Whoa Spotlight: #7 Betonggrädde och cykel på köpet

Det var en gång en jul för några år sedan. Som en klapp under granen dyker Dogge upp i TV-rutan tillbakalutad i fåtöljen iklädd tomtekostym med sin hund vid fötterna och rimmar lite om farmor och gröten i en reklamserie för en större elektronikkedjas feeeta mellandagsrea. Sällan har reaktionerna varit så starka och domen så hård över några små reklaminslag. Dogge var, enligt många hiphoppare, inget annat än en simpel sellout! Den här julklappen var inget Playstation, den var en stickad tröja med för liten hals, korta ärmar och ett fånigt motiv i brunskala. Dessutom kliade den som fan, men vad har du inte på dig för mormors skull? Le och säg tack, den här ska jag använda när det blir kallt. Kulmen nåddes med den numera riksbekanta ”cykeln på köpet!” och Dogge förlorade all respekt han så förtjänstfullt byggt upp genom åren.

Men missförstå oss inte nu, vi är inte ute efter att förlöjliga Dogge. Vi på Whoa gillar Dogge, han är vår kompis. En skön typ som vågar bjuda på sig själv. Det är lätt att sitta hemma på sitt rum, med hyran betald av föräldrarna som dessutom bjuder på mat och ger dig allt du pekar på. Situationen är annorlunda när man är vuxen och själv står för räkningarna. Lägg gärna till lite avkomma att försörja också.

Lyckligtvis vände inte alla ryggen till åt Dogge. Tvärtom så verkade det gå hem i stugorna. De som tyckte det var mest löjligt och skrek högst var nog en högljudd minoritet av dem som kallar sig hiphoppare, vad det nu beror på. Mest oväntat (nåja, kanske inte när man tänker efter) var kanske Linda Skugges stöd när hon totalsågade alla dissare i en krönika. På sitt eget lilla vis fick hon alla hatare att framstå som ansvarslösa idioter med skev verklighetsuppfattning. ”Ni som har dissat Dogge borde skämmas”, skrev hon.

Hela historien var egentligen bara komisk, och somliga tog reklaminslagen på alldeles för blodigt allvar medans andra faktiskt kunde skratta lite åt att Dogge bara vågade bjuda lite på sig själv.

Detta var förresten inte första gången Dogge var med i lite udda sammanhang på tv, och då tänker vi inte på det läskiga framträdandet med den gamla Livets Ord:aren Carola på Allsång på Skansen. Några år tidigare står en långhårig Doggelito och blandar äkta förorts-O’boy deluxe. Han häller i tillräckligt med choklad för att chocka en diabetiker och berättar någon flummig historia om hur han lurade sin brorsa att O’boy-pulvret var små öar och toppar hela kalaset med lite schyst betonggrädde, ”så det blir nice”. Det blev inget rabalder den här gången, O’boy är nog jäkligt hiphop.

Men den största myten som cirkulerat kring Dogge är den att han hade varit med i Cops, programmet i USA där ett tv-team åker runt med poliser som spöar skiten ur svarta och white trash, eller bara sysslar med lite hederlig brottsprovokation. Bara snack trodde de flesta eftersom klippet inte fanns på youtube (ingen verkade ha frågat Dogge själv). Så en kväll besannades(?) myten, när de skrikiga riksmupparna Filip och Fredrik visade klippet på TV. En mycket ung Dogge hänger med Crips i Los Angeles och blir förhörd av polisen som till och med har en helikopter i området. Något som kan förklara alla Crips-tags som fanns i norra Botkyrka under 90-talet.

Dogge blandar förorts-oboy deluxe

Dogge är med i Cops?

Forumtråd: Whoa Spotlight: #7 Betonggrädde och cykel på köpet

Läs mer: