Whoa Spotlight: #9 – Don’t Stop

”Petter släppte den första svenska hiphopskivan!”
”Nä! Det var TLK!”
”JustD!”
”MC Tim!”
”Pah! Povel Ramel!”

Äh, tyst. Det första svenska hiphopsläppet kom 1983 i och med Per Cussion All Stars debuttolva Don’t stop. Per Cussion var slagverkare i tillfälligt avsomnade Dag Vag, men startade eget och hans All Stars bestod av en sån blandad kompott som bl.a. Christian Falk (tidigare medlem i punkbandet Imperiet) och New Orleans-blueslegenden Dr. John som gästmedverkar på B-sidan av tolvan. När Don’t stop släpptes var även Grandmaster Funk med i kollektivet och det var han som la rappen. Grandmaster Funk kom från Brooklyn och hade hängt runt och breakat i Stockholm ett tag innan han träffade Per Cussion. Grandmaster Funk (senare GM Funk) var kanske inte den lugnaste av killar då han bl.a. på en spelning med bandet drog fram en pistol och avfyrade mot publiken under låten 42nd street heartbeat – det var en replika, men bandet kom snabbt fram till att det inte riktigt var lämpligt. Tyvärr är det svårt att få reda på mer om honom då han snart efter albumsläppet flyttade iväg till Frankrike och verkar ha försvunnit. Han dök upp i en video på MTV för ett antal år sen, men det är ett av få tillfällen nån kan bekräfta att det verkligen var han. Lite Elvis-sightings över honom med andra ord.

Men hur kom det sig då att en kritvit kille från Sverige hookade upp med en massa folk för att föra in hiphopmusiken i landet? Svaret är att Per Cussion inte är vilken kille som helst. Han hade varit aktiv på musikscenen från åttonde klass med proggbandet Archimedes Badkar, spelat en sväng med Peps Blodsband och även som sagt varit med i Dag Vag. Han var alltså ingen främling för multikultimusik när han under sina resor till New York såg den spirande hiphopen. Inte minst blev han imponerad av The Message som spelades flitigt på radion och i stans boomboxes.

Väl hemma i Sverige igen samlade han ihop sitt All Stars och resultatet blev tolvan Don’t stop som blev en liten hit i Sverige, men när den släpptes i U.S.A. fick rejäla hedersbetygelser: förutom att bli ett rekommenderat släpp på Billboard-listan kontaktade Afrika Bambaata, ”hiphopens överstepräst”, Per Cussion och bad om ett par exemplar eftersom han hade nött ut de han haft!

För den som vill ha skivan finns den på lite olika andrahandssiter och som betalnedladdning, men den enda plats vi hittade där det går att lyssna både gratis och lagligt var på Klicktrack och du kan lyssna på låten här. Om någon sitter och kurar på videon – skrik till!

Forumtråd: Whoa Spotlight: #9 – Don’t Stop

Läs mer: