Slappa juli månad

sommar-whoa

Tankarna flöt på trögt när jag satt och funderade på vad jag skulle skriva här. Det känns som att livet går lite i stiltje och den högsta lyckan just nu är att sitta i skuggan en varm dag med ett par hörlurar och känna en bris slå mot ansiktet. Balkongdörren stod öppen, temperaturen sådär perfekt som den bara kan bli på sommaren och i bakgrunden gick Can I Kick igång och jag var trots idétorkan väldigt nöjd med tillvaron.

Så jag tänkte, varför inte bara rekommendera några sköna låtar att ta det lugnt till? Det finns ju miljoner så det får bli en handfull personliga favoriter. Att sätta ihop genomtänkta playlists där övergångarna mellan låtarna känns naturliga är inte riktigt min starka sida och på tok för mycket arbete. Lev med det. Den här juliveckan ska slapphet premieras.

Enda kriteriet jag utgår ifrån är att låtarna inte ska få mig att vilja göra något som tar kraft. De ska inte få mig att tänka allt för mycket och de ska inte väcka allt för mycket eftertanke eller väcka energin i mig. Det innebär att till exempel varken Dead Prez, The Coup, Promoe eller Max Peezay har det vidare lätt att kvala in på den här listan.

Då kör vi.

A Tribe Called Quest - Can I Kick It. Briljant sampling av (bland annat) Lou Reeds Walk on the wild side som står sig otroligt bra än idag.

The RootsGuns are drawn. Finns en uppsjö av Roots-låtar som skulle passa här men just idag känner jag för denna som innehåller så många grymma element.

TimbuktuKärlekens bandvagn. En låt jag hade lite svårt för när den kom men den mognade fint.

Ison och FilleNär vi glider. Svensk klassiker! Extra kul att videon är från Ztv.

Nujabes ft Cise StarrLady Brown. Japanske producenten Nujabes som gick bort i en bilolycka här om året. Inte så känd i Sverige kanske men han var begåvad och hade egen stil. I stort sett samtliga plattor ligger på youtube för den som vill lyssna mer. Börja gärna med Metaphorical Music.

Theophilius LondonFlying Overseas. London, som spelat in en hel del i Stockholm, blandar ofta och gärna in lite 80-talspop i sina låtar. Det är definitivt inte så hemskt som det låter, tvärtom.

PharcydeRunnin‘. Ännu en klassiker. Skulle kunna rekommendera nästan hela Labcabincalifornia här.

Jurassic 5 - Concrete Schoolyard. Hur mycket bra har J5 gjort? Svårt att välja, här får ni en till från den kanske bästa hiphopplattan som gjorts.

Latin Kings – De e knas. TLK har gjort många bra låtar men den här kan vara bästa och mest fulländade i konkurrens med Passa micken och Borta i tankar.

PetterEn snubbe. Kommer ni ihåg den här? Hamnade ganska mycket i skymundan på Bananrepubliken. En cover av och med Pugh Rogefeldt som höjer den här låten markant.

Black Eyed PeasWhat it is. När man ser det här undrar man vad som hände. Det här var ju så bra och de såg ut att ha så kul. En lång historia kort: skivbolaget pushade dem att bli nåt annat, Kim Hill blev pressad att klä sig sexigare och hoppade av, Fergie kom in och BEP upptäckte hårgele, aluminiumfolie och autotune.

Q-TipGettin Up. Avslutar listan ungefär som vi började. Q-Tip står sig inte lika bra utan resten av ATCQ men han klarar sig rätt bra ändå.

Läs mer: