Recension: Kartellen – Ånger & kamp

Det känns som det var igår Kartellen gjorde entré på den svenska hiphopscenen. Men mycket har hänt sedan gruppen testade gränserna med maskerade ansikten och drogromantik. Från att ha varit en musikgrupp som polariserat hiphopsverige på ett sällan skådat “hate it or love it”-sätt har gruppen lyckats skapa en skiva som når ut till en bredare massa. Kartellen är fortfarande Kartellen. Men Ånger & kamp ger oss fler sidor av ett redan intressant mynt.

Sebbe Staxx, som med tiden har blivit Kartellens frontman, bär ett stort ansvar på gruppens andra skiva. Rinkeby-rapparen Kakka är inte med på något spår, och trots att Kartellen-grundaren Kinesen har skrivit en del av texterna, är det Sebbes Staxxs röst som hörs i högtalarna. Och det låter bra. Det känns som att Sebbe Staxx har utvecklats med åren. Rösten andas mer rutin och texterna avspeglar rösten.

Ånger och kamp  innehåller ärliga, raka, råa och starka texter. Vänskap, förorten och framför allt ånger och kamp präglar skivan. Drogromantiken har bytts ut mot självrannsakande låtar som Ställ dig upp och rader likt ”Har laddat alldeles för mycket, när jag inte pallat trycket, visste inte att massa haffla skulle fucka mitt rykte”. Kartellen levererar en ärlighet som jag tror tilltalar lyssnaren. För mig ska hiphop vara rakt och ärligt och den känslan lyckas Kartellen förmedla.

Ånger & kamp innehåller många intressanta gästartister som levererar refränger av riktigt hög kvalitet. Ingen har nog missat deras första singel Mina områden som gästas av Dani M. Men utöver väntade verser från bland annat Kartellen-medlemmen Maskinisten och Lani Mo hörs också mer oväntade röster i form av Thorsten Flinck och The Real Group.

Skivan, som är producerad av Stress, är varierande och intressant. Jag tror inte att någon Kartellen-lyssnare kommer känna sig besviken eller sviken. Trots att det är mindre “fuck aina” nu och mer reflektion och mörker.

Betyg: 4

 

Forum: Recension: Kartellen - Ånger & kamp

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-11-23 17:15
Tungt, äkta och en spegling av en vardag långt från svenssonlivet...
2012-11-23 19:23
Detta va fan riktigt tungt alltså.
2012-11-24 12:57
CP fett!
2012-11-24 13:45
Kommer fysiska ex?
2012-11-24 22:00
Produktionen är jävligt bra. Stress är vass som fan.
2012-11-25 16:41
Varför är inte kakka med denna gång?
2012-11-25 16:51
svinfet skiva!
2012-11-26 11:38
Sjukt tung skiva. Bonus spåret Håll käften är bästa låten
2012-11-28 9:06
Grym!
2012-11-28 18:53
DödenBärAdidas, tror han sitter inne fortfarande, men dock inte helt 100.
Haha jag vet inte vad jag ska säga, hade inga förväntningar så jag lyssnade på "intro" låten och slutade lyssna efter den.
2012-12-01 19:37
Hela skivan e tung som fan! Bästa jag har hört av svensk hiphop 2012!
2012-12-01 20:21
Tycker inte det är så spännande när dom inte har rånarluva och är fånigt gangsterromantiserade. Det jag störde mig på är nu det jag saknar. Även om stress är grym.
2012-12-02 14:06
Sebbe har utvecklats något enormt och då när det handlar om delivery och att bygga låtar... Jag saknar fuck aina lite också men mkt som väger upp här...

De motbevisade alla och har nu 5 sidor i DN, allt Sebbe har släppt sen sin detox har i princip varit bra. Som jag skrivit tidigare så krävs det mer skills att bära upp en simpel text än en avancerad och det är något som Staxx utvecklat enormt.

De har alltid haft hatare och det är halva charmen, bara Sebbes persona verkar sticka i ögonen så enormt på vissa, men de lär traska på där dom är...

Absolut finns det folk med bättre flyt och texter men väldigt få som visat så mkt driv och glöd och hjärta i texterna den sista tiden. Nu har Sebbe alltid haft en väldigt bra och speciell promotion-grupp som bidragit till framgången på ett avgörande sätt, första spelningen förband till Ice Cube... Men så är det i musikbranchen, det krävs ju en typ av skill för att knyta kontakter och att omge sig med folk som får skiten att gå frammått.

Den där kompromisslösa jag är bäst fuck alla approachen är nått som vi inte är bortskämda med.

Bästa spåret: "Håll käften"
2012-12-03 22:28
tycker skivan var riktigt tung faktiskt , har väl inte varit något fan till kartellen men har märkt att texterna låter annorlunda och det är fett att ha en till i det riktiga programmet
2012-12-08 11:49
Gav inte skivan en ärlig chans först. Blev misstänksam under introt, hörde sedan den äckligt jobbiga hooken på AM43 och la ner projektet.

Har nu lyssnat igenom det på riktigt. Slöseri på tid? Nej inte direkt. Bra produktion och Sebbe lyckas ibland men jag vetifan. Tycker det blir rätt tråkigt i slutändan. Lär nog aldrig spela den igen.
bob
2012-12-17 22:54
Helt okej platta men blir lite löjligt efter ett tag att sitta och säga att man har lämnat gangsterlivet när man sitter och reppar kåklivet, hela tiden samtidigt som man jobbar för fryshuset som är samarbetspartners med snuten.

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Recension: Kartellen - Ånger & kamp för att kommentera!