Blenda, vila i frid

Förra veckan mailade Blenda-Lars ut nyheten om att en av hiphopens viktiga inrättningar i Göteborg, och för många som handlar vinylskivor på nätet, gått i graven efter nio års verksamhet. Skivaffären på Andra Långgatan har varit en viktig knytpunkt under många år för vinylsamlare i Göteborg, bedrivit DJ-kurser, haft artister i butiken och visat sig ute på klubbar och gatufester men nu stänger de alltså ner. Vi kände oss därför tvungna att ta ett kortare snack med Lars om tiden som varit och den tid vi befinner oss nu.

Hur kommer det sig att du lägger ner din verksamhet ?

- Försäljningen har stannat upp och vi har verkligen försökt så länge vi har kunnat. Men bolagen drar ner på vinylsläppen och pressar knappt 12-tummare idag. Det är främst från och med maj förra året som man kan se en nedgång i vår försäljning. Sedan Serato släppts laddar folk ner och kör genom sin dator vilket är förståligt eftersom det är en stor kostnad att köpa skivor. Det tar alltid ett tag innan konsumenter ändrar sina köpvanor så de som kört Serato har nog ändå fortsatt att köpa vinylskivor ett tag efteråt av vana. Samtidigt så har föryngringen stannat upp och folk som blir äldre har ofta slutat köpa skivor och då behöver det fyllas på med nya yngre skivköpare. Nu finns det bra musik överallt, radio, tv, för legal och illegal nerladdning. Kanske måste man acceptera vinylen som ett döende medium.

Vad ska du göra efter att Blenda stängt dörren?

- Vet inte riktigt. Kanske dyker Blenda upp i något annat sammanhang eller form. Jag ska se över det här med webbutik eller om man ska börja köra någon hemsida med mp3-försäljning. Hur som helst kommer jag fortsätta med Klubb Rumble på Inferno i Göteborg.

- Jag vill passa på att tacka för mina nio år, alla underbara kunder, alla som mailat och skrivit till mig på bloggen och alla som försökte hålla vinylskivan vid liv.

Vill du veta mer om Lars och vad han pysslar med så läs gärna hans blogg, och glöm inte att hjälpa Lars med hyran en sista gång på hemsidan eller i butik.

Blenda-Lars blogg: blendalars.blogspot.com

Hemsida: www.blenda.com

Forumtråd: R.I.P. Blenda

Läs mer: