Blast! – Dag 1, Babel – Malmö

Mächy & Organismen

Öris tog  bland annat med sig sina vänner Mächy & Organismen under fredagen.

Som efter en klassisk festival sitter undertecknad lyssnandes på den egentligen rätt usla Jay-Z & R. KellyBest of Both Worlds 2xLP med 38-graders feber, runt tvåtusen spänn fattigare sedan senaste helgen och tänker på de där legendariska partyhelgerna i Malmö som verkar infinna sig ungefär två gånger om året i samband med O-Zone-event i regi av Medborgarskolan. Senast i ordningen var Vendetta-finalen och innan det O-Zones tvåårsjubileum. Events med ibland något tveksam laguppställning livemässigt men med battlematcher i världsklass. Så även denna gång.

Hur som helst. Festivalstämningen infann sig redan under fredag morgon på centralen i Stockholm där vänner samlats framför COOP och där battlarna Onkel Fix och Gustav Fasa också visar sig vara på väg ner till skåneland. När man sedan vandrar igenom tåget under resans gång ser man grupper av misstänkta hiphopare som troligen också ska till Babel samma kväll. Hade det inte varit för att man sovit dåligt och klockan varit 09.00 på morgonen hade ett flak ljummen Sofiero och några smutsiga tapes i bandaren med klassisk boom bap inte suttit helt fel för att få den ultimata festivalkänslan. Känslan inför helgen är trots allt att fredagen är lite av en uppvärmning inför lördagens grädde på moset med störst internationella battlare och säkra livekort som Tha Alkaholiks, WC och Hopsin.

Väl på plats i Malmö är det bråda tider då dagens schema sätter igång redan vid middagstid. Men det gäller ändå att vara pigg, utvilad och redo för många timmars aktivt hiphoplyssnande. Dock är det som ovan nämnt dag två som lockar mest då E-40 ställt in sitt besök sedan lång tid tillbaka. För vem åker på allvar på Blast! i förhoppningen att Bone Thugs N Harmony ska leverara en svintajt show med fläckri breath control och oklanderliga flows? Efter att nyligen ha sett deras playbackspelning på Tupacs tributekonsert på Fryshuset i Stockholm förstår man att det är en sån typ av konsert där man i stället står skrockande och beklagar sig över fallna hjältar över en bärs.

En av de som inte uppskattade kvällen på Babel i Malmö var Jonas Grönlund som med sin text i Sydsvenskan sågade hela eventet vid fotknölarna. Och visst bör man hålla med om att det kunde varit en betydligt bättre könsfördelning (0 kvinnor?) av artister på scen. Men med tanke på hur mansdominerad battlescenen är, till och med om man jämför med den övriga hiphopscenen, är den delen omöjlig att göra rättvis mellan kön. Men konsertmässigt kan man anse det vara ett problem speciellt med tanke på att det är ett skattefinansierat arrangemang där följande text finns med i Medborgarskolans programförklaring: Medborgarskolans huvudperspektiv är att se lärandet som en livsinvestering för demokrati, aktivt deltagande, rättigheter, jämställdhet och en bra miljö.

Men nog om detta. Hur som helst är hela arrangemanget ett ambitiöst projekt där man lyckats ta dit några av världens bästa battlare. Under första dagen får publiken se en av de första tag teamsen på väldigt långe då Grizzly & Martin Zamora tagit sig norrifrån för att möta Third Eye och O-Hund. Utan att avslöja för mycket kan man säga att ett av de två lagen imponerar stort.

Pat Stay vs Nils m Skils

Pat Stay skriker något förfärligt åt Nils m Skils

I övrigt håller kvällens battles en hög standard även om det bjuds på en del chokes och några som inte riktigt når sin maximala kapacitet. Ett bra upplägg man använt sig av under kvällen är först några liveframträdanden för att värma publiken, sedan alla battles för att avsluta med de internationella akterna. Istället för att blanda battles och traditionella uppträdanden.

En av de stora behållningarna med den här typen av events är just att få snacka ut den med folk man inte träffar så ofta. Få uppleva lite gött drag i gänget och slippa alla hatiska skitkommentarer på YouTube och annat. Utan i stället bara träffa skönt folk och ha det kul tillsammans. Och visst var första kvällen en bra kväll overall. Men bättre skulle det bli…

Läs mer: