Way Out West 2008

SMHI hade innan Göteborgs stadsfestival Way Out West i Slottskogen varnat för hundra millimeter regn. En hemsk tanke som förde tankarna till 2007 års upplaga av Roskilde. Men som tur var så var vädergudarna med oss Göteborgare i år. För oss hiphopälskare satt bokningarna långt inne. Fram tills några veckor innan var det bara N.E.R.D som gjorde de äkta skallarna glada, tillsammans med alla 15-åriga flickor med truckerkepsar. Men till slut så fick ändå Kelis och Lil’ Kim plats på Azalea-scenen tillsammans med rocken och popen. Och vår svenska stolthet Looptroop Rockers såklart. Och på klubbscenen fick Petter göra en legendarisk spelning med över 20 gäster på scen. I övrigt så tog svenska rapparna Adam Tensta och Chords & Dj Timbuktu plats på klubbarna i stan.

Way Out West är än så länge bara inne på sitt andra festivalår men är ändå väldigt välplanerat. Man har plastmattor framför scenerna för att undvika lervällning, snabba insläpp på området och ett smidigt VIP-område. Som vanligt finns det alltid saker man stör sig på. Som att de bara har insläpp på området från ett håll och dyr mat med långa köer. Men det värsta var nog ändå de rörliga distraherande texterna för publiken med uppmaningar om hur man ska bete sig som ovan festivalbesökare. Ögat rör sig som bekant till det som rör sig. Men det är ändå bra med tydlig information, men kanske det kan lösas på ett bättre sätt till nästa år. Även klubbspelningarna verkade ha haft vissa problem, en artikel i GP tog man upp problemet med klubbarna och de långa köerna där folk med festivalband fick se betalande besökare gå före i köerna bredvid.

Annars verkar det ha varit en väldigt lugn festival. Endast fyra personer omhändertogs för fylla på festivalens område under de två pågående dagarna. Inga mosades framme vi scenerna och humöret var på topp. Så efter två dagar av stövelpromenad och hoppande är jag mycket nöjd med en festival där Håkan Hellström, N.E.R.D, Broder Daniel, Kelis och Sonic Youth var största behållningen. Nästa år önskar jag att artistbokarna tar mod till sig och bokar de perfekta wow-bokningarna Outkast, Missy Elliott och Ludacris. Vilken fest det hade varit. Vi hörs och ses nästa år!

Forumtråd: Way Out West 7-9 aug 2008

Hemsida: www.wayoutwest.se

Läs mer: