Svenska hiphopsläpp 2013

Whoa.nu älskar att gräva i skivbackar

Precis som vi har gjort sedan 2007 har vi försökt höra oss för vad svenska hiphopartister har planerat 2013. Det är inte den längsta listan vi har sett vad det nu kan bero på (är det ytterligare ett tecken på många inte tänker på album?). Men inte desto mindre finns det en del som säkert kan bli bra så det är dags att ta fram spekulationshatten.

Redan nu i januari ska Carlito släppa Krigarsjäl, uppföljaren till hyllade Guldburen. Det finns väl idag ingen anledning att tro att Krigarsjäl inte kommer röna minst lika stort intresse.

Zacke kommer i februari med Renhjärtat (Zackes norrländska ursprung ger för mig titeln även mer blodig och grafisk innebörd) och Zackes musik brukar vara omtyckt av många så det här kan bli ett av årets större släpp.

Med superpersonliga Punkt nådde Johan Alander långt ut i samhället. Innan sommaren har han något nytt planerat. Efter så uttömmande berättelser som fanns i Punkt undrar jag vad mer han kan ha att berätta.

Två gamla tungviktare i form av Petter (namn inte klart, kommer i februari) och Ken Ring (Akustiken, datum inte klart) har planerade släpp i år. Petters femtielfte platta och man vet att han alltid levererar. Ken Ring har efter en del stormiga och ojämna år (en hate it or love it-artist kan man säga) stått för många riktigt bra grejer de senaste åren och det är med stor spänning jag väntar på Akustiken.

Några andra jag ser fram emot är Mohammed Ali som jag verkligen beundrar, M Caliste (Stadsbild vol 2) som jag lyssnat mycket på sedan millennieskiftet eller nåt åt det hållet, DaCosta som jag bara hört några låtar av men det är en spännande artist som har potential att bli riktigt bra, Sjukstugan vars Rap på svenska var 2012 års näst bästa släpp (efter Max Peezays F.A.S 3) och sist men inte minst Ozone Fukkaz. Jag älskade deras (gamla) Busta Rhymes-influerade jag hörde i höstas. En hel samling av sånt låter ju inte fel.

Men det här är ju inte allt. Jag skrev i början att listan var jämförelsevis kort (är det något ni vet saknas, maila [email protected] så lägger vi till det) men det betyder inte att det här var allt. Kolla in resten här: Svenska hiphopsläpp 2013

Läs mer: