Klubb Scratch fyller 6 år!

Klubb Scratch i Göteborg har varit en av de viktigaste och mest aktiva aktörerna när det gäller hiphopspelningar i Göteborg de senaste sex åren, och idag (4/10) är det födelsedagskalas på gång. Det som startade i liten skala på Pusterviksbaren i anslutning till Järntorget med ofta renodlade DJ-bokningar utvecklades ganska snabbt till att man började boka rapartister, producenter och till och med dansare. Inte bara till Pustervik utan till andra större klubbar i stan och man startade också en mindre systerklubb, Baby Scratch. Trots att man idag står inför svåra tider när det gäller hiphopbokningar i en stad som oftast förknippas med metal har man flertalet heta bokningar på gång under höst och vinter. Whoa.nu tog ett kortare samtal med en av klubbens huvudansvariga, nämligen Lövet.

1. Klubb Scratch i Göteborg firar 6 år. Vad betyder det och vilka är ni som jobbar med den?

Det betyder väl att vi är inte är riktigt färdiga ännu med Scratch även om vi kanske borde vara det kan man tycka. Scratch är Ayes One (Grafisk formgivare & DJ), Lövet (Bokare & DJ) och P.S The Marginal Error (Glädjespridare & MC).

2. Som jag förstått det är det hårda tider för hiphopklubbar med livebokningar, speciellt i Göteborg. Vad tror du att det beror på? Och hur har Scratch lyckats överleva så pass länge?

Ja, egentligen så borde nog Scratch lagt ner för cirka två år sedan, då Nas förutspående proklamerade Hiphop Is Dead men det är alltid svårt när det dyker upp akter och musik som vi gillar och brinner för. Allt går ju som bekant i cykler, givetvis går det trender i musikstilar och klubbar som med allt annat. Göteborg är som bekant en pop & rock-stad först och främst, och det kommer alltid vara mindre underlag av folk och intresse här än exempelvis Köpenhamn, Oslo & Stockholm. Även om det funnits flera exempel på artister som trots allt dragit mer folk i Götet än i de nordiska huvudstäderna.

3. Ni har haft mängder av nationella som internationella artister under åren. Vilken har varit din personliga favoritartist och den mest lyckade kvällen?

Det är svårt att bara nämna en kväll, men om vi skall ge guldmedaljen till någon speciell akt/kväll, så får det nog bli fyraårsfesten i oktober 2006 när Jurassic 5 fyllde hela Trädgårn’ som nog inte många trott. Som grädde på moset avgjordes ju även Nordiska DJ-mästerskapet samma kväll, DJ-världsmästaren Noize var även på plats och värmde upp innan J-5 och DJ Nu-Mark spelade på efterfesten uppe i glasbaren på Trädgår’n. ( Så det var en lyckad helkväll/buffé) Tragiskt nog så splittrades Jurassic 5 bara någon månad efter denna kvällen. Så det var verkligen i grevens tid vi hann med att ha hjältarna i GBG som vi hade väntat på väldigt länge.

Jag måste även passa på att nämna några oförglömliga kvällar på vår hemmaplan Pustervik också, som står ut lite extra när man tänker efter såsom: KRS-One, Lördagen med Dj Premier, Dj Craze, första DJ Cash Money-spelningen, första People Under The Stairs-spelningen, första Swollen Members-spelningen, Edan & Insight, Dilated Peoples med Alchemist & J-Ro, första Breakestra-spelningen samt Sharon Jones & The Dapkings är några kvällar som måste nämnas när man pratar favoritartister i kombination med riktigt tunga spelningar.

4. Vad kan vi förvänta oss av Scratch den kommande tiden? Tror du att ni är up and running om sex år?

Den närmaste tiden kan man förvänta sig ett par hårda Scratch-konserter, vi håller på att försöka få ordning på ett par konserter i december månad as we speak. Sedan kommer även Necro tillbaka för att göra sin enda Sverigespelning på Pustervik tisdagen 21 Oktober för er som inte redan kände till det. Vad det gäller den återkommande lördagsklubben på Pustervik så kommer den göras om en hel del inför november månad, namnbyte och en massa annat bus är på gång. Mer om detta i senare mailutskick. (Signa upp på vår maillista via vår hemsida så missar ni inga news.)

Om vi kör om sex år är nog ganska tveksamt. Inte hört om några klubbar i GBG som kört i 12år men inget är som bekant omöjligt, vem vet. Vi kanske fortfarande arrangerar en Scratch jubileumsfest på Pustervik varje år och ett par konserter varje år, det hade ju varit lite humor om inte annat. Den som lever får se.

5. Om du fick möjligheten att boka vilka tre artister du ville till en Scratch-kväll vilka skulle du boka då?

1. A Tribe Called Quest
2. A Tribe Called Quest
3. A Tribe Called Quest

6. Så vilken är en främsta anledning till att dyka upp på Klubb Scratch på Pustervik nu på lördag?

Förutom att man får smaka på de delikata och hypade jubileumssnittarna som Pusterviks-Lotten kommer göra och få sig en födelsedagsbira när man kommer på det spännande och roliga sneaker-konventet mellan 20.00-22.00 så är det verkligen DJ Mad Mats som är kvällens höjdpunkt. Man får inte missa landets bäste klubb-djs, och en av världens bästa, när han fullständigt kommer att vända upp och ner på Pustervik. Kalaset och folkfesten är ett faktum! Hoppas att vi ses.

Läs mer om kommande Scratch-bokningar på hemsidan: www.scratchgbg.se

Forumtråd: Klubb Scratch fyller 6 år

Läs mer: