Whoa preview: Öris & Ågren – Bill & Bull

Öris & Ågren - Bill & BullAtt Johan ”Organismen” Hellqvist snart släpper efterlängtade Om gud vill och vädret tillåterPirate Bay kan inte undgått många. I väntan på det kommer mixtapet Bill & Bull tillsammans med gamle vapendragaren Öris, senast aktuell med Skånes Alltid Öppet. Jag vet inte vem som är Bill och vem som är Bull men det är helt klart passande pseudonymer för Öris och Ågren. De kompletterar varandra perfekt och samarbetet känns gjutet. Öris med sin raspiga skånska och Ågrens spetsiga uppländska. Bill & Bull är en tempoväxlande eklektisk skiva med seriositet, ironi, humor och sedvanligt skumma texter som passar oavsett humör. Tapet är ihopsatt av ingen mindre än Dj Rooftop och så här bra är det.

”Borgarblocket” feat Roffe Ruff. (prod. Hofmästarn)

Lite annorlunda låt för att vara Öris & Ågren men ack så skön samhällskritisk reggaedänga om ett politikerstyrt storebrorssamhälle där politiker mest lever i sin egen värld och avståndet mellan folket och de maktgalna, egoistiska styrande bara växer. En av de mer seriösa låtarna på tapet. Man törs väl gissa att ingen av grabbarna direkt löser medlemskap i Moderaterna…

”Finskor & Paraply” (prod. Kids On DMT)

Finklädda kommer grabbarna inte in på klubben. Ärligt talat greppar jag inte texten helt och hållet. Tolkar det som ett omvänt scenario där man inte kommer in om man är för propert klädd, till skillnad från hur det kan vara på alla ”fina” inneställen annars. Men jag kan lika gärna vara helt fel ute. Skitsamma egentligen, det är en skön låt som påminner om stråkfylld west coast.

”Gör Din Grej” (prod. Kryptonite)

Tempot skruvas upp en aning. En mer aggressiv Ågren (utan Öris denna gång), mer bas och mer elektronik. Låt inget och ingen stå i din väg för att göra din grej. Men gör den ordentligt.

”Hylla Mej Hata Mej” (prod. Kids On DMT)

Mörk och tung låt driven av skränande gitarrer. Simpelt och laid back sydstatsinspirerat sound om att sikta högt och se hur långt det går. Blir kanske lite enformig och är textmässigt lite spretig.

”I Min Ryggsäck” (prod. Howard Who)

Hur många kommer inte kunna relatera till den här? Vår generation måste vara ryggsäcksgenerationen. Från lågstadiets Salomonrygga (för de som var små i slutet av 80-talet och början av 90-talet) till idag när man ska ner med hela jävla livet i ryggsäcken. ”För jag har ryggsäck, när jag stressar får jag ryggsvett, kliar som jag fått ett myggbett”. Oh yes…

”Jag E Glad Ändå” feat. Afasi (prod. Filthy)

Livet är inte alltid helt enkelt, det händer mycket i världen men man har inte koll på hälften och ibland önskar man att man var någon annanstans. Men livet rullar på ändå. Smått ångestfyllt och Afasi håller i refrängen.

”Loop” feat. Marke (prod. Howard Who)

Relationer är temat men knappast romantiskt. Tempot skruvas upp en aning och soundet blir smutsigare. Lite jobbig refräng, kanske för att man får känslan av en aldrig upphörande loop, vilket ju i och för sig är låtens tema. Marke står väl tyvärr inte för en helgjuten insats.

”Mitsubishi” (prod. Dj Large)

Klubbmusik med, får jag förmoda, en stor portion ironi och ganska tomma texter. Basen dunkar, det tjuter och det enda som saknar är väl en lasershow. De första tio sekunderna låter som typisk gladpoppig elektro för din lokala hippster. Men Öris & Ågren förvandlar det självklart till något originellt. Det är lite smutsigare, lite mer droger, lite mer oförskämt och lite bättre. Jäkligt roligt med andra ord!

”Tji Mitt Namn” (The Ting Tings Version)

Ågrens roligaste vers på hela tapet. En lite up-tempo (som ändå drar ner tempot efter Mitsubishi) låt som får en dra på smilbanden. Name dropping av sällan skådad art. ”Du får kalla mig vad du vill, om du vill, när du vill hur du vill bara jag får komma till”.

”Va E Klockan” (prod. Howard Who)

Ibland är det svårt att hålla tiden och kanske hade de bråttom någonstans för den här småspejsade låten är kort och känns bara halvfärdig. Öris håller i verserna, Ågren i refrängen. Hade gärna sett en vers till, för det börjar bra. Nu tar det slut ganska abrupt och låten blir lite anonym.

Sammanfattningsvis ett skönt mixtape med flera fullträffar och bara någon enstaka låt som inte riktigt håller samma klass som resten. Öris & Ågren levererar kort sagt.

Bill & Bull släpps måndagen den 23 mars på www.mybestfriendismygrind.com. Missa inte det!

Lyssna på Borgarblocket feat. Roffe Ruff:

Forumtråd: Whoa Preview: Öris & Ågren – Bill & Bull

Läs mer: