Avtackning av ADL – En svensk raplegend

Adam Baptiste eller ADL (bland annat Adam den lille) har återigen sagt att han lägger ner musiken (via Facebook). Senaste han gjorde det var när han skulle fokusera på Allah runt 2007. Hur diskussionerna gick då kan du läsa i vår forumtråd här. Men om det nu är sant den här gången är det mycket tråkigt för en svensk hiphop då många sett fram emot ett album sedan den grymma Absent Minded-skivan från 1996. Därför vill vi tacka av en av de mest kreddiga, tongivande och respektingivande artisterna svensk hiphop någonsin haft.

ADL var en av de rapparna som började i Sverige på tidigt 80-tal då första hiphop-vågen drog över landet som en epidemi. Han är också en av de rapparna som man hade hoppats skulle vara en av de aktiva rapparna över 40 bast tillsammans med Gubb och ett fåtal till. Adams första släpp kom redan i slutet av 80-talet på dansk label med låten Unity Rap tillsammans med gruppen Solid Posse. Men han har också arbetat som artist i duon Absent Minded som många hiphopskallar håller bland det bästa som släppts i vårt land. Vid sidan av detta har rapparen även varit en del av de tre legendariska kollektiven Stonefunkers, Timebomb och Blacknuss.

Många kom nog i kontakt med ADL första gången genom hans tolva Daddy eller kanske genom Sidewalk Headliners-samlingen där han hade med två fantastiska spår med själ. Sedan sent 90-tal har ADL varit runt i Sverige med liveband, droppar sporadiska inhopp både som rappare och sångare på andras låtar samt agerat host och freestyle MC på flertalet arrangemang. Men nu verkar det tyvärr vara ett minne blott.

Låt oss hoppas att ADL ger rappen och den svenska hiphopen en chans till. Om inte så har svensk hiphop mängder av klassiska mer eller mindre bortglömda låtar att lyssna igenom. Här följer några viktiga nedslag från hans över 20-år långa karriär.

Solid Posse - Unity Rap (1989)

Timebomb – Girls (1991)

ADL – Daddy (1993)

Absent Minded – Majestic Flow (1996)

Blacknuss – Dinah (1996)

ADL – Love Trippin’ (1998)

Freddie Cruger med ADL – Runnin’ From Love (2003)

Läs mer: