Intervju: Näääk

Foto: David Kaijser

Klockan har hunnit bli åtta på kvällen. Det är lördag. Tanken att en intervju med Matar “Näääk” Samba ska hinna bli av innan hans spelning på Tabberas i Uppsala känns avlägsen. Så avlägsen att jag redan börjat planera om kvällen.

Då piper telefonen till.

“Kan du ses typ nu?”

Snabba ryck.

Nimo sitter och följer sitt Inter passionerat på en av storbildsskärmarna i en högljudd sportbar. Mitt emot honom sitter Näääk som uttråkat fingrar på sin mobil. Ett par polare till rapparna och deras DJ, Jason, sitter och vräker i sig mat. Jag smuttar på en öl.

Trots att Näääk främst är i Uppsala för att genomföra en spelning så passar han även på att slå två flugor i en smäll. Innan jag möter upp honom så har han precis varit och hälsat på veteranen DJ Large i hans studio.

- Vi hade tänkt försöka spela in något, men det blev lite tight med tid, säger Näääk samtidigt som han smuttar på en cola.

Näääk har efter tre års uppehåll till slut släppt sin andra platta. Skivan, som heter Mannen utan mask, har tagit tid att göra. Men efter hårt arbete är den äntligen klar och härnäst väntar turné för Stockholmsrapparen. Givetvis tillsammans med kollegan och tillika hans polare Nimo.

- Det har varit hårt jobb. Men jag är nöjd med skivan. När den var klar så visste jag direkt att den var bra, berättar Näääk.

Skivan har genomgående fått goda recensioner. Och det är något som Näääk nästan borde ha blivit van vid att få. Jag undrar om han blivit bortskämd med goda recensioner.

- Det är klart man vill ha bra recensioner. Man har lagt ner kropp, själ och hjärta i en skiva. Jag tror ingen tar recensioner med en klackspark. Men man är inte beroende av dem heller. Bara den som betygsätter har koll så är det lugnt. Så det är klart man blir glad, oavsett om det är en fyra eller en femma.

Innan Mannen utan mask släpptes diskuterades det huruvida Näääk skulle förnya sig eller om det skulle bli en till skiva om Whisky och fest. Att det fanns en problemtik för honom att fortsätta med det som folk lärt sig att älska, utan att bli enformig.

- Jag har inte medvetet försökt förnya mig. Men samtidigt har det gått lång tid sen förra plattan, och vissa låtar på den är skrivna för nästan sex år sedan. Men jag rappar om det liv jag lever. Rap är enformigt. Vissa rappar bara om politik. Jag rappar om det jag rappar om. Men jag tycker inte att det är någon dålig sak.

Titeln på den nya skivan, Mannen utan mask, vittnar om en ärlig och öppen Näääk. På flera spår belyser han det faktum att varje dag inte är en fest i hans liv. Att han också har dåliga dagar.

- Jag har aldrig varit oärlig i min musik. Men nu visar jag nya sidor, att det även kostar att ha roligt.

Eftersom han alltid är ärlig i sin musik undrar jag om det finns något han inte skulle kunna rappa om.

- Mycket. Egentligen allt som jag inte rappar om idag. Jag brukar inte sjunga om politik. Jag är heller inte samhällskritisk i min musik. Det är inte den jag är.

Inom rapvärlden kan det ibland upplevas vara en merit att ha suttit i fängelse. Det har Näääk gjort. Och på tal om ärlighet så undrar jag om han medvetet valt att inte rappa om sin tid bakom lås och bom.

- Ja, fast det har aldrig varit någon hemlighet egentligen. Alla kan nog hålla med om att åka fast är ett misslyckande. Finns saker som jag hellre rappar om. Jag menar, det händer roligare saker på en fredagskväll än vad det gör under ett år på kåken.

Foto: David Kaijser

Fredagskvällar är något som många förknippar med hans musik. Whisky, öl, tjejer och fest. Men det är en bild som inte nödvändigtvis stämmer.

- Folk tror jag är ute och festar på klubben varje dag. Men det är snarare något jag gör kanske varannan månad. Det jag gillar mest är pubbar och typ pizzerior. Eller, egentligen spelar det ingen roll var det är. Det är sällskapet som är det viktiga.

Men det kostar att leva. Idag kan Näääk leva på pengarna han drar in via sin musik. Men så har det inte alltid varit. Han berättar att han inte haft speciellt många lagliga jobb, men att han haft vissa som gått att kombinera med musiken.

- Jag sålde digitalboxar under typ tre år. Det funkade då. Men när det blev mer musik i mitt liv så blev det diverse olika ströjobb. Typ takläggare. Sånt som funkade att göra samtidigt som man höll på med musik. Och samtidigt som man festade.

Två killar kommer fram och ber om att få ta en bild. Vi börjar därefter prata om Uppsala. Näääk har en del släkt i staden, men besöker den främst om det är något speciellt som händer. Han förklarar att det oftast är roligare för hans syskon i staden att hälsa på honom i Stockholm. Medan vi pratar om Uppsala så glider samtalet in på rap- och reggae-gruppen Labyrint som kommer från Gottsunda i Uppsala. På internet finns det många som efterfrågar ett samarbete mellan honom och Labyrint.

- Vi är alla polare,  men det har inte blivit av bara. Men det blir mer och mer att rappare gör låtar med varandra. Jag gillar Labyrint som fan så jag hoppas vi kommer jobba i framtiden, förklarar han.

Tidigare i år släppte Näääk även en låt tillsammans med Sarah Dawn Finer. På tal om samarbeten. Jag frågar vad som hände där egentligen.

- Haha, det är ett flummigt samarbete. Hon kontaktade mig. Och ja, jag vart också chockad. Men hon är en fantastisk sångerska. Låten heter Stockholm. Det var inga konstigheter.

Efter intervjun sätter vi oss ner med resten av grabbarna. Nimo sitter fortfarande helt inne i sin match. Men han har blivit lite gladare: Inter har tagit ledningen. Näääk tröttnar däremot snabbt på fotbollen. Först leker han med mobilen. Sen får han nog.

- Vi drar till spelningen nu!

Stora delar av gänget följer med honom.

Kvar sitter Nimo och följer sitt Inter.

Foto: David Kaijser

Forum: Intervju: Näääk

Läs mer:

Kommentarer

   

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Intervju: Näääk för att kommentera!