Kladdventskalender och Highlights 10 år

Vad är julen utan alla spännande adventskalendrar som dyker upp på nätet? En av de mer innovativa och deltagarvänliga kalendrarna är utan tvekan Kladdventskalenderngatukonst.se.

I ett pressmeddelande från några av Stockholms gatukonstnärer meddelar de att stockholmarna kommer att ”bjudas på en gatukonstupplevelse utöver det vanliga”. Varje dag klockan 12:00 avslöjar gatukonst.se några GPS-koordinater (eller andra ledtrådar) till till en plats i Stockholmstrakten där dagens lucka ligger gömd. Först till kvarn får öppna luckan. Dagens (den 2 december) koordinater är exempelvis 59.312489,18.059879. Bara att knappa in din GPS eller Google Earth och bege dig dit.

För alla er som inte har tid, möjlighet eller klarar av besvikelsen av att inte vara först, så publiceras alstren på sidan efteråt. Vi på Whoa gillar Kladdventskalendern skarpt.

Vi håller oss kvar i ämnet och noterar att Highlights fyller tvåsiffrigt. För 10 år sedan öppnade den första butiken högt upp på en rätt sliten del av Östgötagatan på Södermalm och blev snabbt närmast en institution för Stockholms gatukonstnärer. Nu fanns helt plötsligt en väldigt tillgänglig butik, med trevligt och kunnigt folk som tillgodosåg ett behov som var stort. Visst fanns det andra alternativ tidigare men ingen som var så omfattande som Highlights.

Butiken har fått ta emot en hel del kritik från framför allt politiker och polis genom åren som hävdat att de enbart stöder kriminell verksamhet (helt i linje med Stockholms stads syn på graffiti – det är kriminellt, leder till drogmissbruk och absolut ingen konstform utan ska bekämpas med alla medel möjliga). Det har funnits krav på att stänga Highlights och 2004 dök det upp rapporter om att Katarina närpolis – i samband med en skärpning av lagen om skadegörelse – systematiskt stoppade kunder som varit på Highlights och beslagtog deras färg, oavsett vad de skulle göra med den (läs exempelvis en artikel från Stockholms fria tidningar). Efter att en av ägarna drivit ärendet fick polisen till slut bakläxa av bland annat Justitekanslern. Sedan dess har metoderna dykt upp igen om än i annan utformning och skala och historien lär inte få något slut förrän graffiti får ett större politiskt erkännande.

Hur som helst så har Highlights på 10 år hunnit växa till ytterligare en butik och att omfatta det mesta som rör gatukonst i olika former. Det gör att de har haft en stor inverkan för såväl gatukonst som hiphop över lag i Stockholm. Till 10-årskalaset ordnar de en fest och stor graffitiutställning (med över 40 medverkande!) i Slakthuset den 10 december. Dörrarna öppnas klockan 18:00 och stänger 03:00. På scen står bland annat Bring the Noise, Marcus Price och STOR.

 

Läs mer:
Kladdventskalendern på gatukonst.se

Highlights 10 år!

Forum: [Whoa rekommenderar] Kladdventskalender och Highlights 10 år

Läs mer:

Kommentarer

   
2011-12-03 12:15
Nej tack, kommer bara toys dit.
2011-12-07 21:20
åldersgränsen är 21 på kvällen, det är kanske värt att tillägga
2011-12-10 14:03
Nej det är 20 som gäller !
2011-12-11 17:30
Varför inte 18?

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Whoa rekommenderar] Kladdventskalender och Highlights 10 år för att kommentera!