Guldgruvan: K-Real – Realization (2003) och The Difference (2007)

K-Real, eller Kirill, med rötter i Ryssland kanske inte är jättekänd för många ungdomar idag men var under tidigt 2000-tal mycket på tapeten. Undertecknad lät till exempel Stockholm 2 Malmoe med Profet rulla varm i bandaren på exempelvis Hultsfredsfestivalen 2003. Men redan 2000 hade K-Real släppt sin kassett SkoOl Of ThOught (har du denna release digitaliserad så maila gärna [email protected]) som producerades helt av Flyphonic och DJ Large och hade Kashal-Tee som gäst på Go Back. Kashal-Tee var också en del av kollektivet som K-Real tillhörde under mitten av 90-talet, nämligen Tru Skool Foundation där också Tony Infamous, Barcode Battler, Son Cleva TFE och Mr. Meana ingick.

Vi har i samband med denna Guldgruvan äran att få släppa dels Realization-skivan men också det sedan tidigare helt osläppta mixtapet The Difference, med gäster som bland andra Sam-E, Rico Won och Adam Tensta. Mycket nöje!

Här följer en kortare intervju:

Vad kör K-Real idag?
- Jobbar för fullt med basementality.se som i dagsläget hjälper artister med att trycka deras släpp samt med marknadsföring och promotion. Numera är jag bosatt i Sydostasien där hiphopen tyvärr har en mycket mindre spridning så det har inte blivit så mycket arbete på mina egna projekt på ett tag även om Basementality har lyckats släppa ett och annat projekt varje år nu sedan vi grundade rörelsen år 2000. Critical har på sitt håll sett till att Basementality är ett namn som fortfarande har stor påverkan på den svenska hiphopscenen genom battlerörelsen. Double H som är en av grundarna släppte även han sitt debutalbum förra året. Det kommer att släppas fler mixtapes och tanken är att arbeta med välkända och mindre kända internationella artister som har anknytning till Sverige genom sin musik. Själv arbetar jag på mitt kommande släpp som jag även producerar själv. Efter Realization har det främst blivit jobb bakom spakarna och jag har lagt mer fokus på produktion samt grafisk design mer än själva rappen. Tanken är att kunna arbeta fram något som jag skapat helt på egen hand, från låtskrivande till själva tryckningen, så att jag kan ha fullständig kreativ kontroll. Det ska bli intressant och se om jag kommer att lyckas släppa detta inom ett år då jag lovat många att återkomma med nytt material mycket tidigare än så!

Hur kommer det sig att du inte släppt The Difference tidigare?
- Mixtapet består mest av material som spelades in vid sidan av olika projekt så det fanns aldrig någon röd tråd. Samtidigt vart det aldrig läge för att ge ut något halvdant utan att kunna backa projektet. Jag har bott utanför Sverige i nästan sju år så det är svårt att göra ett bra promotionjobb utan att kunna befinna sig på plats. Kvalitetsmässigt tycker jag dock att detta släpp speglar en utveckling i min musik och jag hoppas kunna släppa nytt material inom kort som fortsätter att tänja gränserna för vad som släpps inom scenen idag, utan att behöva kompromissa med kärnan. Artister släpper väldigt mycket material i dagsläget och det gäller att hitta en balans mellan den artistiska och kommersiella aspekten av vår konstform. Att inte få för mycket uppmärksamhet så att man bränner sig gentemot att glömmas bort då man inte släpper något alls.

Vilken skiva skulle du helst se i vårt Guldgruvan-arkiv?
- Medina –
Rumble In Fiskayet. Det är enligt mig det bästa svenska släppet någonsin och jag är tacksam för att ha varit med och bidragit till detta nu klassiska projekt

LADDA HEM ”REALIZATION” GENOM ATT KLICKA HÄR

LADDA HEM ”THE DIFFERENCE” GENOM ATT KLICKA HÄR

Vill du släppa din musik genom Guldgruvan?
Om du är intresserad av att släppa din äldre musik genom Guldgruvan eller vill tipsa om en release vi bör släppa, maila [email protected]. Samtliga releaser hittar du här: blog.whoa.nu/guldgruvan-arkivet

Forum: [Guldgruvan] K-Real - Realization (2003) & The Difference (2007)

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-03-26 23:11
Har bara hunnit lyssna på första plattan änsålänge och helvete vad fett det låter, även bonus-spåren, riktigt tunga
2012-03-27 4:02
cool.. Har fortfarande kvar en gammal låt på mp3spelaren, K-Real-As good as it gets eller nåt sånt.. =)
2012-03-29 20:15
Manel> Kolla på videon ovan! Är ju den!
2012-03-30 9:53
för undertecknads vetskap ligger hela SkoOl Of ThOught i bonusmaterialet digitaliserad, har haft men cd skivan verkar pajjat så det va en bonus
mfs
2012-03-30 11:18
D-Rock: Både ja och nej. För det är bara 3 spår från SkoOl Of ThOught som ligger på bonusskivan. Så det finns 5 spår till.

Grymma skivor. Ska bli kul att se vad K-Real kan koka ihop på nytt material.
2012-04-01 10:40
Jag har bandet men vet inte riktigt var det ligger, kan se om jag hittar det.. kan helt klart dra in det isåfall.
mfs
2012-04-01 11:57
Critical: Grymt! Men det verkar redan vara löst. Tack för hjälpen ändå.
2012-04-02 0:24
ja köpte SkoOl Of ThOught på cd när den kom, och den står fortfarande kvar i skivhyllan i fint skick....
2012-04-06 10:00
red-one:

rippa CDn och skicka in till Whoa. måste ju vara bättre ljud än på ett Tape-Rip
2012-04-17 20:28
jobbar på det....

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Guldgruvan] K-Real - Realization (2003) & The Difference (2007) för att kommentera!