Guldgruvan: Populärmusik – Tack för kaffet EP & Hejn EP

Foto: Natanael Ericsson

Populärmusik, från Piteå i Norrbotten, fick bra respons 2005 i samband med EPn Tack för kaffet, som såldes både från ryggsäcken och gratis för nedladdning på Internet. Titelspåret, tillika veckans mp3 på Whoa när det begav sig, gästades av en glödhet Afasi och bjöd på en stor kopp smakfull originalitet. Två år senare var rapparna Mikael Lindblom och Johan Engström tillbaka på nytt, i sällskap av Martin Carlsson på sång och gitarr, med Hejn EP. Den Kihlen (Oskar Linnros)-producerade singeln Inte bitter hyllades i bl.a. Kingsize Magazine och live rönte man framgångar med ett nykomponerat, fullstort liveband bakom sig.

Efter ett par års vila gjorde Populärmusik comeback igen under sommaren 2010, men med Mikael som ensam rappare. Med sig hade han nu även producenten Joakim Öhman aka Jakke, som visserligen alltid funnits med i bakgrunden men som numera står för all produktion och mixning, vilket så klart haft en positiv inverkan på soundet. Sedan dess har vi fått ta del av låtarna Gomorron Sverige, Aldrig varit där för att dansa och Minns det som igår, där den senare bl.a. utsågs till veckans färsking i P4 Norrbotten.

I väntan på det kommande albumet Gomorron Sverige, bjuder nu Populärmusik – i samarbete med Whoa – på gruppens första två EPs för gratis nedladdning. Håll till godo!

1. Vad känner du när du tänker tillbaka på Tack för kaffet EP och Hejn EP?

- Jag är väldigt stolt över släppen. Med tanke på att Tack för kaffet nästan var de första jag, personligen, spelade in så är jag riktigt nöjd. Tycker att båda EPs har bra kvalité. Dock är det lite spretigt med tanke på att det är olika producenter hit och dit, istället för en helhet.

2. Hur är dagens Populärmusik jämfört med när ni var två i gruppen?

- Populärmusik nu är mer personligt och konkret. Eftersom jag är själv som rappare är det självklart att det blir mer personligt. Jag får ta mer ansvar i låtskrivandet istället för att göra som tidigare, skriva en 16bars-vers och vänta på att Johan skulle skriva sin och sen var det i princip klart. Vi kompletterade varandra grymt bra, men jag kan tycka att det inte blev lika mycket ”djup” som det är nu i låtarna/texterna. Nu är det även mer en helhet i och med att det är EN producent. Kan styra mer hur allting kommer att låta, och hur man VILL att allting ska låta.

3. Vilken release skulle du vilja se i Whoa-sektionen Guldgruvan och varför?

- Nu kanske det låter som att jag reppar Norrland, men jag var väldigt sugen på Färdighaft med Zacke. Var väldigt synd att den uteblev i sektionen. Den har jag på vinyl någonstans hemma hos morsan, så det hade varit fin nostalgi att få lyssna på de grejerna igen. Men nu när han redan varit så måste jag säga Johan i Movits! gamla grejer som Planeten Jorden. Frihetssånger i retro Adidas. Johannes Paulus är väl ännu tidigare? Ja, men lite gamla grejer med honom hade varit kul att höra. Hört mycket om det, men aldrig fått ta del utav det själv.

LADDA HEM TACK FÖR KAFFET EP GENOM ATT KLICKA HÄR

LADDA HEM HEJN EP GENOM ATT KLICKA HÄR

Relaterade länkar och information:
www.popularmusik.net
www.facebook.com/popularmusik
[email protected]

Länka till detta inlägg?
Vill du länka till detta inlägg använd http://blog.whoa.nu/2011/05/08/guldgruvan-popularmusik-tack-for-kaffet-ep-och-hejn-ep/. Vi har tyvärr blivit tvungna att hindra direktlänkar till mp3/zip-filer pga. för höga kostnader för bandbredd.

Forum: [Guldgruvan] Populärmusik - Tack för kaffet EP & Hejn EP

Läs mer:

Kommentarer

   
2011-05-09 11:10
Fint som snus!
2011-05-09 15:45
Hoppas folket inte missar dessa. Två favoriter trots att det gått några år sen man fick tag i skit'n. :)
mfs
2011-05-09 18:01
Bra grejer. Afasis vers på Tack för kaffet är ju en fantastisk vers.

I övrigt många svängiga och jordnära spår!
2011-05-09 18:29
wörd.. nu är jag ju inte helt opartisk, men jag tycker faktiskt att den versen är en av afasis tightaste någonsin.

trevligt att ni tycker om de äldre släppen, hoppas ni även kommer uppskatta det nya!
2011-05-09 21:04
Rikigt bra det här!
bigup
2011-05-09 21:18
Jag älskar detta med hela mitt hjärta! Så fruktansvärt bra!

Men har inte detta funnits för nedladdning tidigare? Jag hade dom redan på datorn i alla fall, och jag har inte tankat ifrån något piratskepp
2011-05-10 0:52
jaojao_ - Jo, båda släpp har funnits för nedladdning. Hejn låg på Kingsizes hemsida om jag inte minns fel. Tack för kaffet minns jag inte riktigt...
mfs
2011-05-10 8:10
Båda kan ha funnits för nedladdning.

Hejn ligger på Spotify: http://open.spotify.com/album/31qmeEET7XY0xCYxGyHdvz

Men som sagt Whoa skall försöka bygga ett arkiv av rang och då vill vi ha så många släpp som möjligt från norr till söder. Material som kan ligga länga och vara som en public service när det gäller svensk hiphop,
2011-05-10 11:43
Det är skitsamma om det här har funnits lättillgängligt tidigare. Det SKALL uppmärksammas mer. :)
2011-05-22 19:36
Tack så mycket allihopa! Fortsätt sprida den och kom ihåg att ladda ner nya skivan "Gomorron Sverige"!
http://blog.whoa.nu/2011/05/11/netplay-popularmusik-gomorron-sverige/

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Guldgruvan] Populärmusik - Tack för kaffet EP & Hejn EP för att kommentera!