Busta Rhymes @ Trädgårn’

Efter att för cirka en vecka sedan sett Busta Rhymes på ett fullknökat Berns var förväntningarna inför Trevor Smiths spelning på Trädgårn i Göteborg faktiskt lägre. På grund av att man ofta är rädd för att publiken i ens hemstad skall svika, men också för att man ska få se en identisk show och inse att de sköna och friska spontana rörelserna och kommentarerna faktiskt var inövade till punkt och pricka.

Det hade varit mycket snack om Busta Rhymes och hans Flipmode-vän Spliff Star under föregående veckan. Inte på grund av deras musikaliska talang utan såklart var det av samma anledning som när Snoop Dogg var på sverigebesök senast, nämligen gräs. Någonting Busta inte värjer sig för att prata, rappa eller stå för, vilket han visade när han ville ställa upp i SVT:s Debatt och prata om sin syn på saken. Men inte helt otippat blev han nedtystad av sitt skivbolag.

Men tillbaka till spelningen. Busta Rhymes kör i princip samma låtschema som uppe i Stockholm fem dagar tidigare men skillnaden att han river av en större del av Tear Da Roof Off samt spelar lite musik som betytt mycket för honom. Bland annat stilar han ett inövat dansnummer till Michael Jacksons Thriller och James Browns I Feel Good.

Busta Rhymes lägger rappen tajt, bjuder publiken på världens skönaste och största leende, high fivar med alla i lokalen och ser till skapa feststämning i Göteborg på en vardag. Spliff bjuder en tjej på skumpa som imponerande nog kan bridgen i Bustas hemska Mariah Carey-collab och de båda rapparna tar seden dit de kommer jämfört med Stockholm genom att gå loss på spriten och halsa den direkt ur flaskan. Men roligaste under kvällen är ändå någon i publiken som skrivit ”Free Spliff” på en t-shirt som Spliff Star tar på sig på scenen och skålar för den svenska polisen och all press som ökat Sveriges medvetande om att Brooklyn-rapparen är på besök.

Hur som helst så är spelningen både väl genomförd och tajt, om än inte lika publikbefriande och röjig som den i Stockholm några dagar tidigare. Men hur man än vrider och vänder på det så går det inte att bortse från att Busta är en entertainer med en sjutton år lång rappkarriär bakom sig och en jävla massa hits som Dj Scratch kan snurra igång på skivspelarna. Yah Yah Yah, Yah Yaah!

Göteborgstråden

Stockholmstråden

Läs mer: