Whoa Spotlight: #2 – The D.O.C. förlorar rösten

Medan Kanye West rappar om sin bilkrock på miljonsäljande album slutade det betydligt värre för denne rappare. I en bilolycka förlorade han en av de viktigaste tillgångarna för en rappare, nämligen rösten.

The D.O.C. började sin rapkarriär i hemstaden Dallas men upptäcktes av Dr. Dre 1987 som tog honom till Compton, där ett långvarigt samarbete mellan dem påbörjades. Han bidrog bland annat som ghostwriter och gästrappare på diverse N.W.A.-relaterade projekt. Texterna som han skrev åt N.W.A. var främst enkla gangstahistorier, men D.O.C:s egna låtar lät väldigt annorlunda. Texterna var mer komplicerade och handlade främst om hans skills, flowet var aggressivt och träffsäkert och han rappade med en hård, skarp röst.

I juni 1989 släpptes The D.O.C. sitt Dr. Dre-producerade debutalbum No One Can Do It Better som fick bra kritik och snabbt sålde guld. Framtiden såg väldigt ljus ut.


The D.O.C. – The Formula (No One Can Do It Better, 1989)

Bara ett par månader efter att albumet släpptes inträffade dock tragedin som kom att förändra allt.

På väg hem efter en spelning stoppades The D.O.C. av polisen för rattfylleri, men istället för att häktas blev han bötfälld och fick köra vidare. Tre timmar senare somnade han bakom ratten och var med i en olycka där hans struphuvud krossades. Han återfick talförmågan efter operationer, men lät aldrig likadant igen.

The D.O.C:s inflytande i hiphopens historia slutar dock inte där. Tillsammans med Dr. Dre och Suge Knight bildade han Deathrow Records, där han bidrog till klassiska album som The Chronic och Doggystyle. Han nöjde sig dock inte med att stå i bakgrunden, utan har sedan dess släppt två nya album, men det låter inte som förr. Rösten har blivit svag och raspig och håller inte för det aggressiva flowet, även om texterna fortfarande håller hög klass.
The D.O.C. har varit inblandad i diverse projekt även på senare år, men det är ändå en stor förlust för hiphopälskare att vi inte får höra honom som han en gång lät på sitt klassiska debutalbum.


The D.O.C. – From Ruthless 2 Death Row (Helter Skelter, 1996) (inofficiell video)

Forumtråd: Whoa Spotlight: #2 – The D.O.C. förlorar rösten

Läs mer: