Whoa Spotlight #13 – Yo!

MTV hade från starten 1981 varit en väldigt ”vit” kanal, det tog flera år innan ens Michael Jackson fick speltid (och det var främst p.g.a. att hans skivbolag, CBS Records, hotade med att inte låta kanalen visa några av deras videor) och när det kom till hiphop var det inte riktigt den sortens musik som var högst prioriterad.

Men 1988 förändrades allt. MTV presenterade för första gången ett helt program dedikerat till hiphop! Nog för att konceptet var kopierat från dotterkanalen i Europa som lanserat sitt eget hiphopprogram året innan, men det var via den amerikanska upplagan som Yo! MTV Raps blev en språngbräda för nya såväl som redan hyfsat etablerade hiphopakter.

Den första videon att visas var Eric B and RakimFollow the Leader och programmet leddes av Run DMC med gästerna DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince. Succén var ett faktum och listan över medverkande under de kommande åren skulle kunna översättas till en telefonkatalog över U.S.A:s hiphoputveckling.

När det var beslutat att programmet skulle bli en återkommande show anställdes Fab 5 Freddy (som vi nämnde i Spotlight #1) som fast programledare och efter ett tag kompletterades hans helgshow av Ed Lover och Doctor Dré som fick sköta vardagssändningarna. Många legendariska intervjuer, händelser och uppträdanden både dokumenterades och blev följden av deras samarbete. Bland annat så dömdes 2pac till 15 dagars fängelse efter att i direktsändning erkänt att han överfallit och misshandlat regissörsbröderna Albert och Allen Hughes för att han inte fått vara med i deras Menace II Society och ett par år senare var Ol’ Dirty Bastard så packad att han inte visste vad han precis freestylat fram.

Yo! MTV Raps var ett av få MTV-program som sändes på alla MTV:s dotterkanaler (i Europa, Asien och Sydamerika) och under sin höjdpunkt sändes showen en timme om dagen, sex dagar i veckan i U.S.A. (det var främst Fab 5 Freddys helgshow som sändes på andra kontinenter), men 1991 sjönk tittarsiffrorna efter att programmet vägrat visa Public Enemys By The Time I Get To Arizona för att den med sina minst sagt revolutionsinspirerade tema var ”för våldsam” och vid ’93 hade siffrorna sjunkit så lågt att programmet bara sändes en gång per vecka.
17:e augusti ’95 sändes så det sista avsnittet och för att göra det till någonting att minnas samlades den dåvarande rapeliten med legender och nykomlingar (alla från Rakim och den hyfsat bortglömde Chubb Rock till Method Man och den hyfsat bortglömde Special Ed) till en gemensam freestylesession:

Efter avslutningsfesten sändes en mer avskalad version, som bara kallades Yo!, ett par år, men fick långt ifrån orginalets framgångar och ersattes efter ett tag av Direct Effect som senare blev Sucker Free (som nuförtiden är ett av få program på orginal-MTV som faktiskt visar musikvideor). I Sverige har vi de senaste åren kunnat se MTV Beat med Eye’n’I som sedan gick över till att bli det nätsända OffBeat när MTV Nordic inte ville satsa fullt lika mycket på programmet längre.

Vi som har åldern inne kommer dock aldrig glömma känslan av att vänta på de där timmarna med Fab 5 Freddy, Ed Lover och Doctor Dré, så idag lyfter vi på kepsen för att tacka MTV för att de tog sitt förnuft till fånga 1988!

Relaterade länkar:
mtv.se – Svenska MTV:s sida om firandet
Yo! MTV Raps officiella hemsida

Forumtråd: Whoa Spotlight #13 – Yo!

Läs mer: