Lucka 11: Svenska graffitifilmer på YouTube

lucka11

Den så ofta utskällda graffitikulturen har kämpat i motvind i många år, särskilt i nolltoleransens Stockholm. Därför är det extra viktigt med de eldsjälar och utövare som fortsätter trumma på för att hålla kulturen levande. Det allra tydligaste och lättillgängliga sättet att konsumera svensk graffiti nuförtiden är de lagliga väggar som finns runt om i landet och de graffitifilmer som ges ut. Tidigare var graffitfilmerna rariteter som tillverkades i begränsade upplagor och sällan kostade mindre än 300 kronor. Den teknologiska utveckligen har gjort att det mesta hittat ut på YouTube och nu finns att njuta av bara ett par musklick bort.

I lucka 11 listar vi därför de svenska graffitifilmer som ligger ute på YouTube. Är man gammal i gemet har man säkerligen sett det mesta tidigare men det är alltid kul att gå tillbaka, återuppliva sina minnen eller återse favoritscener.

In your dreams 2 – Illusions (1996)

I mitten av 90-talet började de första graffitifilmerna dyka upp. Klimatet hade inte hunnit bli så hårt och här samsas både tåg, tags och väggar. Det som förloras i videokvalitet vägs upp av nostalgi.

In your dreams 3 – Fantasies (1998)

Uppföljaren följde samma mönster och var länge svår, för att inte säga omöjlig, att få tag på om man inte lyckats komma över den i VHS-format. Som tur är har den dykt upp igen.

Area 08 (2000)

Filmen som bidrog till att den svenska graffitiscenen klev fram ur tunnelmörkret. Uppståndelsen var stor när den kom och programmet Efterlyst i TV3 gjorde till och med att försök att få tag i förövarna. Area 08 kan ses som startskottet för den svenska moderna graffitikulturen och åren efter millennieskiftet är några av de mest aktiva och mytomspunna i graffitihistorien.

XTC (2002)

En rikstäckande film med dåtidens mest aktiva målare. Tillsammans med Lady in red är det den filmen vars soundtrack varit mest diskuterat och efterfrågat genom åren. Mannen bakom musiken är Dj AndyXTC skapade också lite rabalder när den släpptes. Spana gärna in nyhetsinslaget från ABC-nyheterna 2002 (04:27 in i klippet).

Overdoze of Stockholm trains (2002)

Precis som det låter är det Stockholms tåg som är den egentliga huvudpersonen. Filmen är till stora delar inspelad under 2001 och innehåller tags och paneler av BCC, WUFC, IB, AOD, PMS och en hel drös till.

Area 08 2 (2003)

Inför uppföljaren till Area 08 var förväntningarna extremt höga. Som tur var klarade filmmakarna av pressen och levererade en film fullpackad med action som bland annat innehåller två wholetrains, en natt på stan med Unik, No1 och WUFCSDK och internt videomaterial från de ökända Falckarna. Crews som medverkar är PMS, HIT, IDA, IB, 7DC, WUFC/SDK, FAME, HNR, MHR, NG, BCC, FY, Y2K, MDE, NER, SILK, DT och THT.

Stockholm Live (2003)

Mycket tåg och paneler från TIER, FHER, SAD, ODEN, VIEW, DNE, QUE, WUFCSDK, OZZY, NER, LEON, FAME och CIA med flera. Till det serveras mestadels laidback rap som bidrar till att skapa en skön stämning filmen igenom.

Lady in red (2003)

Den första rullen som på allvar visade scenen utanför Stockholm. Istället får vi följa med till Skåne och andra delar av landet och måla pågatåg, regiontåg, spårvagnar och x2000. Soundtracket är ett av de allra mest hyllade och signerad Dj Andy. NER, OHS, WUFC, SW, FY och HEJ är några av de medverkande.

Stockholm Subway Stories (2005)

Inspelad mellan 2003 och 2005 med fokus på Stockholms tunnelbana. Filmen fungerar väl som ett dokument över den tiden då Stockholms tunnelbana verkligen levde. Innehåller wholetraints, wholecars och PMS wholestation på Universitetet som måste anses vara en svensk modern klassiker. WUFC/SDK, ÖG, FAME, PMS, Y2K, F-UPS, DT, FY, NG, TD, IDA, CIA med flera samsas om utrymmet.

Friendly fire 1 (2004)

Den inledande filmen i trilogin som är känd för sin hårda stil, både vad gäller måleriet och musiken. Inspelad i Sverige och Finland. Medverkar gör bland andra VIMOA, AOD, FY, Y2K, FOS, AE, WUFC och NER.

Friendly fire 2 (2006)

Uppföljaren fortsätter i samma stil som den första. Mycket tåg och våghalsighet i städer som Stockholm, Göteborg, Malmö och Oslo. Crews som dyker upp är VIMOA, AOD, KH, Y2K, FY, NER, OCF, FAGS, ALL, FOS, AE för att nämna några.

Friendly fire 3 (2012)

Sista delen av trilogin där Stockholm, Malmö, Köpenhamn och Oslo får påhälsning. Lite mer fokus på bombing än sina föregångare och i soundtracket hittar vi förutom den självklara DnB:n artister som Näääk och Max Peezay. Crews som medverkar är AOD, NER, BST, VIM, ALL, WUFC, HLC för att nämna några.

Commuter Madness 2 (2003)

Pendeltåg, pendeltåg och ännu mer pendeltåg. Till skillnad från tunnelbanorna kunde man få mer tid på sig längs pendellinjen vilket resulterade i mer genomarbetade panels. Soundtracket innehåller bland annat mytomspunna Illdåd och en stor portion up-tempo musik. Föregångaren, Commuter Madness 1, är tyvärr svår att få tag på i nuläget.

Commuter Madness 3 (2012)

Den avslutande filmen i pendeltågstrilogin fortsätter i samma stuk som sina föregångare. Välgjorda panels, ett stort antal rull och en hel del bombing hinns med på 1 timme och 20 minuter. Bland de medverkande hittar vi klassiska tungviktare som VIMOAS, 7DC, FY, NG, VDS, AE, IGS, TH, HPS, CL, SMB, ACD, HIT, IQ, PF, BEL, HGN, AM and NBC.

Railrun (2005)

Inspelad 2004-2005 och visar den yngre skaran av dåtidens graffitiscen. Surfpanelen på pendeln och Mkis och Biss stationsproduktion i Solna Centrum hör till några av filmens höjdpunkter. På listan över ansvariga hittar vi 24-7, AM, CNR, ETC, HFR, HTE, IQ, QS, SB, SPK, TNS, TCS, TRN, WLC, JSA, KCN, KFC och NDS.

Scandinavia 2008-2009 (2009)

Film som släppes gratis på nätet och innehåller en mix av skandinaviska målare som besöker de flesta skandinaviska huvudstäderna och lite där till och ger sig på både gator och kollektivtrafik.

F-UPS Straight from the North + Wide Open (2010)

Göteborgsbaserade F-UPS var länge ett gissel för Göteborgs Stad samtidigt som man lyckades dyka upp både här och var runt om i Sverige och Europa. Deras egenproducerade långfilm innehåller allt från stressiga backjumps på spårvagnen till avslappnade tågproduktioner i Italien. Tillsammans med extramaterialet klockar filmen in på dryga 2 timmar.

Really Good Emotions (2012)

Inspelad under 2008-2012 och med fokus på RGE och Stockholm även om andra städer runt om i Europa också betas av. Hög kvalitet från ett av våra mest konsekventa och aktiva crew. Andra som medverkar är BST, WLC, ESB, ACS, BCR, BZH, FOFS, ACW, MOFO, WOL, ME, MTH och ETC.

Retard Episode 1 (2012)

Filmad i Stockholm mellan 2009-2011 och innehåller tågmåleri av de mest aktiva målarna under de åren. Trots att SL satsade enorma resurser på att stoppa graffitin lyckades BST, Y2K, AOD, F-UPS, FAME med flera få ihop en förstklassig film. Regisserad av Art Vandalay.

Rolling Afterglow (2012)

Tågfokuserad film som släpptes gratis på nätet och innehåller crews som AOD, HLC, CNR, HEJ, F.UPS, BRO, FAU, MRD, HFU, PYC och MTH.

Wolume 1: A Vandals Way of Life RIP ASOC (2012)

Ytterligare en rulle av och med ett specifikt crew. WOL tilhör den yngre eliten på Stockholms graffitiscen och har på kort tid gått och blivit en av de mest frekventa signaturerna om man rör sig i Stockholms stad eller kollektivtrafik. Fokus ligger på tåg och det egna crewet men 3D, FOU, RGE, AOD, FOR, MRD, DRS, OBH, Y2K med flera dyker också upp.

TagsAndThrows – Bombing Alone & Daytime bombing with HNR

Inga långfilmer men ändå värda att nämna. TagsAndThrows har vi tipsat om tidigare och är en flitig fotograf och publicist av både svensk och internationell graffiti. Hittills har det släppts två klipp där intervjuer och konstutövning samsas om uttrymmet.

Dogge, Circle, Tarik och Per Olof Sännås i ABC

Ett underbart klipp från -93 där vi får möta några av svensk graffitis största målare (och en blivande rapstjärna) innan de uppnådde legendstatus. Dessutom är Per-Olof Sännås en av de intervjuade, mannen som tidigt dokumenterade den svenska graffitikulturen i boken Graffiti och som av någon outgrundlig anledning aldrig fanns att få tag i på biblioteken.

Är det någon film vi missat och som förtjänar en plats i listan eller ett årtal som blivit fel? Säg till i forumet så ser vi till att åtgärda det. Listans syfte är att efter låsningen av Whoa fungera som ett arkiv där alla filmer enkelt finns att tillgå. Graffiti can’t be stopped!

Läs mer:

Kommentarer

   
2013-12-01 18:01
välfylld "lucka" :)

och fortsätter detta x24 så gör ni fan ett tungt jobb! :)
2013-12-01 19:48
Ert jobb uppskattas som få!
2013-12-01 19:53
Eller hur
2013-12-02 11:29
Grymt! Bästa kalendern ;)
2013-12-02 22:54
Fett!! Vore ball att se en dokumentär om mbma!
2013-12-03 9:55
BC99 vann! Han borde få ett pris ^^
mfs
2013-12-03 11:49
SofiaBayo: Oracle vann ju.
2013-12-03 11:55
Ni borde gjort en förlängning av statistiken i lucka 3 och räknat med antal skapade trådar i ekvationen. Antar att ni kommer lösa en lucka med antal skapade trådar också, men man hade inte behövt spoila den för att lösa det.
mfs
2013-12-03 12:09
scrotum: Du kommer få statistik tills det rinner ur ögon och öron den här månaden :)
2013-12-03 12:38
Jo fast oracle är ju bossen och fadern, klart att han hamnar överst på statistiken. Jag syftade på att BC99 vann av alla "vanliga" användare :P Eller är jag taskig då? Oracle kan få en massa priser eftersom han gjort ett bra jobb med whoa ^^
2013-12-03 14:16
Äntligen lite ny statistik, kul! Props till jultemat också!
2013-12-03 22:05
mfs skrev:
scrotum: Du kommer få statistik tills det rinner ur ögon och öron den här månaden :)
Det ser jag fram emot :D
2013-12-04 15:28
Haha sjukt förvånad när jag såg mitt namn på listan :)
2013-12-06 7:49
"Officiella Big Brother Tråden 2004 (Håll er här!] Kultur & Media" var alltså en av de mest populära trådarna...?
2013-12-06 12:57
är stolt över att ha den populäraste tråden på whoa :D yaay!
2013-12-06 18:08
Fy faan, haha! En fjärdeplats! Och bara med den användaren. Undrar om jag hade skuggat rätt under Oracle om man räknade med alla mina användare, :D

Echelon ngt
Spinal ngt
GAIA
Oraklet
Machete

Mycket är nog mest i skrivarforumen dock, fy fan vad det skrevs och kommenterades där förr.

//Paz
2013-12-06 18:11
Props om någon i whoa admin klarar att se totalen för mig, hehe.. :)
2013-12-08 14:00
Fetaste julkalendern på år och dar alltså!
2013-12-09 15:04
Mfs

Du missade nog att länka listorna!
mfs
2013-12-09 15:42
Kloak: Vilka listor? Spotify?

De är ju embeddade i den här posten: http://blog.whoa.nu/2013/12/09/lucka-9-netplays-guldgruvan-och-whoa-mp3or-pa-spotify
2013-12-09 17:15
Tack, måste vara något addon som ställer till det för mig. Jag hittade länkarna i källkoden nu när jag kollade men det går inte att klicka för mig

mfs
2013-12-10 6:54
2013-12-12 17:32
12:e december, massa sköna netplays men vart är OBX - Mellan gott och ont?

Ett av de skönaste på senare år!
2013-12-18 7:52
Bromma hör inte till Stockholm eller?
2013-12-18 9:45
Vänersborg <3
2013-12-18 11:40
gggg_hatt:

Kanske räknas efter t ex postadress. Bromma har egen postadress. Finns flera sådana exempel. Limhamn är väl t ex en del av Malmö? Huddinge en del av Stockholm?
2013-12-18 23:27
Stolt ändå över att ligga på topp 80 mest besökta profiler, framförallt när jag nästan bara varit aktiv i mina två forum. Det tar jag med mig, haha!
2013-12-20 9:54
Eskilstunas arv förs vidare. Atomvinter är en milstolpe i svensk boombaphistoria.
2013-12-21 20:08
word up spliffy !
Jävligt fett släpp av D O

keep it up homeboys !
2013-12-22 20:59
Fruktansvärt bra. D O!
2013-12-23 9:31
Alltså ni får fan lugna er lite, hinner ju inte lyssna på allt :)
2013-12-23 10:15
Så jävla fett! Kanske den bästa skivan genom tiderna.
2013-12-23 11:23
Fett! Har ett ex av instrumentalplattan hemma i samlingen, en av favoriterna
2013-12-23 18:44
Fast statistiken är ju ett skämt, haha.. Vissa (som mig t.ex.) har ju haft flera användare som har varit väldigt aktiva, :)

//Paz
2014-12-30 0:18
Haha, trodde aldrig jag skulle hamna på listan över mest postade inlägg, framförallt när man inte varit aktiv på väldigt länge.

Riktigt soft iaf, kul att ha varit en del av den här underbara sidan. Synd att se den gå :(

Peace!
2014-12-30 21:25
plats nr. 20 på mest besökta användarna - utan att vara på top 100 i aktivaste.


/nöjd!
2014-01-01 13:55
whoaaaa plats 43 på allt förutom "mest besökta användarna" där e man inte ens med, de kallar jag vuxenmobbing :P
2014-01-02 9:52
Häftigt att jag kvalade in på listan över mest aktiva användare. Det känns kul! Speciellt som jag inte varit särskilt aktiv de senaste 3 åren i alla fall.

RIP Whoa - kommer sakna detta...


//NickeMannen

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Whoa's julkalender 2013 för att kommentera!