011-08-23 16:06
skitfett!

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Guldgruvan] Best of SVU – Del 1 (2004-2006) för att kommentera!