Gatukonst på SVT

Ibland glömmer man att SVT-play har en tidsgräns på hur länge vissa program går att se, och då ångrar man sig att man inte tipsat om ett fett program i tid. När det gäller programmet Gatukonst har redan tre avsnitt plockats ner av rättighetsskäl, därför vill vi på Whoa tipsa om det fjärde avsnittet som fortfarande går att se digitalt och de två återstående vi väntar på ska sändas.

Gatukonst är en dokumentärserie i nio delar där den franske konstnären Juilen Malland aka Seth åker runt till olika länder för att dokumentera de olika formerna konst kan ta sig i det offentliga rummet. Det stående inslaget är givetvis graffitin som finns över hela världen, både i västerländsk tappning, men också med specifika kulturella influenser. Det är lika intressant att se de olika målningarna som att höra de lokala graffarna berätta om förutsättningarna för dem i just deras land.

Men programmet berör så mycket mer än graffitin, det är lätt att glömma att vår konstform faktiskt inte var den första som tog de publika utrymmena i besittning. Gatukonst har det i alla fall hela tiden i bakhuvudet. Vi får se allt ifrån bergsristningar i Chile till kalligrafi målat med vatten på het asfalt av pensionärer i Kina. Allt förmedlas med en oerhörd passion och respekt för den fria och offentliga konsten.

Så skynda er att spana in allt som fortfarande ligger uppe på SVT-play, börja med avsnitt fyra om Mexico. Under tiden ni väntar på de sista två avsnitten som sänds på Kunskapskanalen kan ni också kolla in Seths Facebook och Flickr där bilder från hans resor ligger. Ett tips är också att serien heter Globe painter på franska utifall att ni skulle råka hitta den på någon utländsk TV-kanal eller liknande …

Forum: Whoa Rekommenderar: Gatukonst på SVT

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-12-08 1:33
Jag är så klart glad för att SVT visar gatukonst. Men jag tycker att serien är lite halv bra... Mina tankar efter att ha sett 2stycken avsnitt!

Dels är det alldeles för mycket omgivning, natur och kultur och annat. Det skulle va schysst med 60% graff och 40% annat, tillochmed 50/50 skulle funka men nu är det 40% graff och 60% annat. Om jag vill se reseprogram kan jag göra det, vill jag se naturprogram kan jag göra det, vill jag se gatukonst och graff kan jag göra det någon annanstans blir slutsatsen..
En annan anledning är att det känns som att inga graffitimålare eller gatukonstnärer finns med i produktionsteamet. Det klipps snabbt efter målningar och ofta inga pauser när målningen är färdig eller ens bilder på färdiga målningar utan bara själva målandet. Jämför det med en hockeymatch där du inte får se slutet. Eller bara filmar pucken. Eller bara filmar publiken och staden.

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Whoa Rekommenderar: Gatukonst på SVT för att kommentera!