Recension: DaCosta – Lever min dröm

levermindrom

Efter släppet av EP:n Steget före har rapparen DaCosta från Flemingsberg redan lyckats etablera sig på den svenska hiphopscenen. Därför känns det inte som att det här är hans debutalbum. Men det är det. Då Whoa sammanfattade hiphop-året 2012 nämnde jag DaCostas EP som ett av mina favoritsläpp. Det var således med höga förväntningar jag kopplade i hörlurarna och drog igång debutalbumet Lever min dröm.

En av anledningarna till att jag sett fram emot albumet grundar sig i min nyfikenhet kring DaCosta. Jag har aldrig fått någon direkt uppfattning om vem han faktiskt är. DaCostas texter handlar sällan om politik eller samhällskritik. De handlar sällan om hans uppväxt eller hans tankar kring livet. Ibland undrar jag nästan vad texterna egentligen handlar om. Att tatuera sig handlar åtminstone en av låtarna om.

Och det verkar inte bara vara jag som undrar om vem denne DaCosta faktiskt är. På singeln Undrar om, en låt som är smått beroendeframkallande, rappar han själv om att det är klart att alla undrar om honom. Och det är inte speciellt konstigt. Det är svårt att få ett riktigt grepp om denne man.

Samtidigt är det inte därför man lyssnar på DaCosta. Egentligen kanske det inte är så intressant att veta vem DaCosta är och var han står politiskt. För han levererar genomgående verser som är lätta att gilla, sköna rim och har alltid ett bra flyt i låtarna. Med sig på skivan har han även ett gäng etablerade namn som Näääk, Petter, Mange Schmidt, Danny Saucedo, Malcolm B, Ricky och TGR-artisterna Alpis, Shaazam och Rawda. De försämrar knappast produktionen.

DaCostas styrka är paradoxalt även hans svaghet. Man uppskattar verkligen det enkla, sköna flytet han har. Det, varvat med kreativa dubbelrim, är hans styrka. Men samtidigt kan det enkla, som man gillar, ibland kännas för enkelt. Det är hans svaghet.

Att albumet är välproducerat råder det ingen tvekan om. Och att i princip alla låtar är sköna råder det heller ingen tvekan om. Han en rappare som levererar bra låtar som man gärna sätter på repeat.

Men vi lär inte känna DaCosta på den här skivan.

På gott och ont.

Forum: Recension: DaCosta - Lever min dröm

Läs mer:

Kommentarer

   
2013-03-23 18:05
Hela grejen med att man har kunnat följa DaCostas "resa", med t ex dokumentären och allt det där är fett.
Men det funkar helt enkelt inte när musiken inte är tillräckligt bra.

Bygger man upp så mycket hype som DaCosta och gänget har gjort krävs det att man även kan "leva upp" till den sen, annars blir fallet pladask, vilket det blev nu.

Dessutom tycker jag att det är för mycket gästartister. Detta gör ännu mer att man "inte lär känna DaCosta" som ett debutalbum ska göra.

Näääk låten och Danny Saucedos del var helt ok, dock.

Tar emot att säga, för jag vill gilla DaCosta.
2013-03-26 18:38
Grym recension!
2013-03-27 1:40
Varje gång jag hör denna snubben tänker jag bara "vem fan tror han att han är?"

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Recension: DaCosta - Lever min dröm för att kommentera!